Σεισμός στην Τουρκία: Εξαγριωμένοι οι πολίτες εν μέσω ανησυχίας για μια νέα υγειονομική κρίση
Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι η εξάπλωση των μολύνσεων στην Τουρκία από τα ισοπεδωμένα κτήρια και τις κατεστραμμένες δομές, ενώ τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν να ψάχνουν για εγκλωβισμένους. Παράλληλα, εξακολουθούν να σημειώνονται σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, με πιο πρόσφατη τα 5,2 Ρίχτερ το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική Τουρκία.
Αρκετοί είναι οι ειδικοί που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για ξέσπασμα επιδημίας χολέρας μετά τον φονικό σεισμό, καθώς έχουν φθαρεί οι υποδομές του νερού καθώς και οι υγειονομικές υποδομές.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε πως αν και υπήρξε μια αύξηση στις εντερικές μολύνσεις και στις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού, οι αριθμοί δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, προσθέτοντας πως έχουν ληφθεί μέτρα για την επιτήρηση και την αποτροπή ασθενειών.
«Προτεραιότητά μας τώρα είναι να καταπολεμήσουμε τις συνθήκες που μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουμε μεταδοτικές ασθένειες», δήλωσε ο Κοτζά σε συνέντευξη Τύπου στη νότια επαρχία Χατάι.
Οργανώσεις αρωγής λένε πως οι επιζώντες θα χρειαστούν βοήθεια για μήνες καθώς πολλές κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί.
Στο μεταξύ, αυξάνονται οι νεκροί αλλά και η οργή των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα στον σεισμό.
Η οργή των ανθρώπων που έχασαν δικούς τους και περιουσίες αυξάνεται
Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν πει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό. Στις οικογένειες που περιμένουν ακόμη να ξαναδούν συγγενείς τους στην Τουρκία, υπάρχει αυξανόμενη οργή για αυτό που θεωρούν πως είναι διεφθαρμένες κατασκευαστικές τεχνικές και μια βαθιά προβληματική αστική ανάπτυξη που είχε αποτέλεσμα την κατάρρευση χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.
Ένα τέτοιο κτήριο ήταν το Ronesans Rezidans το οποίο κατέρρευσε στην Αντάκια (Αντιόχεια) σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.
«Υποτίθεται πως θα ήταν αντισεισμικό αλλά μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Χάμζα Αλπασλάν, 47 ετών, ο αδελφός του οποίου είχε ζήσει στο συγκρότημα. «Είναι σε φρικτή κατάσταση. Δεν έχει μείνει ούτε μπετόν ούτε ένα κανονικό σίδερο μέσα. Είναι πραγματική κόλαση».
Η Τουρκία έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαγάγει έρευνα για να βρει όσους φέρεται να ευθύνονται για την κατάρρευση κτηρίων και έχει διατάξει τη σύλληψη τουλάχιστον 100 υπόπτων μεταξύ των οποίων εργολάβοι.
Πάνω από 46.000 οι νεκροί
Τουλάχιστον 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, με περίπου 264.000 διαμερίσματα στην Τουρκία να έχουν καταστραφεί ενώ πολλοί άνθρωποι αγνοούνται ακόμη, καθώς οι διασώστες προσπαθούν να ακούσουν ενδείξεις ζωής κάτω από τα ερείπια.
Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να διαχειριστεί τη χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της, οι ανησυχίες αυξάνονται για τα θύματα της τραγωδίας στη Συρία, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) να πιέζει τις αρχές στα βορειοδυτικά να σταματήσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή καθώς επιδιώκει να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.
Δεκατρείς ημέρες μετά τον σεισμό οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς τρεις ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και ένα παιδί.
Μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλι είπε πως οι κυβερνήσεις της Συρίας και της Τουρκίας συνεργάζονται πολύ καλά, αλλά οι επιχειρήσεις της υπηρεσίας παρεμποδίζονται στη βορειοδυτική Συρία.
Η υπηρεσία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως τα αποθέματα τελειώνουν εκεί και ζήτησε να ανοίξουν περισσότερες συνοριακές διαβάσεις από την Τουρκία. «Τα προβλήματα που συναντάμε είναι με τις επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία όπου οι αρχές της βορειοδυτικής Συρίας δεν μας δίνουν την πρόσβαση που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Μπίζλι.
«Ο χρόνος τελειώνει και μας τελειώνουν τα χρήματα. Η επιχείρησή μας χρειάζεται περίπου 50 εκατ. δολάρια τον μήνα μόνο για την απόκρισή μας στον σεισμό άρα αν η Ευρώπη δεν θέλει ένα νέο κύμα προσφύγων, πρέπει να έχουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε ο Μπίζλι.