ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Στέρεψε η ελπίδα για ζωή – Ο εφιάλτης των νεκρών και το κατηγορώ στον Ερντογάν

Σεισμός στην Τουρκία: Κοντά στην ολοκλήρωσή τους είναι οι επιχειρήσεις διάσωσης, την ώρα που ξεχειλίζει η οργή των Τούρκων για τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του.
AP Photo
6'

Θρήνος, οργή και απόγνωση είναι ότι έχει αφήσει πίσω του ο διπλός καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία, τη στιγμή που 31.643 είναι ο προσωρινός αριθμός των νεκρών στη γειτονική χώρα. Στη Συρία οι αρχές έκαναν λόγο για 3.581 νεκρούς. Από την πλευρά του ο ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το σεισμό στη βορειοδυτική Συρία.

Ολοκληρώνονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Η φάση των διασώσεων στη Συρία και την Τουρκία «πλησιάζει στο τέλος της» μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, με την έμφαση τώρα να δίνεται στην παροχή καταλύματος, τροφίμων, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζώντες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Μπαμπά, θα πεθάνουμε;»

Ο Σερκάν Τάτογλου κατάφερε να σώσει τα τέσσερα παιδιά του όταν ο σεισμός γκρέμισε το σπίτι τους, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η οικογένεια είναι πλέον ασφαλής, όμως η 6χρονη κόρη του τον ρωτάει συνέχεια: «Μπαμπά, θα πεθάνουμε;».

Η επαρχία του Καχραμάνμαρας –με 1,1 εκατομμύριο κατοίκους πριν από την καταστροφή – οι σκηνές που εκτυλίσσονται εδώ και μία εβδομάδα παραπέμπουν σε δυστοπική ταινία. Xαλάσματα παντού, φέρετρα αφημένα στην άκρη του δρόμου, οι σειρήνες των ασθενοφόρων ουρλιάζουν… Σκηνές τρομακτικές για τα παιδιά που έζησαν τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, από τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32.000 άνθρωποι στην Τουρκία, σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό.

«Τα παιδιά μου επηρεάστηκαν πολύ από τον σεισμό», είπε ο Σερκάν Τάτογλου, η σύζυγός και τα παιδιά του οποίου, ηλικίας 6, 11, 14 και 15 ετών, κατέφυγαν σε έναν καταυλισμό δίπλα στο στάδιο της πόλης Καχραμάνμαρας. «Χάσαμε καμιά δεκαριά συγγενείς. Τα παιδιά μου δεν το γνωρίζουν ακόμη αλλά το μικρότερο έχει πάθει σοκ από τους μετασεισμούς. Με ρωτάει συνέχεια αν θα πεθάνουμε», είπε.

«Δεν θέλω να τους δείξω τα πτώματα. Με τη γυναίκα μου, τα σφίγγουμε στην αγκαλιά μας και τους λέμε πως όλα τα πάνε καλά», πρόσθεσε.

Η Χιλάλ Αγιάρ, 25 ετών, ανησυχεί πολύ για τον 7χρονο γιο της, τον Μοχάμεντ Εμίρ. «Δεν πάει καλά ψυχολογικά, δεν κοιμάται».

Και οι γονείς υποφέρουν

Η Σουέντα Ντεβετζί, ψυχολόγος που συνεργάζεται με το τουρκικό τμήμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Doctors Worldwide στο Καχραμάνμαρας, διαπιστώνει ότι και οι ίδιοι οι γονείς έχουν σημαδευτεί από τον σεισμό.

«Μια μητέρα μου ομολόγησε: "Όλος ο κόσμος μου λέει να είμαι δυνατή αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μπορώ να φροντίσω τα παιδιά μου, δεν μπορώ ούτε να φάω"».

Κάποια παιδιά δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει τι συνέβη, εξηγεί η Ντεβετζί, έχοντας δίπλα της τρία που ζωγραφίζουν. «Δεν τους μιλάω πολύ για τον σεισμό. Τα αφήνουμε να ζωγραφίσουν και βλέπουμε μέχρι ποιου σημείου εμφανίζεται στις ζωγραφιές» το άγχος τους, είπε.

«Θα πρέπει κατεπειγόντως να εφαρμοστούν πολιτικές με επίκεντρο τα παιδιά», ζήτησε η Εσίν Κομάν, ειδικός στην προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων. Όπως υποστήριξε, τα παιδιά προσαρμόζονται γρηγορότερα από τους γονείς τους όμως θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να ξεπεράσουν τη δοκιμασία.

Ο ψυχολόγος Τσιχάν Τσελίκ ανέβασε στο Twitter το μήνυμα που του έστειλε ένας εθελοντής τραυματιοφορέας από μια πληγείσα ζώνη. Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της περιοχής, τα παιδιά αγχώνονται: «Τα τραυματισμένα παιδιά ρωτούσαν πολλές φορές στη διαδρομή: Πού είναι η μαμά, πού είναι ο μπαμπάς; Με απαγάγατε;».

Το «θαύμα» της Ερζίν

Υπήρξε μια συνοικία που έδειξε πλήρως τις αντοχές της στους σεισμούς. Η συνοικία Ερζίν είναι μια από τις λίγες στην περιφέρεια του Χατάι που δεν θρήνησε νεκρούς.

Παράλληλα, τα κτήριά της άντεξαν και δεν έπεσε ούτε ένα. Τον λόγο που έγινε αυτό, εξήγησε στο Euronews o δήμαρχος της περιοχής, Οκές Ελμασόγλου.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, «ως Ερζίν, είμαστε μια συνοικία με πληθυσμό 42 χιλιάδων κατοίκων. Είμαστε 15 χλμ. από την Οσμάνιγιε, 110 χλμ. από το Χατάι και πολύ κοντά στα Άδανα. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε σε απόσταση από τα συντρίμμια. Δεν χάσαμε καμία ζωή κατοίκου μας. Ούτε τραυματίστηκε κάποιος. Χάσαμε ζωές μόνο λόγω των ανθρώπων μας που πήγαν στο γύρω επαρχίες»

Συμπλήρωσε πως, «προσπάθησα να παλέψουμε όσο μπορούσαμε για να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την παράνομη δόμηση».

Ο Ελμασόγλου προσέθεσε ότι ήρθε σε ρήξη αρκετές φορές με πολίτες που ήθελαν να φτιάξουν παράνομες κατασκευές. «Έχουμε γράψει τις απαραίτητες ποινές για όσους το κάνουν. Τηρήθηκαν πρακτικά. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες ειδοποιήσεις στις εισαγγελίες. Υπό αυτή την έννοια, η συνείδησή μου είναι καθαρή» εξήγησε.

Αμέτρητες οι κλήσεις

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι 574 παιδιά που ανασύρθηκαν από χαλάσματα κτιρίων ήταν ασυνόδευτα. Από αυτά, τα 76 ενώθηκαν τελικά με μέλη της οικογένειάς τους.

Μια ομάδα αποτελούμενη από 200 εθελοντές, μεταξύ των οποίων ψυχολόγοι, δικηγόροι και γιατροί, έστησε κέντρα συντονισμού στις δέκα πληγείσες επαρχίες. Ο στόχος τους: να εντοπίσουν τα ασυνόδευτα παιδιά και να τα επιστρέψουν στις οικογένειές τους, με τη συνδρομή της αστυνομίας.

«Δεχόμαστε κατακλυσμό κλήσεων» είπε η Χατιτσέ Γκοζ, εθελόντρια στο κέντρο συντονισμού της επαρχίας Χατάι. Η ομάδα καταγράφει επίσης τις οικογένειες που αναζητούν τα παιδιά τους, συγκεντρώνει πληροφορίες για την ηλικία τους, τα χαρακτηριστικά τους και τη διεύθυνσή τους. «Έχουμε αφοσιωμένες ομάδες. Αναλύουν συνεχώς όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και τις συγκρίνουν με τους νοσοκομειακούς φακέλους», εξήγησε η Χατιτσέ.

«Όταν είδα τη λίστα, ο αριθμός των αγνοούμενων παιδιών για τα οποία έχουμε ενημερωθεί έφτανε τα 180. Παραδώσαμε τα 30 στις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Τα παιδιά που ανασύρονται ζωντανά από τα συντρίμμια μεταφέρονται στα κοντινότερα νοσοκομεία αλλά δεν συνοδεύονται πάντα από κάποιον γονιό. «Αν το παιδί αδυνατεί να μιλήσει, η οικογένεια δεν μπορεί να το βρει», σχολίασε η Χατιτσέ.

«Πού είναι ο παγκόσμιος ηγέτης;»

Στο μεταξύ, φουντώνει σε καθημερινή βάση στην Τουρκία η οργή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αντιδράσεις των πολιτών στις περιοχές που ισοπεδώθηκαν από το σεισμό κονιορτοποιούν το αφήγημα που έστησε τα προηγούμενα χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος για μια... ισχυρή και ευημερούσα Τουρκία.

Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ από την Αντιόχεια.

Ένας άνδρας που έχασε τη μητέρα του δείχνει στην κάμερα τη νεκρή γυναίκα που παραμένει για όγδοη ημέρα εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμια!

«Για όνομα του θεού όποιος έχει ίχνος συνείδησης ας ρίξει μια ματιά εδώ. Είναι σε αυτήν την κατάσταση από την Δευτέρα, πέθανε την Τρίτη. Αρκετά. Τι θα γινόταν αν αυτή ήταν η μάνα σου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Τι συνέβη με τον παγκόσμιο ηγέτη (που λες ότι είσαι); Πού είσαι; Που;» αναφέρει οργισμένος ο άνδρας από την Αντιόχεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ, ΣΚΑΪ

Σχετικές ειδήσεις