Ένας χρόνος από τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια»

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και πόλεις ισοπεδώθηκαν από τη χειρότερη σύρραξη στην Ευρώπη μετά το Β Παγκόσμιο Πόεμο. Οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μια δυνητικά ακόμη πιο καταστροφική φάση 
Ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία
Α.Ρ
9'

«Στις 24 Φεβρουαρίου, εκατομμύρια από εμάς κάναμε μια επιλογή. Όχι λευκή σημαία, αλλά μπλε και κίτρινη σημαία. Όχι φυγή, αλλά αντιμετώπιση. Αντιμετωπίσαμε τον εχθρό. Αντίσταση και αγώνας. Ήταν μια χρονιά πόνου, θλίψης, πίστης και ενότητας. Και αυτή είναι η χρονιά που θα είμαστε αήττητοι. Ξέρουμε ότι αυτή θα είναι η χρονιά της νίκης μας!» έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram, κατά την πρώτη επέτειο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για τη Ρωσία, ήταν μια χρονιά κατηγοριών, βομβαρδισμών, ταπεινωτικών υποχωρήσεων και εξοντωτικών πολιορκιών. Η Ουκρανία αντιμετώπισε την εισβολή με σκληρή αντίσταση, εκπληκτικές αντεπιθέσεις και απροσδόκητα χτυπήματα. Στην πρώτη επέτειο από την εισβολή της Ρωσίας που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες και έχει καταστρέψει πόλεις σε ερείπια, και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μια δυνητικά ακόμη πιο καταστροφική φάση, γράφει το Associated Press.

Η Ρωσία ενίσχυσε πρόσφατα την ώθησή της για να καταλάβει όλη την ανατολική βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, το Ντονμπάς. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του λένε επίσης ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει μια ευρύτερη, πιο φιλόδοξη επίθεση αλλού, κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Η Ουκρανία περιμένει άρματα μάχης και άλλα νέα όπλα που έχει δεσμευτεί από τη Δύση για να ανακτήσει τις κατεχόμενες περιοχές. Αυτό που δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα είναι μία ανακωχή.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι πρέπει να συμπεριλάβει την αναγνώριση της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε παράνομα το 2014, μαζί με την αποδοχή των άλλων εδαφικών του κερδών. Η Ουκρανία απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις απαιτήσεις και αποκλείει οποιεσδήποτε συνομιλίες έως ότου η Ρωσία αποσύρει όλες τις δυνάμεις της.

Ενώ ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να πετύχει τους στόχους του, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να καταλήξει με ουκρανική γη. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μεγαλύτερη σύγκρουση της Ευρώπης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια και ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Νέες επιθέσεις, νέοι στόχοι

Τους τελευταίους μήνες, οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να περικυκλώσουν το ουκρανικό προπύργιο Μπαχμούτ και να προωθηθούν βαθύτερα στην περιοχή του Ντόνετσκ. Μαζί με την εκπλήρωση του στόχου της να καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς, η Μόσχα στοχεύει να εξαντλήσει τις ουκρανικές δυνάμεις και να τις αποτρέψει από το να ξεκινήσουν επιθέσεις αλλού. Το Μπαχμούτ έχει γίνει ένα σημαντικό σύμβολο αντίστασης για την Ουκρανία, καθώς και ένας τρόπος για να καταστρέψουν τις πιο ικανές ρωσικές δυνάμεις. Και οι δύο πλευρές έχουν καταναλώσει πυρομαχικά με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Όλεχ Ζντάνοφ είπε ότι η Ρωσία έχει διαθέσει περισσότερα στρατεύματα και όπλα στο Ντονμπάς και επιτέθηκε σε άλλες περιοχές σε μια προφανή προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων. «Η Ρωσία έχει αυτήν τη στιγμή την πρωτοβουλία και το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», είπε, σημειώνοντας την έντονη έλλειψη πυρομαχικών στο Κίεβο.

Η Ρωσία βασίστηκε στο τεράστιο οπλοστάσιό της και αύξησε την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, αποκτώντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ενώ οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και της Δύσης παρατήρησαν ότι η Μόσχα εξαντλείται από πυραύλους ακριβείας, έχει πολλά όπλα παλαιού τύπου. Αλλά παρόλο που η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της αναμένουν μια ευρύτερη ρωσική επίθεση πέρα από το Ντονμπάς, θα μπορούσε να είναι ένα στοίχημα για τη Μόσχα, η οποία κινητοποίησε 300.000 έφεδρους το περασμένο φθινόπωρο για να ενισχύσει τις δυνάμεις της.

Ο Ιγκόρ Στρέλκοφ, πρώην αξιωματικός ασφαλείας της Ρωσίας που ηγήθηκε των αυτονομιστικών δυνάμεων στο Ντονμπάς όταν ξέσπασαν οι μάχες εκεί το 2014, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μεγάλη επίθεση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη Ρωσία επειδή η προετοιμασία της θα ήταν αδύνατο να κρυφτεί και οι επιτιθέμενοι θα αντιμετωπίσουν καταστροφική απάντηση. Είπε ότι μια επίθεση θα εγείρει επίσης υλικοτεχνικές προκλήσεις όπως αυτές που απέτρεψαν την προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει το Κίεβο στην αρχή του πολέμου.

«Οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας επίθεση θα συνεπάγεται γρήγορα και αναπόφευκτα πολύ μεγάλες απώλειες, εξαντλώντας τους πόρους που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης», προειδοποίησε ο Strelkov. Ο Τζάστιν Μπρονκ, ανώτερος ερευνητής στο RUSI στο Λονδίνο, προέβλεψε ότι οποιαδήποτε ρωσική επίθεση θα αποτύγχανε, αλλά είπε ότι θα μπορούσε να εξαντλήσει τους πόρους της Ουκρανίας και να την εμποδίσει να προετοιμάσει τη δική της αντεπίθεση μεγάλης κλίμακας.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι πόση ζημιά προκαλεί η ρωσική επίθεση προτού τελειώσει, γιατί αυτό θα υπαγορεύσει την ουκρανική θέση», είπε, σημειώνοντας ότι στόχος της μπορεί να είναι να διαταραχθεί η ικανότητα του Κιέβου να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση. Ο Μπρονκ είπε ότι η Ουκρανία πέρασε τον χειμώνα δημιουργώντας τις μηχανοκίνητες ταξιαρχίες της που είχαν πρωτοστατήσει στις φθινοπωρινές αντεπιθέσεις στις περιοχές Χάρκοβο και Χερσώνα και υπέστησαν απώλειες.

Είπε ότι η Ουκρανία έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας έξι έως οκτώ μηνών για να ανακτήσει περισσότερη γη, σημειώνοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια άλλη κινητοποίηση για να στρατολογήσει έως και 500.000 επιπλέον στρατιώτες που θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι για μάχη μετά από τουλάχιστον έξι μήνες εκπαίδευσης.

Ο Ζντάνοφ είπε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια νέα αντεπίθεση στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου αφού λάβει νέα δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης. Προέβλεψε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα επιτεθούν από την περιοχή Zαπορίζια για να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τα λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ και να κόψουν τον ρωσικό διάδρομο προς την Κριμαία. «Αν η Ουκρανία φτάσει στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, θα ακυρώσει όλα τα ρωσικά κέρδη», είπε ο Ζντάνοφ, μετατρέποντας τις νίκες του Πούτιν «σκόνη».

Αδιέξοδο στην Ουκρανία ή ανατροπή στη Ρωσία;

Οι παρατηρητές βλέπουν ελάχιστες προοπτικές για συνομιλίες. Και οι δύο πλευρές είναι «ασυμβίβαστες με τις τρέχουσες θέσεις τους», είπε ο Μπρονκ. Σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν «σημαντική πολιτική αναταραχή στη Ρωσία, επειδή, η θέση του ίδιου του Πούτιν στην ηγεσία γίνεται πολύ, πολύ δύσκολο να θεωρηθεί ως βιώσιμη», είπε.

Ταυτόχρονα, εάν η Ουκρανία αποτύχει να διεκδικήσει περισσότερα εδάφη προτού η Ρωσία δημιουργήσει τα στρατεύματά της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «μακροπρόθεσμο αδιέξοδο και ένα είδος τρομακτικού πολέμου φθοράς που απλώς συνεχίζεται και συνεχίζεται», πρόσθεσε ο Μπρονκ, με βάση το σχέδιο της Μόσχας «να παρατείνει τον πόλεμο και απλώς να περιμένει τη Δύση να εξαντληθεί».

Η Φιόνα Χιλ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings που υπηρέτησε στις τρεις προηγούμενες διοικήσεις των ΗΠΑ, είδε επίσης ελάχιστες προοπτικές για διευθέτηση. «Οι Ρώσοι ετοιμάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν έχουν σκοπό να χάσουν», είπε. «Ο Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει ό,τι χρειαστεί. Το μήνυμά του εκεί λέει βασικά ότι δεν μπορείτε να με αντικρούσετε, γιατί είμαι πρόθυμος να κάνω το ό,τι και έχω πολύ περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό».

Η Χιλ είπε ότι ο Πούτιν ελπίζει να διαλυθεί η δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο «να φύγει και να μείνει εκτεθειμένη η Ουκρανία και μετά ότι η Ρωσία μπορεί να αναγκάσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει και να εγκαταλείψει το έδαφός της». Η Τατιάνα Στανοβάγια του Carnegie Endowment είπε ότι ο Πούτιν συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του πιέζοντας την εκστρατεία. «Για αυτόν, ο μόνος τρόπος που παραδέχεται ότι μπορεί να τελειώσει είναι η συνθηκολόγηση του Κιέβου», είπε.

Η πυρηνική επιλογή

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να προστατεύσει την επικράτειά της, μια σαφή αναφορά στο πυρηνικό της οπλοστάσιο. Το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας δηλώνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα ως απάντηση σε πυρηνικό χτύπημα ή επίθεση με συμβατικές δυνάμεις που απειλούν «την ίδια την ύπαρξη του ρωσικού κράτους», μια διατύπωση που προσφέρει ευρύ περιθώριο ερμηνείας και απότομη κλιμάκωση.

Ορισμένα ρωσικά «γεράκια» ζήτησαν πυρηνικά πλήγματα σε ουκρανικές γέφυρες και άλλες βασικές υποδομές για να αναγκάσουν το Κίεβο και τους συμμάχους του να αποδεχθούν τους όρους της Μόσχας. Ο Μπρονκ είπε ότι δεν αναμένει από τη Ρωσία να καταφύγει σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι θα γύριζε μπούμερανγκ.

«Στην πραγματικότητα η χρήση τους δεν παράγει σχεδόν κανένα πρακτικό όφελος και σίγουρα τίποτα για να αντισταθμίσει όλο το κόστος, τόσο από την άποψη του κινδύνου άμεσης κλιμάκωσης, όσο και ως προς την απομάκρυνση των υπόλοιπων τον κόσμο», είπε. Είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει την Κίνα, η οποία δεν θέλει να σπάσει το πυρηνικό ταμπού, πρόσθεσε.

Η Χιλ σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία έλαβε κάποια μηνύματα από την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες ανησυχούσαν για τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν. Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν βλέπει τις πυρηνικές απειλές ως ισχυρό πολιτικό εργαλείο και θα συνεχίσει να τις κάνει με την ελπίδα να αναγκάσει τη Δύση να αποσύρει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Ο Πούτιν απλώς ελπίζει ότι όλοι θα ανοιγοκλείνουν τα μάτια», είπε. «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ιδέα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο πεδίου μάχης». Αλλά η Χιλ πρόσθεσε: «Αν πίστευε ότι θα είχε τα αποτελέσματα που ήθελε από αυτό, θα το χρησιμοποιούσε». Αναλυτές που παρακολουθούν εδώ και καιρό τη λήψη αποφάσεων στο Κρεμλίνο, θεωρούν πως η πυρηνική απειλή του Πούτιν δεν είναι μπλόφα.