Σεισμός στην Τουρκία: Η «φονική» απόφαση Ερντογάν λίγο πριν τα Ρίχτερ - Πάνω απο 45.000 οι νεκροί
Σεισμός στην Τουρκία: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε πέρυσι το καθεστώς για τις «επικίνδυνες» κατεδαφισμένες γειτονιές στο σεισμόπληκτο Χατάι
Νέες πληροφορίες για τα κενά, τις παραλείψεις και τις εγκληματικές αποφάσεις του καθεστώτος Ερντογάν έρχονται στο φως, την επομένη του φονικού σεισμού στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε καταργήσει το 2022 μια προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που χαρακτήριζε ορισμένες περιοχές στην περιοχή Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν) του Χατάι ως «επικίνδυνες περιοχές» λόγω της δομής του εδάφους και της κακής κατασκευής.
Η Αλεξανδρέττα είναι μια από τις πόλεις που είδαν χιλιάδες κτήρια να καταρρέουν μετά τους μεγάλους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Καθώς ο αριθμός των νεκρών από τους μεγάλους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας ξεπέρασαν τις 45.000 σε Τουρκία και Συρία αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ακυρώσει πέρυσι μια προηγούμενη απόφαση που χαρακτήριζε έξι γειτονιές στη νότια επαρχία Χατάι ως «επικίνδυνες περιοχές».
Το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 2022 ανέφερε ότι «καταργεί» μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2013 σχετικά με τον «ορισμό ορισμένων περιοχών στις γειτονιές Meydan, Cumhuriyet, Modernevler, Numune, Pınarbaşı και Esentepe στην περιοχή Ισκεντερούν της επαρχίας Χατάι ως επικίνδυνη περιοχή».
Το Χατάι είναι μία από τις 11 επαρχίες που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από τους μεγάλους σεισμούς στη νότια Τουρκία. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Alptay Antmen μοιράστηκε ένα αντίγραφο του προεδρικού διατάγματος στον λογαριασμό του στο Twitter, λέγοντας:
«Αποδεικνύεται ότι ο σεισμός δεν είναι το πεπρωμένο. Γιατί οι δολοφονίες του σεισμού είναι πολιτικές!», αναφέρει η ιστοσελίδα Duvar. Ο νόμος ορίζει τις «επικίνδυνες περιοχές» ως εκείνες «που είναι επικίνδυνες να προκαλέσουν απώλεια ζωής και περιουσίας λόγω της δομής του εδάφους ή της κατασκευής σε αυτές».
Πάνω απο 45.000 οι νεκροί
Πάνω από 45.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και ο απολογισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη, καθώς περίπου 264.000 διαμερίσματα στην Τουρκία έχουν καταστραφεί και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στη χειρότερη σύγχρονη καταστροφή της χώρας.
Έντεκα ημέρες μετά τον σεισμό, τρεις επιζώντες ανασύρθηκαν από τα ερείπια στην Τουρκία την Παρασκευή (17/2). Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται σε 39.672, ενώ η γειτονική Συρία έχει αναφέρει περισσότερους από 5.800 θανάτους. Ο απολογισμός της Συρίας δεν έχει αλλάξει εδώ και μέρες. Τα τζαμιά σε όλο τον κόσμο τέλεσαν την Παρασκευή κηδεία για τους νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία, πολλοί από τους οποίους δεν μπόρεσαν να λάβουν πλήρες τελετουργικό ταφής λόγω της τεράστιας καταστροφής.
Ενώ πολλές διεθνείς ομάδες διάσωσης έχουν εγκαταλείψει την απέραντη ζώνη του σεισμού, εγχώριες ομάδες συνέχισαν να ψάχνουν στα ισοπεδωμένα κτήρια το Σάββατο, ελπίζοντας να βρουν επιζώντες που αψήφησαν τις πιθανότητες. Οι ειδικοί λένε ότι οι περισσότερες διασώσεις γίνονται τις 24 ώρες μετά από το σεισμό.
Τρεις άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί μετά απο 11 ημέρες
Ο Χακάν Γιασίνογλου, 40 ετών διασώθηκε στη νότια επαρχία Χατάι, 278 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τη νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης. Νωρίτερα, ο Oσμάν Χαλεμπίγιε, 14 ετών, και ο Mουσταφά Αβτσί, 34, σώθηκαν στην ιστορική πόλη Aντιόχεια της Τουρκίας. Καθώς ο Αβτσί έβγαινε από τα συντρίμμια, έκανε βιντεοκλήση με τους γονείς του, οι οποίοι του έδειξαν το νεογέννητο μωρό του.
«Είχα χάσει εντελώς κάθε ελπίδα. Αυτό είναι ένα πραγματικό θαύμα. Μου έδωσαν πίσω τον γιο μου. Είδα τα συντρίμμια και σκέφτηκα ότι κανείς δεν μπορούσε να βγει ζωντανός από εκεί», είπε ο πατέρας του.Ο νεαρός άνδρας βρέθηκε αργότερα με τη σύζυγό του Bilge και την κόρη του Almile σε ένα νοσοκομείο στη Μερσίνα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι οι επιζώντες θα χρειαστούν βοήθεια για τους επόμενους μήνες με τόσες σημαντικές υποδομές που έχουν καταστραφεί.
Στη γειτονική Συρία, που έχει ήδη καταρρεύσει μετά από μια και πλέον δεκαετία εμφυλίου πολέμου, ο κύριος όγκος των θανάτων έχει σημειωθεί στα βορειοδυτικά, μια περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες που βρίσκονται σε πόλεμο με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύγκρουση που έχει περιπλέξει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.
Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας για πρώτη φορά μετά την καταστροφή, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν τα περίχωρα του Atareb, μιας πόλης που ελέγχεται από τους αντάρτες που επλήγη σοβαρά από τον σεισμό, ανέφερε την Παρασκευή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την πληροφορία. Χιλιάδες Σύροι που είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας τους επέστρεψαν στα σπίτια τους στην εμπόλεμη ζώνη - τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο θυμός μεγαλώνει
Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν πει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό. Οι οικογένειες που ακόμα περιμένουν να βρουν τους συγγενείς τους στην Τουρκία, νιώθουν οργή για τις διεφθαρμένες οικοδομικές πρακτικές και τη λανθασμένη αστική ανάπτυξη που είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.
Ένα τέτοιο κτήριο ήταν το Ronesans Rezidans, στην Αντιόχεια που κατέρρευσε σκοτώνοντας εκατοντάδες. «Λέγεται ότι ήταν ασφαλές από το σεισμό, αλλά μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα», είπε ο Χαμζά Αλπασλάν, 47 ετών, ο αδερφός του οποίου έμενε στην πολυκατοικία. «Είναι σε φρικτή κατάσταση. Δεν υπάρχει ούτε τσιμέντο ούτε κατάλληλο σίδερο σε αυτό. Είναι μια πραγματική κόλαση.»
Η Τουρκία έχει υποσχεθεί να ερευνήσει οποιονδήποτε φέρεται να ευθύνεται για την κατάρρευση κτηρίων και έχει διατάξει την κράτηση περισσότερων από 100 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την τουρκική επιχείρηση βοήθειας και έχουν κάνει ανάλογη έκκληση βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Σύρους.