Βλαντιμίρ Πούτιν: Ανακοίνωσε οτι η Ρωσία αποσύρεται από τη συνθήκη New Start

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη μοναδική εναπομείνασα συμφωνία ελέγχου των όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και της Μόσχας.

Η Ρωσία αποσύρεται από τη Συνθήκη New Start
Η Ρωσία αποσύρεται από τη Συνθήκη New Start
Α.Ρ
4'

Στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι αποτυγχάνουν να συνεργαστούν με τη Μόσχα είπε: «Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη στρατηγικών επιθετικών όπλων». Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιούσε νέες πυρηνικές δοκιμές εάν το έκαναν οι ΗΠΑ.

Η Ρωσία πρόσθεσε δεν θα επιτρέψει στις χώρες του ΝΑΤΟ να επιθεωρήσουν το πυρηνικό της οπλοστάσιο και κατηγόρησε το διατλαντικό μπλοκ ότι βοήθησε στον σχεδιασμό επιδρομών ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις ρωσικές αεροπορικές βάσεις όπου εδρεύει μέρος της αερομεταφερόμενης πυρηνικής αποτροπής.«Οι σχέσεις μας έχουν υποβαθμιστεί και για αυτό φταίνε εντελώς και απόλυτα οι ΗΠΑ», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ρωσία απέτυχε να συμμορφωθεί με τη New Start τον Ιανουάριο, αφού οι συνομιλίες για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων, που ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, απέτυχαν. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία πρέπει να προετοιμαστεί για τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών, αλλά θα το έκανε μόνο εάν οι ΗΠΑ τις πραγματοποιήσουν πρώτα. «Αν οι ΗΠΑ κάνουν δοκιμές, τότε θα το κάνουμε κι εμείς. Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι η παγκόσμια στρατηγική ισορροπία μπορεί να καταστραφεί».

Η Ρωσία έχει πει ότι οι συνομιλίες για τη συνθήκη, η οποία λήγει το 2026, είναι απίθανο να ξαναρχίσουν εκτός εάν η Δύση συμφωνήσει να διεξαγάγει ολοκληρωμένες συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, κάτι που οι ΗΠΑ θεωρούν απαράδεκτο.

«Η Δύση ξεκίνησε τον πόλεμο, εμείς χρησιμοποιήσαμε ισχύ για να τον σταματήσουμε»

Τους στόχους για το δεύτερο έτος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία ξεδίπλωσε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, ένα 24ωρο αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περπάτησε στο κέντρο του Κιέβου υποσχόμενος να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για «όσο χρειαστεί».

Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία και προσπαθεί να τον μετατρέψει σε παγκόσμια σύγκρουση κατά της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αποκτήσει «απεριόριστη δύναμη» στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους. «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα ειρηνικά, διαπραγματευόμενοι μια ειρηνική διέξοδο από αυτή τη δύσκολη σύγκρουση, αλλά πίσω από την πλάτη μας ετοιμαζόταν ένα πολύ διαφορετικό σενάριο», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος και στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου.

Είπε ότι τους απευθύνεται «σε μια στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη, οριακή στιγμή για τη χώρα μας, μια εποχή ριζικών, μη αναστρέψιμων αλλαγών σε όλο τον κόσμο, των πιο σημαντικών ιστορικών γεγονότων που θα διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας μας και άνθρωποι», και δεσμεύτηκε να συνεχίσει «συστηματικά» την επίθεση στην Ουκρανία. «Η Δύση απελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι» ως αποτέλεσμα των πολέμων και κατηγορεί τη Δύση ότι διέπραξε πολλαπλά πραξικοπήματα.

Ο Πούτιν μίλησε τρία 24ωρα πριν απο την πρώτη επέτειο του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Από τότε, δεκάδες χιλιάδες άντρες έχουν σκοτωθεί και ο Πούτιν λέει τώρα ότι η Ρωσία έχει εγκλωβιστεί σε μια υπαρξιακή μάχη με μια αλαζονική Δύση, η οποία ισχυρίζεται ότι θέλει καταστρέψει τη Ρωσία και να κλέψει τους τεράστιους φυσικούς πόρους της. Η Δύση και η Ουκρανία απορρίπτουν αυτό το αφήγημα και λένε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά δεν δικαιολογεί αυτό που λένε ότι είναι μια αρπαγή γης σε αυτοκρατορικό στυλ καταδικασμένη σε αποτυχία. Ήταν η Ρωσία που επιτέθηκε, υποστηρίζουν.

«Τα ιστορικά γεγονότα θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας μας... ο καθένας μας δεσμεύεται από μία τεράστια ευθύνη» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Πούτιν απο την πλευρά του, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία αντιμετώπιζε μια ναζιστική απειλή και συνεχείς απειλές και μίσος από το καθεστώς του Κιέβου. «Η Ουκρανία περίμενε τη Ρωσία να σπεύσει σε βοήθεια» ισχυρίστηκε

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ήταν ανοιχτος σε διάλογο με τη Δύση και σε ένα ισότιμο σύστημα ασφάλειας, αλλά «σε απάντηση λαμβάναμε ανέντιμες απαντήσεις» και συγκεκριμένες ενέργειες για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη. «Όλος ο πλανήτης είναι διάστικτος» με αμερικανικές βάσεις πρόσθεσε

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή