Κάρολος: Αντιδράσεις για τη συνάντηση με Φον ντερ Λάιεν – «Δεν πρέπει να εμπλέκεται στην πολιτική»
Ο βρετανικός Τύπος - ακόμα και ο φιλομοναρχικός - σχολιάζει αρνητικά την συνάντηση Καρόλου - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι ο βασιλιάς δεν θα πρέπει να εμπλέκεται στην πολιτική
Ερωτήματα τίθενται για το ποιος κανόνισε τη συνάντηση μεταξύ του βασιλιά Καρόλου και της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες - αφού όλες οι πλευρές αρνήθηκαν κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με την Daily Mail, εν μέσω μιας κατά τα άλλα φιλικής επίδειξης ενότητας, κυβερνητικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι η συνάντηση της φον ντερ Λάιεν με τον βασιλιά ήταν αποτέλεσμα αιτήματος της Επιτροπής της ΕΕ.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες το αρνούνται διακαώς και είπαν ότι η συνάντηση κανονίστηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου - προσθέτοντας ότι ως μη αρχηγός κράτους, η φον ντερ Λάιεν δεν έχει δικαίωμα να συναντήσει τον Βασιλιά.
Την ίδια στιγμή τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν έχουν σχολιάσει το παραμικρό εκτός από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Βασιλιάς δεν είχε καμία σχέση με τη διευθέτηση της συνάντησης και ότι ποτέ δεν θα έκανε ο ίδιος μια τόσο υψηλού προφίλ πολιτική πρόσκληση.
Χαρακτηριστικό ωστόσο είναι άρθρο του δημοσιογράφου Ρίτσαρντ Κέι ο οποίος αναφέρει στην Daily Mail πώς ο Κάρολος ίσως μετανιώσει στο μέλλον αυτή την συνάντηση.
Οι πρώτες αντιδράσεις έπειτα από τη συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία
Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση της συμφωνίας της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Βόρεια Ιρλανδία, με τις δύο πλευρές να ρυθμίζουν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη χώρα μετά την υπογραφή του Brexit.
Αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας χαιρέτισε τη συμφωνία της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προέτρεψε τα κόμματα της περιοχής να δράσουν γρήγορα για να σχηματίσουν τοπική κυβέρνηση και να θέσουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στην Βόρεια Ιρλανδία.
«Άκουσα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες πολλών υπέρμαχων της πολιτικής ένωσης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Πιστεύω ότι θα δουν σε αυτό μια γνήσια απάντηση στις γνήσιες ανησυχίες τους», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Μίχολ Μάρτιν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ιρλανδίας στο μεγαλύτερο διάστημα των διαπραγματεύσεων.
«Αναγνωρίζω ότι μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να εξεταστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά θα προέτρεπα τους πολιτικούς ηγέτες στη Βόρεια Ιρλανδία να δράσουν γρήγορα, να θέσουν σε λειτουργία θεσμούς που μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται, ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε έχει ως στόχο να επιλύσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν το 2020 λόγω των ρυθμίσεων του Brexit που αφορούν την Βόρεια Ιρλανδία και την διατήρηση ανοικτών των συνόρων της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.