Κορονοϊός: Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί ορισμένοι δεν νοσούν - Η «θαυματουργή πρωτεΐνη»
Επιστήμονες στην Αυστραλία ανακάλυψαν ένα «φυσικό προστατευτικό κατά του κορονοϊού» εντός του ανθρώπινου οργανισμού. Πρόκειται για την πρωτεΐνη LRRC15, η οποία βρίσκεται στους πνεύμονες και αποτρέπει τη λοίμωξη από Covid-19.
Μια πρωτεΐνη στους πνεύμονες που μπλοκάρει την Covid-19 και σχηματίζει ένα φυσικό φράγμα στον ιό ανακάλυψαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Η φυσικά απαντώμενη πρωτεΐνη, LRRC15, προσκολλάται στον ιό, εμποδίζοντας τα σωματίδια της Covid-19 να συνδεθούν με πιο ευάλωτα κύτταρα και μειώνοντας την πιθανότητα μόλυνσης.
Το εκπληκτικό εύρημα μπορεί τελικά να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρή ασθένεια ή οδηγούνται ακόμα και σε θάνατο, ενώ άλλοι δεν αρρωσταίνουν ποτέ ή δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Εκτιμάται ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο βαθμό την εν λόγω πρωτεΐνη, πράγμα που πιθανώς παίζει ρόλο στο πόσο βαριά θα νοσήσει κάποιος με Covid-19.
Το LRRC15 δεν είναι γνωστό ότι υπάρχει στους ανθρώπους έως ότου ο ιός εισέλθει στο σώμα, αλλά εμφανίζεται μετά τη μόλυνση. Η πρωτεΐνη βοηθά στην ενεργοποίηση της ανταπόκρισης του σώματος στον κορονοϊό και η ομάδα πίσω από το απίστευτο εύρημα ελπίζει ότι θα προσφέρει ένα πολλά υποσχόμενο μονοπάτι για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση του ιού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ασθενείς που πέθαναν από τον Covid-19 δεν παρήγαγαν αρκετή πρωτεΐνη ή την παρήγαγαν πολύ αργά για να κάνουν τη διαφορά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή γονιδιωματικής, Γκρεγκ Νίλι, καθώς επίσης των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Γιέλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «PLoS Biology», επιβεβαίωσαν τη δράση της πρωτεΐνης σε τρεις ανεξάρτητες μελέτες. «Πιστεύουμε ότι δρα κάπως σαν αυτοκόλλητη ταινία βέλκρο, σαν μοριακό βέλκρο, που κολλάει στον ιό και μετά τον απομακρύνει από τα κύτταρα-στόχους του», δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Λίπιν Λου.
«Το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο φυσικός ανοσιακός υποδοχέας για τον οποίο δεν ξέραμε έως τώρα και ο οποίος καλύπτει τους πνεύμονες μας, μπλοκάροντας και θέτοντας υπό έλεγχο τον κορονοϊό, είναι απίστευτα ενδιαφέρον. Μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε αυτόν το νέο υποδοχέα για να σχεδιάσουμε φάρμακα ευρείας δράσης που θα εμποδίζουν την ιογενή λοίμωξη ή θα καταστέλλουν ακόμη και την ίνωση των πνευμόνων», ανέφερε ο δρ Νίλι.
Η βρετανική μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι με βαρύτερη Covid-19 είχαν μικρότερα επίπεδα LRRC15 στο αίμα τους σε σχέση με εκείνους με ήπια νόσο. Συνεπώς οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν πιο σοβαρά από Covid-19, ενώ το αντίθετο ισχύει για όσους έχουν υψηλά επίπεδα LRRC15 στον οργανισμό τους, άρα και καλύτερη φυσική άμυνα έναντι του ιού.