Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν... κάνουν μπίζνες - Μετατρέπουν στρατιωτικές βάσεις σε οικονομικές ζώνες

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν λέει ότι θα μετατρέψει ορισμένες πρώην ξένες στρατιωτικές βάσεις σε οικονομικές ζώνες για τις επιχειρήσεις.
Οι Ταλιμπάν κάνουν...μπίζνες
Α.Ρ
3'

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν οτι θα μετατρέψουν πρώην στρατιωτικές βάσεις σε ειδικές οικονομικές ζώνες, καθώς το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μια βαθύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση από τότε που ανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας τον Αύγουστο του 2021.

Οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονταν στη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαράνταρ. «Αποφασίστηκε ότι το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου θα πρέπει να αναλάβει σταδιακά τον έλεγχο των υπόλοιπων στρατιωτικών βάσεων των ξένων δυνάμεων με την πρόθεση να τις μετατρέψει σε ειδικές οικονομικές ζώνες», δήλωσε

Πρόσθεσε ότι το έργο θα ξεκινήσει με τοποθεσίες στην πρωτεύουσα της Καμπούλ και στη βόρεια επαρχία Μπαλχ, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. «Οι Ταλιμπάν χρειάζεται απεγνωσμένα να ενισχύσουν τα ταμεία τους εάν θέλουν να κυβερνήσουν καλύτερα και να αποκτήσουν κάποια εγχώρια νομιμότητα», δήλωσε στο BBC ο Muhammad Faizal Bin Abdul Rahman από τη Σχολή Διεθνών Σπουδών S Rajaratnam της Σιγκαπούρης.

«Το πιο σημαντικό, οι Ταλιμπάν πρέπει να αποδείξουν τη δέσμευσή τους στον οικονομικό σχεδιασμό. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ασφαλών ζωνών κοντά στην πρωτεύουσα και τα σύνορα για πιθανούς ξένους επενδυτές όπως οι Κινέζοι... και να αναζωογονήσουν το περιφερειακό εμπόριο με γειτονικές χώρες», πρόσθεσε.

Το Αφγανιστάν εκτιμάται ότι διαθέτει φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου φυσικού αερίου, χαλκού και σπάνιων γαιών, αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα αποθέματα παραμένουν ανεκμετάλλευτα λόγω δεκαετιών αναταραχής στη χώρα.

Τον Αύγουστο του 2021, η τελευταία στρατιωτική πτήση των ΗΠΑ αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σηματοδοτώντας το τέλος μιας 20ετούς παρουσίας στο Αφγανιστάν και τον μεγαλύτερο πόλεμο της Αμερικής. Η σύγκρουση έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους.

Μετά την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τα οικονομικά του Αφγανιστάν δοκιμάστηκαν από μια σειρά άλλα σημαντικά ζητήματα. Επιβλήθηκαν κυρώσεις σε μέλη της κυβέρνησης, τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό πάγωσαν και η περισσότερη ξένη βοήθεια, η οποία προηγουμένως στήριζε την οικονομία της έχει ανασταλεί.

Νωρίτερα φέτος, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να υπογράψουν συμβόλαιο με μια κινεζική εταιρεία για εξόρυξη πετρελαίου στο βόρειο Αφγανιστάν. Η 25ετής συμφωνία υπογραμμίζει την οικονομική εμπλοκή της Κίνας στην περιοχή.

Το Πεκίνο δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τη διοίκηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αλλά έχει σημαντικά συμφέροντα στη χώρα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής σημαντικής για την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ένας Δρόμος» της Κίνας. Ξεκίνησε από τον Σι Τζινπίνγκ το 2013, η πρωτοβουλία παρέχει χρηματοδότηση σε αναδυόμενες χώρες για την κατασκευή υποδομών όπως λιμάνια, δρόμους και γέφυρες.