Η "Μεγάλη Αλβανία" νικητής στο Κόσοβο

Ο μεγάλος νικητής στις εκλογές του Κοσόβου δεν είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι το κόμμα του οποίου επικράτησε, αλλά...

1'

Ο μεγάλος νικητής στις εκλογές του Κοσόβου δεν είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι το κόμμα του οποίου επικράτησε, αλλά ο Άλμπιν Κούρτι, το κίνημα "Αυτοδιάθεση" του οποίου κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 12%, παρά το γεγονός ότι συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκλογική μάχη.

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, καθώς και τον τοπικό και διεθνή Τύπο, ήρθε από τον πρώην φοιτητή-ακτιβιστή και νυν πολιτικό. Το βασικό σύνθημα του κινήματος του Κούρτι ήταν: «Ας ενωθούμε κι ας ενώσουμε το Κόσοβο με την Αλβανία».

Ο Κούρτι τάσσεται κατά της έναρξης του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και των ιδιωτικοποιήσεων στο Κόσοβο και ζητεί μείωση της διεθνούς παρουσίας στην περιοχή.

Η επιτυχία του ηγέτη του κινήματος "Αυτοδιάθεση" δεν αποτελεί σύμπτωση, καθώς μεγάλος αριθμός των πολιτών του Κόσοβου στηρίζει τις ιδέες του, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, επισημαίνοντας ότι πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας "Gallup" έδειξε ότι το 81% των πολιτών του Κόσοβου στηρίζει τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας», ποσοστό αυξημένο κατά 27% σε σχέση με μια διετία πριν.

Βάσει της ίδιας έρευνας, την ιδέα αυτή στηρίζουν και τα δύο τρίτα των Αλβανών, στην ίδια την Αλβανία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή