Σεισμός Τουρκία: Συναγερμός για μεταναστευτικό «τσουνάμι» - Παίρνει μέτρα η Ευρώπη
Πού θα πάνε όλοι αυτοί οι σεισμόπληκτοι της Τουρκίας και της Συρίας; Πώς θα ζήσουν χωρίς σπίτια και δουλειές; Πώς θα συνεχίσουν να ζουν σε μια περιοχή που η γη τρέμει;
Αυτά τα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν στην Ε.Ε. βλέποντας τον κίνδυνο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος να είναι πιο ορατός από ποτέ. Εκατοντάδες χιλιάδες σεισμόπληκτοι, Κούρδοι, Σύριοι, Τούρκοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στην περιοχή τους ή θα πάρουν τη μεγάλη απόφαση να φύγουν μακριά. Το πού θα πάνε, είναι προφανές, με την Ευρώπη να μοιάζει το μόνο ασφαλές καταφύγιο.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη η ανησυχία είναι έντονη για τον κίνδυνο να βρεθούν οι χώρες – μέλη αντιμέτωπες με ένα νέο μεταναστευτικό “τσουνάμι” από τη Συρία και την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Η «ωραία κοιμωμένη» Ευρώπη δεν φημίζεται για τα αντανακλαστικά της, αν και οι ηγέτες των «27» είχαν μια πρώτη συζήτηση κατά τη Σύνοδο των Βρυξελλών για το πώς μπορεί να εμποδιστεί η άφιξη νέου κύματος παράτυπων μεταναστών σε ευρωπαϊκά εδάφη.
Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς, όπως τονίζουν πηγές της, υιοθετήθηκαν βασικές ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό. «Αναγνωρίζεται ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση», δηλώνουν οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι η ανησυχία στην Ευρώπη για μεταναστευτικό κύμα μετά τον σεισμό – όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις ηγετών – είναι πραγματικά μεγάλη.
Οι “27” αναγνώρισαν την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. (χερσαία και θαλάσσια) και συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν άμεσα κοινοτικοί πόροι για την ενίσχυση της φύλαξης τους σε επίπεδο τόσο επίγειας, όσο και εναέριας επιτήρησης.
Οι χώρες – μέλη επιδιώκουν να υπάρξουν γρήγορες και περισσότερες απελάσεις, ενώ ο και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν έθεσε θέμα χρηματοδότησης φρακτών από την Ε.Ε. προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος των εξωτερικών της συνόρων.