Εκλογές στην Τουρκία: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Ερντογάν

Η αναβολή του χρόνου των εκλογών δεν λύνει το πρόβλημα της πολιτικής επιβίωσης του Ερντογάν ούτε το μέγα ζήτημα της ανασυγκρότησης της Τουρκίας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στην Τουρκία.
Associated Press
3'

Εισηγήσεις από τους συνεργάτες του, προκειμένου να μεταθέσει τον χρόνο των εκλογών για το καλοκαίρι δέχεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο να λύνει το σοβαρό πρόβλημα της πολιτικής του επιβίωσης, ούτε όμως και το σοβαρότατο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα του τουρκικού λαού.

Πρακτικά ο Ερντογάν μπορεί να μεταθέσει το χρόνο των εκλογών από τις 14 Μαΐου για τον Ιούνιο χωρίς να αλλάξει το Σύνταγμα, όμως περαιτέρω αναβολή απαιτείται η συναίνεση της αντιπολίτευσης, κάτι που δυσκολεύει αρκετά τα πράγματα.

Για να αλλάξει το Σύνταγμα ο Ερντογάν χρειάζεται 400 βουλευτές, την ώρα που ο ίδιος και η συμμαχία του αριθμούν 333, κάτι που σημαίνει πως αν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, πρέπει να πείσει την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τις αλλαγές. Μία αντιπολίτευση που πάντως φαίνεται να είναι διχασμένη σε αρκετά ζητήματα, καθώς δεν μπορεί να καταλήξει ούτε στο σενάριο ενός κοινού υποψηφίου στις εκλογές.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Διακυβεύεται το πολιτικό του μέλλον

Για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια, το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν διακυβεύεται πραγματικά. Πρέπει τώρα να αποδείξει ότι είναι ένας ηγέτης που μπορεί να κάνει πράγματα και να κινητοποιήσει αποτελεσματικά την κρατική μηχανή για να παράσχει ανακούφιση στους πληγέντες και να τους βοηθήσει να ξαναχτίσουν τα σπίτια και τις ζωές τους.

Οι δύο μεγάλοι σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,6 βαθμών προκάλεσαν την κατάρρευση σαν πολλών χιλιάδων κατοικιών και δημόσιων κτηρίων, καθώς και ξενοδοχείων και νοσοκομείων σε 10 επαρχίες, επηρεάζοντας περισσότερους από 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Θα μεταθέσει τις εκλογές στην Τουρκία ο Ερντογάν;

Η μετάθεση των εκλογών φαντάζει ως μια προσωρινή λύση για τον Ερντογάν, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα κατευνάσει τον κόσμο ούτε θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Ο Ερντογάν πρέπει να βρει λεφτά που δεν έχει για να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών. Να δανειστεί πάνω από 80 δισεκατομμύρια, όπως εκτιμούν αρκετοί οικονομικοί αναλυτές, αλλά και να υποκύψει σε πιέσεις της Δύσης προκειμένου να εξασφαλίσει και ανθρωπιστική βοήθεια και ευνοϊκούς χρηματοπιστωτικούς όρους.

Πολλοί Τούρκοι είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση, επειδή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 (ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 17.000 ανθρώπους) θεσπίστηκε νομοθεσία που προβλέπει ότι όλα τα νέα κτήρια πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρούς σεισμικούς οικοδομικούς κανονισμούς. Ωστόσο, η εφαρμογή της νομοθεσίας από τις τοπικές Αρχές ήταν αρκετά χαλαρή και πολλοί εργολάβοι χρησιμοποιούσαν κατώτερα υλικά και συνέχιζαν να κατασκευάζουν μη ασφαλή κτήρια, αγνοώντας τις σχετικές προδιαγραφές.

Επιπλέον, η κυβέρνηση είχε επιβάλει έναν ειδικό φόρο που υποτίθεται ότι αποσκοπούσε στην ενίσχυση των υφιστάμενων κτηρίων έναντι των σεισμών. Αν και είχαν εισπραχθεί περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μόνο ένα μέρος των χρημάτων αυτών χρησιμοποιήθηκε πράγματι για τον δηλωμένο σκοπό της αντισεισμικής προστασίας ενώ τα περισσότερα χρήματα δαπανήθηκαν για άλλους σκοπούς.

Το ΑΚΡ χορήγησε επίσης μια αμφιλεγόμενη αμνηστία για τις παράνομες κατασκευές, η οποία απέφερε πολλά χρήματα στα κρατικά ταμεία ενώ οι κατασκευαστικές εταιρείες που πάντα ευνοούσε ο Ερντογάν εξοικονόμησαν δισεκατομμύρια, αλλά απέτυχαν να προστατεύσουν τους κατοίκους από τους σεισμούς.

Συμπερασματικά με δεκάδες εκατομμύρια άστεγους, όποτε και να κάνεις εκλογές θα υποστείς συντριβή.