Τουρκία: Οκτώ τραυματίες από το νέο ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. «Γνωρίζουμε ότι αυτός ο σεισμός ήταν ένας ανεξάρτητος σεισμός. Μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, υπήρξαν περίπου 20 μετασεισμοί. Έχουμε 8 τραυματίες», δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος.
Το επίκεντρό της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντάκιας στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκιας στη Συρία. Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 10 χλμ.
Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD ανέφερε ότι ακολούθησε μετασεισμός 5,8 βαθμών λίγο αργότερα με επίκεντρο την πόλη Σαμαντάγκ στην επαρχία Χατάι. Σύμφωνα με την AFAD, ο σεισμός αυτός είχε εστιακό βάθος 7 χλμ.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια στην Αντάκια, ενώ η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.
Ομάδα Ελλήνων στο επίκεντρο του νέου σεισμού 6,3 Ρίχτερ στην Τουρκία – Τι λένε στο Newsbomb.gr
Στελέχη του ΠΑΜΕ, που συνόδευαν αποστολή βοήθειας σχεδόν 100 τόνων στις τουρκικές πληγείσες περιοχές από τους σεισμούς 7,6 και 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, βρέθηκαν στο επίκεντρο του νέου σεισμού.
Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο Βάλσαμος Συρίγος, που έζησε το νέο σεισμό από το επίκεντρό του, αναφέρει: «Είχε απανωτούς σεισμούς που έφτασαν – όπως είπαν τα δίκτυα μέχρι 6,3, το επίκεντρο είναι στην πόλη που είμαστε νοτιοανατολικά της Λαττάκειας. Ο κόσμος ανησυχεί, έχει τραβήξει όλα αυτά, τα παιδιά ήταν πανικόβλητα».
«Βρεθήκαμε κι εμείς εδώ. Εκεί που ήμασταν τώρα, μόλις είχαμε τελειώσει το ξεφόρτωμα και μας είχαν βάλει μια σούπα να φάμε, εκείνη την ώρα άρχισε να κουνάει, ήμασταν κοντά σε ένα κτίριο και βγήκαμε προς τα έξω.
Εδώ είναι όλα ισοπεδωμένα. Υπάρχουν σημεία – σημεία. Ολόκληρες γειτονιές με κτήρια κατεδαφισμένα, πέντε έξι στη σειρά και ξανά κατεδαφισμένα. Όλα ακατοίκητα, δεν μπορεί να κατοικηθούν ούτε τα όρθια που έχουν μείνει. Υπάρχουν πολλές σκηνές, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Φτάσαμε σε σημεία που δεν είχε φτάσει ακόμα βοήθεια. Ήρθαμε με 5 νταλίκες, σχεδόν 100 τόνοι βοήθειας. Περάσαμε χθες από τα σύνορα, ήρθαμε στα τούρκικα συνδικάτα, έγινε ένας καλός καταμερισμός και πήγαμε σε πέντε πόλεις κοντά στα σύνορα της Τουρκίας. Εμείς λογικά αν δεν έχει πάθει ζημιά το αεροδρόμιο, το είχαν φτιάξει από τη ζημιά που είχε πάθει, θα φύγουμε το βράδυ για να πάμε στην Κωνσταντινούπολη και να επιστρέψουμε στην Ελλάδα».
Έννατη σεισμική δόνηση μέσα σε 68 ώρες
Νέα ισχυρή δόνηση σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (20/2) - 19.04 (ώρα Ελλάδας, 20.04 ώρα Τουρκίας) - στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ ενώ το επίκεντρο εστιάζεται στα σύνορα με την Συρία και πρόκειται για την 9η ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή τις τελευταίες 68 ώρες.
Το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 9 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντάκειας στην Τουρκία και 75 χλμ. της Λατάκιας στη Συρία. Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 2χλμ.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος σεισμός προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της περιοχής. Το νέο αυτό χτύπημα του Εγκέλαδου έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν στην χώρα ο οποίος έκανε γνωστό ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Τουρκία "για όσο χρόνο χρειαστεί".
Εν τω μεταξύ χθες (20/2) η Τουρκία αποφάσισε, δεκατέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, να σταματήσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εκτός από τις δύο περισσότερο πληγείσες επαρχίες, την Καχραμανμαράς και τη Χατάι, ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, Afad.
Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς περίπου 345.000 διαμερίσματα έχει γίνει τώρα γνωστό ότι έχουν καταστραφεί στη χώρα και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως 105.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και θα κατεδαφιστούν.
«Όταν βγάζεις ένα πτώμα κάτω από τόνους ερειπίων, οικογένειες περιμένουν με ελπίδα», συνέχισε ο Μποζκούρτ. «Θέλουν να κάνουν κηδεία. Θέλουν έναν τάφο». Βάσει της ισλαμικής παράδοσης, οι νεκροί πρέπει να ενταφιάζονται το συντομότερο δυνατό. Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών AFAD Γιούνους Σεζέρ δήλωσε ότι οι προσπάθειες ερευνών και διάσωσης θα τελείωναν σε μεγάλο βαθμό σήμερα το βράδυ.
«Κανένας δεν είναι ζωντανός», δήλωσε ο Μουτζντάτ Ερντογάν, μέλος της AFAD, με τη στολή και το πρόσωπο γεμάτα σκόνη. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους πλέον». Ομάδα από το Κιργιστάν προσπάθησε να σώσει πενταμελή οικογένεια Σύρων από τα ερείπια κτιρίου στην Αντάκια στη νότια Τουρκία.