Ο ΔΗΜ. ΑΛΕΞΑΚΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΕΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

Σεισμός στην Τουρκία: Επίλεκτοι Έλληνες διασώστες μεταβαίνουν στις ισοπεδωμένες πόλεις

Ο Δημήτρης Αλεξάκης, μέλος της επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ), μίλησε στο newsbomb.gr για ττην αποστολή διάσωσης στην οποία θα λάβει μέρος, μετά τον καταστροφικό σεισμό, που έχει πλήξει την Τουρκία.

Σεισμός στην Τουρκία: Επίλεκτοι Έλληνες διασώστες μεταβαίνουν στις ισοπεδωμένες πόλεις
AP Photo
7'

Η Τουρκία θρηνεί τους νεκρούς της μετά τον μεγάλο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και με αγωνία οι διασώστες όλες αυτές τις ημέρες προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια.

Στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία ετοιμάζεται να συνδράμει, μετά την 1η ΕΜΑΚ η οποία βρίσκεται ήδη στην πληγείσα περιοχή, και η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ). Ο Δημήτρης Αλεξάκης, μέλος της ΕΠΟΜΕΑ, μίλησε στο Newsbomb.gr για την επικείμενη αποστολή τους.

«Θα ξεκινήσουμε την Παρασκευή για την Τουρκία. Στα κεντρικά μας στο Αιγάλεω θα συγκεντρωθούμε από όλη την Ελλάδα ώστε να μεταβούμε στην Τουρκία για να βοηθήσουμε. Κάνουμε ακριβώς ότι και η ΕΜΑΚ», είπε αρχικά και συνέχισε λέγοντας πως εκεί θα στήσουν το δικό τους καταυλισμό για ύπνο και φαγητό, έχοντας πλήρη αυτονομία, ώστε να είναι κοντά στο μέρος που θα χρειαστεί να «εργασθούν» για να μπορέσουν να σωθούν όσες περισσότερες ζωές είναι εφικτό καθώς η κάθε ώρα που περνά μειώνει δραματικά την πιθανότητα διάσωσης των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα χαλάσματα.

Ο κος Αλεξάκης διευκρίνισε ότι «υπάρχουν μέρη στην Τουρκία με καταρρεύσεις στις οποίες δεν έχει πάει κανείς μέχρι τώρα», σημειώνοντας ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο καθώς ο σεισμός ήταν από τους μεγαλύτερους στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών θα μεταβεί στην Τουρκία μετά από «πρόσκληση των προξενικών αρχών της Τουρκίας», ανέφερε ο κος Αλεξάκης, τονίζοντας πως ο εξοπλισμός τους είναι ειδικός για διάσωση. Και συμπλήρωσε πως τα δύο οχήματα που θα έχουν μαζί τους είναι ειδικά διαμορφωμένα διασωστικά με πλήρη εξοπλισμό για καταρρεύσεις από σεισμό.

«Θα μείνουμε μέχρι να σταματήσουν οι έρευνες από τουρκικό κράτος», σχολίασε και έδωσε τη δική του εκτίμηση για το πότε μπορεί να σταματήσουν. «Εκτιμούμε ότι οι έρευνες μπορεί να σταματήσουν την Παρασκευή και να μπούνε οι μπουλντόζες. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο».

Σεισμός στην Τουρκία: Παραδόθηκε το πρώτο μέρος της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας

Ολοκληρώθηκε στις 06:30 το πρωί η ολονύχτια επιχείρηση αποστολής του πρώτου μέρους της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη άμεσων αναγκών που έχουν προκύψει μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε η τουρκική πλευρά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οργανώνοντας μια αποστολή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνεννόηση με τις αρχές της γειτονικής χώρας και τη συνδρομή του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα.

Το πρώτο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στη 01:45 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, συνοδεία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποτελούμενο από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης.

Την ελληνική αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα, εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο Πρέσβης Mehmet Güllüoglu και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Χρήστος Στυλιανίδης: «Η Ελλάδα στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη»

Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε:

«Βρίσκομαι εδώ με εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδεύοντας την ελληνική αποστολή, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό. Μεταφέραμε υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για να ανακουφίσουμε λίγο τον πόνο των σεισμόπληκτων. Ευχαριστούμε την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρέσβη Güllüoglu που βρέθηκαν εδώ να μας υποδεχτούν σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή. Η Ελλάδα, η ΕΕ στο σύνολό της, στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον Τουρκικό λαό που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία».

Για την ολοκλήρωση της αποστολής της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται από τα ξημερώματα της Πέμπτης σειρά πτήσεων προς τη γειτονική χώρα, με αεροσκάφη της AEGEAN.

Η χώρα μας θα αποστείλει συνολικά περίπου 80 τόνους από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής είναι χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

ΕΕ: Ανθρωπιστική βοήθεια 6,5 εκατομμυρίων ευρώ σε Τουρκία-Συρία

Η ΕΕ στην Τουρκία και τη Συρία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, θα παράσχει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τη Συρία, η Επιτροπή ανακοίνωσε σε πρώτη φάση επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τι καλύπτει το ποσό αυτό; Πρόσβαση σε στέγη, νερό και αποχέτευση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς και την παροχή διαφόρων ειδών για την υγεία και την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Το πρωί της Πέμπτης, οι συριακές αρχές ζήτησαν να ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το αίτημα περιλαμβάνει ομάδες έρευνας και διάσωσης, πρόσβαση σε στέγαση και φάρμακα. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη για να διοχετεύσει άμεσα τη βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη Συρία. Επιπλέον, οι ανθρωπιστικοί εταίροι της ΕΕ στη Συρία, ΜΚΟ και υπηρεσίες του ΟΗΕ, υποστηρίζουν τις πληγείσες ιατρικές εγκαταστάσεις με ιατρικά κιτ, παρέχουν τροφή και στέγη, και επισκευάζουν κατεστραμμένες υποδομές.


Για την Τουρκία, η Επιτροπή ανακοίνωσε αρχική βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στις 31 ομάδες έρευνας και διάσωσης και 5 ιατρικές ομάδες που προσφέρονται από 20 κράτη μέλη της ΕΕ και την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Οι ομάδες περιλαμβάνουν πάνω από 1.500 διασώστες και 100 σκύλους έρευνας και διάσωσης.

Επιπλέον, η Τουρκία ζήτησε είδη πρώτης ανάγκης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ήδη η Γερμανία, η Λιθουανία και η Σλοβενία έχουν προσφέρει κουβέρτες, σκηνές και θερμαντικά σώματα.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της ΕΕ που έχει γίνει ποτέ μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Την Πέμπτη ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς πρόκειται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία στο πλαίσιο του συντονισμού της αντίδρασης της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Παραδόθηκε το πρώτο μέρος της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Ολική καταστροφή από τον σεισμό στην Τουρκία - Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα

Σεισμός στην Τουρκία - Έλληνες της ΕΜΑΚ: «Έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή