Σεισμός στην Τουρκία: Διαψεύδουν οι Έλληνες τις απειλές με όπλα
Άστεγοι πολίτες μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία ψάχνουν στα συντρίμμια των σπιτιών τους για ίχνος ζωής
Οι εικόνες από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία κάνουν τον γύρο του κόσμου... Παντού μπάζα, ό,τι απέμεινε από τα 7,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Τουρκία και άφησαν πίσω τους μόνο οσμή θανάτου...
Στην πόλη Αντιγιαμάν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, παραμένουν 28 εθελοντές, που είναι σε διαδικασία αποχώρησης. Οι πολίτες που κατάφεραν να σωθούν από τον σεισμό είναι σε απόγνωση και κάποιοι από αυτούς φτάνουν στο σημείο να απειλήσουν ακόμη και με όπλα τους διασώστες να μην αποχωρήσουν.
Άστεγοι πολίτες μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ ψάχνουν στα συντρίμμια των σπιτιών τους για ίχνος ζωής. Η ΕΜΑΚ επέστρεψε στην Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής και ήδη έχουν ξεκινήσει οι αναχωρήσεις σωστικών συνεργείων από άλλες χώρες. Κάποιοι εθελοντές, όμως, παραμένουν στις πληγείσες περιοχές και βοηθούν στις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.
Σύμφωνα με το MEGA, στην Αντιγιαμάν παραμένουν 28 Ελληνες εθελοντές και μεταφέρουν ένα τραγικό κλίμα, με πολίτες σε απόγνωση να ζητούν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εύρεση επιζώντων στα συντρίμμια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, στην Αντιγιαμάν θα μείνουν τέσσερα με πέντε άτομα για να συμμετάσχουν τυπικά στην προσπάθεια, αλλά και για να παρηγορηθούν οι πολίτες που δεν αφήνουν τις μπουλντόζες να απομακρύνουν τα χαλάσματα.
Η θερμή υποδοχή της ΕΜΑΚ
Η ΕΜΑΚ που διέσωσε πέντε ανθρώπους στην Τουρκία, επέστρεψε αργά το βράδυ της Κυριακής (12/2) στην Ελλάδα και την υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με χειροκροτήματα. Την αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.
Διαψεύδουν οι Έλληνες τις απειλές με όπλα στην Τουρκία
Σε διάψευση δημοσιευμάτων που ήθελαν κατοίκους της πόλης Αντιγιαμάν να απειλούν με όπλα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) και να τους ζητούν να μην σταματήσουν τις προσπάθειες, όταν έμαθαν πως οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού επιζώντων από τα συντρίμμια, φτάνουν στο τέλος τους, προχώρησε η Κεντρική Διοίκηση της οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που θέλουν τα μέλη μας να απειλούνται από ενόπλους στην πόλη Αντιγιαμάν όπου επιχειρούν. Διαβεβαιώνουμε ότι η υποδοχή των εθελοντών μας από όλες τις αρχές και τους συνανθρώπους μας στη γείτονα χώρα ήταν από την πρώτη στιγμή εξαιρετική και δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Όλα τα μέλη μας είναι απόλυτα ασφαλή!».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περί τα 30 μέλη της ΕΟΔ βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία και επιχειρούν στις σεισμόπληκτες περιοχές για την εύρεση επιζώντων.
Ξεπερνούν τα 80 δισ. δολάρια οι καταστροφές
Νωρίτερα σήμερα, πάντως, έγινε γνωστό ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τον σεισμό εκτιμάται ότι θα κοστίσουν στην Άγκυρα μέχρι 84,1 δισ. δολάρια έφερε ο χειρότερος σεισμός στην Τουρκία μέσα σε έναν αιώνα, αναφέρεται από επιχειρηματική οργάνωση, την ώρα που κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει ότι το εν λόγω ποσό θα ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι ο απολογισμός των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό 7,8 βαθμών της περασμένης Δευτέρας πλησιάζει τις 36.000 και θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί, καθώς το επίκεντρο της απόκρισης μετατέθηκε από τη διάσωση επιζώντων, που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, στην παροχή στέγης, τροφής και ψυχολογικής φροντίδας.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων τοποθετεί το κόστος των ζημιών στα 84,1 δισ. δολάρια, ήτοι 70,8 δισ. από τις επισκευές χιλιάδων κατοικιών, 10,4 δισ. από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και 2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών.
Επισημαίνει σχετικά πως το κύριο κόστος θα αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών, και κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πως το κράτος θα συμπληρώσει την ανοικοδόμηση σπιτιών μέσα σε ένα χρόνο και πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για να “κάνει τη χώρα να σηκωθεί ξανά”.
Σχεδόν 13,4 εκατ. άνθρωποι ζουν στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, και παράγουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.
Ο αντίκτυπος του σεισμού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί όπως συνέβη μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, που έπληξε τη βιομηχανική ενδοχώρα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μαχμούντ Μοχιελντίν στο περιθώριο του Arab Fiscal Forum χθες Κυριακή.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως, μετά τις αρχικές επιπτώσεις που θα φανούν τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ.
Όμως, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο σεισμός θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη μέχρι δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος. Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 5% το 2022 και εκτιμούσε ότι θα έφθανε το 5,5% το 2023 πριν από τον σεισμό.
Την ίδια ώρα, στη χώρα αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αργότερα φέτος – η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν τις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες έχει κηρυχθεί στις 10 πληγείσες επαρχίες και η κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις πληρωμές ορισμένων δανείων.
Το υπουργείο Οικονομικών κήρυξε κατάσταση ανωτέρας βίας μέχρι τα τέλη Ιουλίου και ανέστειλε τις φορολογικές πληρωμές για την περιοχή.