Γαλλία: Ξανά στους δρόμους οι εργαζόμενοι - Ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση

Γαλλία: Τα συνδικάτα αφήνουν να εννοηθεί ότι εάν η γαλλική κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο μέχρι τις 7 Μαρτίου, τότε η χώρα θα παραλύσει από τις συνεχείς γενικές απεργίες.   
The Independent
2'

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τα εργατικά συνδικάτα στη Γαλλία που για πέμπτη φορά σήμερα μέσα σε 20 μέρες διοργάνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που μεταξύ άλλων ανεβάζει τα όρια ηλικίας στα 64 αντί 62 έτη που είναι σήμερα.

Μπορεί οι σημερινές διαδηλώσεις να ήταν λιγότερο πολυπληθείς από τις προηγούμενες, με το συνδικάτο CGT να εκτιμά ότι οι διαδηλωτές στο Παρίσι έφτασαν τις 300.000 και τις αστυνομικές αρχές να κατεβάζουν εντυπωσιακά τον αριθμό στις 37.000, ωστόσο το επόμενο ραντεβού φαίνεται πως θα είναι και το πιο κρίσιμο, αφού από τα συνδικάτα υπάρχει η υπόνοια ότι εάν η γαλλική κυβέρνηση δεν αποσύρει το νομοσχέδιο μέχρι τις 7 Μαρτίου, τότε η χώρα θα παραλύσει από τις συνεχείς γενικές απεργίες.

Στο μεταξύ η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί στο κοινοβουλευτικό επίπεδο όπου με βάση τα όσα έχουν προγραμματιστεί η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση θα περατωθεί αύριο το βράδυ και θα συνεχιστεί στη Γερουσία. Η κυβέρνηση προσδοκά πως αν το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο δεν είναι από θέση αρχής αντίθετο με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, υπερψηφίσει το νομοσχέδιό της τότε μπορεί να επιτύχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκρισή του.

Από την άλλη, το μεγαλύτερο τμήμα της αριστερής αντιπολίτευσης ακολουθεί την τακτική της παρακώλυσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας καταθέτοντας χιλιάδες τροπολογίες. Με την τακτική αυτή διαφώνησε ωστόσο το γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα το οποίο απέσυρε τις δικές του τροπολογίες, προκαλώντας την ενόχληση του ηγέτη του κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος χαρακτήρισε την απόσυρση των τροπολογιών «ακατανόητη».