Τσαντ: Τουλάχιστον 128 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις του Οκτωβρίου

Πολύνεκρες ήταν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο.

Τσαντ
Κατά τους ερευνητές της ΕΕΑΔ, συνελήφθησαν 943 άνθρωποι, άλλοι 435 φυλακίστηκαν και 12 εξαφανίστηκαν
AP Photo
2'

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΕΑΔ) του Τσαντ υπολογίζει πως ο απολογισμός των θυμάτων της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο εναντίον της παράτασης της περιόδου πολιτικής μετάβασης ήταν στην πραγματικότητα 128 νεκροί, σύμφωνα με έκθεσή της, αντίγραφο της οποίας περιήλθε χθες Πέμπτη στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την 20ή Οκτωβρίου 2022, οι μαζικές κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης εναντίον της παραμονής στην εξουσία για δυο επιπλέον χρόνια του μεταβατικού προέδρου, του στρατηγού Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό, καταπνίγηκαν στο αίμα στην Ντζαμενά, την πρωτεύουσα, και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Αρχικά, οι αρχές ανακοίνωσαν πως «υπάρχουν καμιά πενηνταριά νεκροί», στη μεγάλη πλειονότητά τους νέοι που σκοτώθηκαν όταν δυνάμεις επιβολής της τάξης άνοιξαν πυρ στην πρωτεύουσα, προτού αναθεωρήσουν και μιλήσουν για 73 νεκρούς. Μη κυβερνητικές οργανώσεις χαρακτήρισαν τον επίσημο απολογισμό πολύ υποτιμημένο.

«Οι επίσημοι αριθμοί διαφέρουν από αυτούς στους οποίους κατέληξε μετά τις έρευνές της η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αναφέρει η έκθεση, διευκρινίζοντας πως η δουλειά της επικεντρώθηκε «στις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από την καταστολή, ειδικά τη Ντζαμενά, τη Μουντού, τη Ντομπά, την Κουμρά και τη Σαρ».

Κατά τους ερευνητές της ΕΕΑΔ, συνελήφθησαν 943 άνθρωποι, άλλοι 435 φυλακίστηκαν και 12 εξαφανίστηκαν. Η ΕΕΑΔ «αποδίδει την κύρια ευθύνη για τις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κρατικούς λειτουργούς, δηλαδή στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες ξεκάθαρα παρέβησαν τα καθήκοντά τους στην πορεία των γεγονότων», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Εκείνη τη «μαύρη Πέμπτη», συνολικά 621 άνθρωποι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συνελήφθησαν και μετήχθησαν στην Κορό Τορό, φυλακή υψίστης ασφαλείας στη μέση της ερήμου, 600 χιλιόμετρα από τη Ντζαμενά. Κατόπιν προσήχθησαν σε μαζική δίκη, χωρίς συνηγόρους ούτε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη διαδικασία, έπειτα από ενάμιση μήνα κράτησης.

«Στην Κορό Τορό έφθασαν τέσσερα πτώματα ανθρώπων που πέθαναν καθ’ οδόν, ενώ άλλοι οκτώ (συλληφθέντες) πέθαναν εξαιτίας της κακομεταχείρισης» που υπέστησαν σε αυτή τη φυλακή, ανέφερε η Επιτροπή.

Η ΕΕΑΔ, που ιδρύθηκε το 2019, έχει αποστολή την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναφέρεται στην κυβέρνηση, στον πρόεδρο της δημοκρατίας και στο κοινοβούλιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή