Σεισμός στην Τουρκία: Σε αυτό το σημείο ψάχνει η ΕΜΑΚ τους δύο Έλληνες - Βίντεο ντοκουμέντο

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που εξασφάλισε το Newsbomb.gr, οι έρευνες της ΕΜΑΚ συνεχίζονται με τους ειδικούς να κάνουν επίβλεψη στον χώρο για να ξεκινήσουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους μετά τον σεισμό στην Τουρκία
5'

Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΜΑΚ για το ζευγάρι Ελλήνων στην Αντιόχεια μετά τον σεισμό στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα ζευγάρι Ελλήνων αγνοείται μετά τον σεισμό και οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που εξασφάλισε το Newsbomb.gr, οι έρευνες της ΕΜΑΚ γίνονται σε αυτό το σημείο με τους ειδικούς να ερευνούν τον χώρο για να ξεκινήσουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη διπλωματικές πηγές, έπειτα από πληροφορίες για Έλληνες αγνοούμενους την επαύριο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, αναφέρουν πως η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε από συγγενείς, ότι ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόλις περιήλθε σε γνώση της η σχετική πληροφορία, η ελληνική πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές Αρχές και τα σωστικά συνεργεία. Ακόμη, διαβεβαιώνουν πως οι προσπάθειες εντοπισμού τους συνεχίζονται.

Όπως ανέφεραν μάρτυρες, πρόκειται για έναν Έλληνα, παντρεμένο με ορθόδοξη γυναίκα από τη Συρία. Το ζευγάρι βρισκόταν στην περιοχή την ώρα της σεισμικής δόνησης των 7,8 Ρίχτερ.

Αναφέρεται επίσης ότι οι φωνές τους ακούγονταν τις πρώτες ημέρες, αλλά πλέον δεν έχουν δώσει κάποιο ίχνος ζωής. Οι συγγενείς τους απευθύνουν έκκληση για βοήθεια στις ελληνικές Αρχές και την ΕΜΑΚ που βρίσκονται εκεί και ενισχύουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Συγγνενής του άνδρα ανέφερε επίσης ότι επικοινωνήσει και με το Ελληνικό Προξενείο ζητώντας βοήθεια, καθώς πιστεύει ότι ακόμα υπάρχει χρόνος να σωθεί το ζευγάρι. Η απάντηση του Ελληνικού προξενείου ήταν ότι παρακολουθεί το ζήτημα.

Πάνω από 21.000 οι νεκροί στην Τουρκία από τον σεισμό

Πάνω από 21.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια μέσα σε τέσσερις ημέρες, αν προστεθούν τα θύματα στη γειτονική Συρία. Η καταστροφή έγινε σε χρονική στιγμή αποφασιστικής σημασίας για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, που λογαριάζει πως θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις φετινές εκλογές.

Πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2014, πρόεδρος έκτοτε, ο αμετακίνητος Ερντογάν επιβεβαίωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία τη 14η Μαΐου.

Το μικρό χρονικό περιθώριο που μεσολαβεί ελαχιστοποιεί τα περιθώρια της τουρκικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσει σε κοινό υποψήφιο.

Αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκλογές να αναβληθούν εξαιτίας της καταστροφής.

Στις δέκα σεισμόπληκτες επαρχίες κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Οι αρχές υπολογίζουν πως 13,5 εκατομμύρια Τούρκοι επλήγησαν άμεσα από τον σεισμό της Δευτέρας, ισχύος 7,8 βαθμών.

Κάτοικοι συνεχίζουν να ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια — αλλά τις περισσότερες φορές, δεν βρίσκουν παρά πτώματα. Για όσους σώθηκαν, μένουν οι παγωμένοι δρόμοι. Ή, για τους πιο τυχερούς, τα αυτοκίνητά τους.

«Ντροπή σας!»

Για τον Τούρκο πρόεδρο, η συγκυρία έμοιαζε ευνοϊκή. Μετά την πτώση της δημοτικότητάς του που κατέγραφαν οι σφυγμομετρήσεις πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού που πέταγε στα ουράνια (πάνω από 85%), έβλεπε τα ποσοστά του να συνέρχονται σιγά-σιγά.

Όμως η απουσία αποτελεσματικής διαχείρισης της καταστροφής τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό από την κυβέρνησή του δεν αποκλείεται να αντιστρέψει την τάση.

«Αυτό που μας τραυμάτισε βαθιά είναι πως δεν μας βοήθησε κανένας», θα πει ο Χακάν Τανριβερντί.

Στην Αντιγιαμάν, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, όπου ζει, ο Ερντογάν επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση το 2018. Όμως πέντε χρόνια αργότερα, πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν την φονική αργοπορία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και τις μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού.

«Δεν είδα κανέναν πριν από τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», με άλλα λόγια 34 ώρες μετά την κύρια σεισμική δόνηση, φωνάζει εξοργισμένος ο Μεμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε κράτος, ούτε αστυνομία, ούτε στρατό. Ντροπή σας! Μας παρατήσατε στην τύχη μας».

«Αμαρτία»

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παραδέχθηκε την Τετάρτη πως υπήρξαν «κενά» στην αντίδραση των αρχών. Αλλά επιδιώκει να πάρει ξανά το πάνω χέρι. Την Τρίτη, πήρε μέρος σε σύσκεψη των υπηρεσιών διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα, προτού περιοδεύσει για δύο ημέρες σε σεισμόπληκτες περιοχές. Στην Αντιγιαμάν πάντως δεν πήγε.

«Γιατί το κράτος ήταν άφαντο μια ημέρα σαν αυτή; Πού είναι τα θεμέλια της δημοκρατίας της Τουρκίας;», διαμαρτύρεται ο εθελοντής Χεντιγέ Καλκάν. «Κόσμος βγάζει πτώματα δικών του από τα συντρίμμια με δικά του μέσα».

Το μέγεθος της καταστροφής, το γεγονός πως έγινε σε αχανή περιοχή, τομείς της οποίας είναι απομακρυσμένοι, καθώς και το ότι ο σεισμός χτύπησε εν μέσω κύματος κακοκαιρίας, θα έκανε πάντως εξαιρετικά περίπλοκες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο Ερντογάν έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από εκατοντάδες σεισμοπαθείς στις —προσεκτικά χορογραφημένες— τηλεοπτικές μεταδόσεις κατά την περιοδεία του. Οι κάμερες ζούμαραν σε ηλικιωμένη που έκλαιγε στον ώμο του σε μια από αυτές.

Σχετικές ειδήσεις