Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο σεισμός του 1999 τον έκανε «ηγέτη», εκείνος του 2023 μπορεί να τον ρίξει
Τότε ήταν τα 7,6 Ρίχτερ στη Νικομήδεια που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους και άφησε πίσω του 44.000 τραυματίες.
Η ολιγωρία που είχε επιδείξει η κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετζεβίτ αλλά και η αδυναμία διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης είχαν κλονίσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης τότε, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η οργή που αντιμετώπισε τότε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, μοιάζει σιγά σιγά να εκφράζεται και κατά του σημερινού Τούρκου προέδρου, ο οποίος κατηγορείται ότι εξασφάλιζε για πολλά χρόνια ασυλία σε όλους αυτούς τους εργολάβους που «σήκωναν»… φαραωνικά «τέρατα» όπως το μπλοκ κατοικιών στο Χάταϊ το οποίο κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» με τον εργολάβο να προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και να συλλαμβάνεται εκεί.
Εκλογικά «προπύργια» του Ερντογάν οι πληγείσες περιοχές
Οι περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από τους φονικούς σεισμούς μετρούν συνολικά 13.000.000 κατοίκους, αντιπροσωπεύουν το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας αλλά και το 15% του πληθυσμού της.
Γκαζιάντεπ 2.100.000
Σανλιούρφα 2.100.000
Άδανα 1.800.000
Ντιγιάρμπακιρ 1.100.000
Μαλάτεια 512.000
Καχραμανμάρας 400.000
Οσμανίγιε 220.000
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι αποτελούν εκλογικά προπύργια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στις οποίες έπαιρνε ποσοστά που έφταναν ακόμα και το 80%. Τόσο που σε πολλές περιπτώσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν εκφράσει ενστάσεις για νοθείες.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανακοινώσει εκλογές στις 14 Μαΐου, όμως οι πληροφορίες που μεταφέρονται από την Τουρκία θέλουν τις κάλπες να αναβάλλονται για το καλοκαίρι στο «φως» της καταστροφής. Αυτή μοιάζει και η σοφότερη επιλογή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αν δεν κατευνάσει την οργή που έχει ξεσπάσει, μπορεί να δει τους φονικούς σεισμούς να μετατρέπονται στο πολιτικό του Βατερλώ.
Γιούχα σε υπουργούς και βουλευτές
Αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών που ζουν τις δραματικές συνέπειες του φονικού σεισμού της περασμένης Δευτέρας βρίσκονται υπουργοί και βουλευτές του Ερντογάν.
Όπως φαίνεται και σε βίντεο που ανεβαίνουν στο twitter, οι πολίτες ξεσπούν σε αποδοκιμασίες βλέποντας τους αξιωματούχους να επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές, εκφράζοντας την αγανάκτηση και την απόγνωσή τους.
Στο πρώτο βίντεο φαίνονται οι αποδοκιμασίες των πολιτών μόλις φτάνει στο Ντιγιάρμπακιρ ο υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag.
Στο δεύτερο βίντεο φαίνονται οι αποδοκιμασίες απέναντι στον βουλευτή του κόμματο του Ερντογάν Oya Eronat, ο οποίος επισκέφθηκε το Ντιγιαρμπακίρ.
Ο Eronat αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή όπου διαδήλωναν οι πολίτες.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι το κράτος θα καλύψει τα ενοίκια των σεισμόπληκτων για έναν χρόνο, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ανοικοδομήσει τα κτίρια που κατέρρευσαν, μέσα σε ένα χρόνο.
«Θα προσφέρουμε 10.000 τουρκικές λίρες (494 ευρώ) στους πολίτες μας. Επιπλέον, για τους πολίτες που δεν μένουν σε σκηνές και που δεν θέλουν να μείνουν σε σκηνές, θα διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να μετακομίσουν σε κατοικίες και θα καλύψουμε το ενοίκιο τους», είπε.
Ανέφερε επίσης ότι εάν οι σεισμόπληκτοι προτιμούν να μείνουν σε ξενοδοχεία, «μπορούμε να τους προσφέρουμε και αυτό το κατάλυμα».
Επίδομα για να κατευνάσει τις αντιδράσεις
Εν τω μεταξύ, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει επίδομα 10.000 λιρών, περιπου 500 ευρώ, για κάθε οικογένεια που έχει πληγεί από τους σεισμούς.
Παράλληλα σε παρέμβασή του ανέφερε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε καταυλισμό στην Καχραμανμάρας: «Αν κάποιος προτιμά να μη μένει σε σκηνές, μπορούμε να τον μεταφέρουμε σε ξενοδοχεία στην Αλάνια, τη Μερσίνα και την Αττάλεια».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ακόμα άμεση ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος κάνει ήδη σκέψεις για αναβολή των εκλογών.
Ξεπέρασαν τους 26.000 οι νεκροί
Αυξήθηκε σε σχεδόν 26.000 ο απολογισμός των θυμάτων από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.
Στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε πως έχουν επιβεβαιωθεί 22.327 θάνατοι από τους σεισμούς.
Ο απολογισμός των θυμάτων ξεπερνά τις 3.500 στη Συρία, όπου τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν επικαιροποιηθεί από χθες.