Σεισμός στην Τουρκία: «Τα κτήρια τινάχθηκαν σαν να τους έβαλαν δυναμίτη», λέει ο Παναγιώτης Καρύδης

«Ο καθένας – κι ας μην είναι ειδικός – μπορεί να καταλάβει ότι τα κτήρια τιναχτήκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες. Στην έκρηξη η κατάρρευση είναι ακαριαία, δεν έχεις χρόνο για τίποτα», αναφέρει ο καθηγητής, Παναγιώτης Καρύδης, για τον σεισμό στην Τουρκία
Σεισμός στην Τουρκία
Κατέρρευσαν τα πάντα από τον σεισμό στην Τουρκία
Associated Press
1'

Αυξάνονται καθημερινά οι νεκροί στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων εξαναμένιζονται.

Οι διασώστες όμως σε Τουρκία και Συρία συνεχίζουν τον αδιάκοπο αγώνα τους για να εντοπίσουν επιζώντες μετά τους φονικούς σεισμούς τη Δευτέρα. Το πρωί της Παρασκευής ο αριθμός των νεκρών στις δύο χώρες ξεπέρασε τις 21.000.

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, μίλησε στο MEGA για τον σεισμό στην Τουρκία. «Είδα πάρα πολλά κτήρια. Ήταν μία διδακτική εικόνα τα όσα είδα. Ο καθένας – κι ας μην είναι ειδικός – μπορεί να καταλάβει ότι τα κτήρια τιναχτήκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες. Στην έκρηξη η κατάρρευση είναι ακαριαία, δεν έχεις χρόνο για τίποτα».

Ερωτώμενος ο καθηγητής αν ήταν η μορφή και το ύφος του σεισμού ή κατασκευή τους υπαίτιο για τις καταρρεύσεις των κτιρίων, απάντησε: «Είναι πολλές οι παράμετροι. Είναι και τα κτίρια, όμως και το μέγεθος του σεισμού είναι πολύ σημαντικό. Πράγμα που σημαίνει μεγάλη διάρκεια που εξάντλησε την δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας της κατασκευής, η οποία ούτως η άλλως δεν ήταν τόσο καλή. Και το δεύτερο είναι η πολύ μεγάλη έκταση που είχε ο σεισμός».

Και πρόσθεσε ο καθηγητής: «Οι κατασκευές δεν ήταν δεόντως μελετημένες, κάθε αντισεισμική κατασκευή πρέπει ποτέ να μην καταρρέει όσο δυνατός κι αν είναι ο σεισμός».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή