ΗΠΑ: Μεγαλοδικηγόρος δολοφόνησε τη σύζυγο και τον γιο του για να καλύψει οικονομικά εγκλήματα

Ένας δικηγόρος από τη Νότια Καρολίνα κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της συζύγου και του γιου του για να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά του εγκλήματα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια προσπάθησε να...σκηνοθετήσει τη δολοφονία του

Ο Άλεξ Μέρντοου άκουσε απαθής την ετυμηγορία
Ο Άλεξ Μέρντοου άκουσε απαθής την ετυμηγορία
ΑΡ
4'

Ο 54χρονος πρώην δικηγόρος Άλεξ Μέρντοου καταδικάστηκε για δύο κατηγορίες φόνου στο τέλος μιας πολύκροτης δίκης που διήρκεσε έξι εβδομάδες. Αντιμετωπίζει ποινή από 30 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για κάθε κατηγορία φόνου.

Η Mάγκι και ο Πολ Μέρντοου πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση κοντά στο σπιτάκι του σκύλου στο οικογενειακό τους κτήμα στις 7 Ιουνίου 2021. Ο 54χρονος άνδρας στάθηκε απαθής καθώς έμαθε τη μοίρα του κατά τη διάρκεια της ακρόασης το απόγευμα της Πέμπτης στο Walterboro.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής είναι συντριπτικά», είπε ο δικαστής του δικαστηρίου της Νότιας Καρολίνας, Κλίφτον Νιούμαν, καθώς απέρριψε την πρόταση υπεράσπισης. Η υπόθεση που καταγράφει την πτώση μιας οικογένειας που γεννήθηκε με εξουσία και προνόμια - έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο, εμπνέοντας ντοκιμαντέρ στο Netflix και το HBO.

Ο Mέρντοου ήταν κάποτε ένας ισχυρός δικηγόρος προσωπικών τραυματισμών στην πολιτεία, και επί δεκαετίες μέχρι το 2006 τα μέλη της οικογένειάς του υπηρέτησαν ως κύριοι εισαγγελείς στην περιοχή. Όμως, στη δίκη ακούστηκε ότι για χρόνια έκλεβε από τους δικηγόρους και τους πελάτες του για να τροφοδοτήσει έναν εθισμό στα παυσίπονα και έναν χλιδάτο τρόπο ζωής.

Ο ίδιος είχε δηλώσει αθώος για τη δολοφονία της συζύγου και του μικρότερου γιου του σε μια προσπάθεια να αποκρύψει χρόνια οικονομικής διαφθοράς, απάτη που ο ίδιος είχε αναγνωρίσει στο δικαστήριο. Μετά την ετυμηγορία των ενόρκων, δεκάδες θεατές συγκεντρώθηκαν έξω από το πίσω μέρος του δικαστηρίου, όπου οι αστυνομικοί έβαλαν γρήγορα τον Μέρντοου με χειροπέδες σε ένα μαύρο βαν.

Οι δημοσιογράφοι φώναζαν ερωτήσεις, εκείνος όμως παρέμεινε σιωπηλός. Χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο για να συλλάβουν οι ανακριτές τον Mέρντοου, καθώς προσπαθούσαν να ξεμπλέξουν την περίπλοκη υπόθεση. Σε μια ριψοκίνδυνη κίνηση για οποιονδήποτε κατηγορούμενο για φόνο, ο Mέρντοου ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα, προσπαθώντας να πείσει τους ενόρκους ότι ένας πελάτης θυμωμένος για ένα θανατηφόρο ατύχημα με πλοίο το 2019 στο οποίο είχε εμπλακεί ο ίδιος θα μπορούσε να είχε σκοτώσει τον γιο του για να εκδικηθεί.

«Ποτέ δεν θα πλήγωνα τη Μάγκι και ποτέ δεν θα πλήγωνα τον Πολ - ποτέ - σε καμία περίπτωση», κατέθεσε. Η δικογραφία σε βάρος του βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε έμμεσες αποδείξεις. Δεν παρουσιάστηκαν άμεσες αποδείξεις - πράγματα όπως ένα όπλο δολοφονίας, αίμα στα ρούχα του ή ένας αυτόπτης μάρτυρας - στη δίκη.

Αντίθετα, η εισαγγελία επικεντρώθηκε σε ένα ενοχοποιητικό βίντεο του Snapchat που τραβήχτηκε από τον γιο του Mέρντοου λίγο πριν τις δολοφονίες. Ο Πολ και η μητέρα του σκοτώθηκαν στο κτήμα της οικογένειας, γνωστό ως Moselle. Για 20 μήνες μετά τη δολοφονία τους, ο Άλεξ Μέρντοου είπε επανειλημμένα στις αρχές επιβολής του νόμου ότι δεν είχε πάει καθόλου στο σημείο εκείνο το βράδυ και βρισκόταν στο σπίτι και κοιμόταν.

Όμως στο βίντεο του Snapchat που τράβηξε ο γιός του λίγα λεπτά πριν από τους πυροβολισμούς, η φωνή του κατηγορούμενου ακουγόταν στο βάθος. Στο βήμα στη δίκη, ο Mέρντοου παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα, λέγοντας ότι ο εθισμός του στα παυσίπονα τον είχε φέρει σε παρανοϊκή κατάσταση.

Το δικαστήριο άκουσε επίσης για την παράξενη προσπάθεια του Μέρντοου να οργανώσει τον θάνατο του σε ένα πρόγραμμα ασφαλιστικής απάτης μόλις τρεις μήνες αφότου δολοφόνησε την 52χρονη σύζυγό του και τον 22χρονο γιο του.

Η 38χρονη Τζέσικα Γουίλιαμς, κάτοικος της περιοχής, στάθηκε έξω από το δικαστήριο παρακολουθώντας τη διαδικασία με την εξάχρονη κόρη της. «Είμαι τόσο χαρούμενη», είπε στο BBC News μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, προσθέτοντας: «Θυμάμαι πού βρισκόμουν όταν βγήκε η ετυμηγορία για τον O Τζ. Σίμπσον [το 1995]. Αυτό ήταν το ίδιο».

Στην αρχή της διαδικασίας, ο δικαστής Nιούμαν αποφάσισε ότι οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να προσκομίσουν στοιχεία για τα υποτιθέμενα οικονομικά εγκλήματα του Mέρντοου. Οι ερευνητές λένε ότι έκλεψε εκατομμύρια από πελάτες και συναδέλφους, συμπεριλαμβανομένων 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο το 2019. Και στη δίκη, ο Mέρντοου παραδέχτηκε την κλοπή ευρείας κλίμακας.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ήταν αυτά τα εγκλήματα που τον οδήγησαν στη δολοφονία και οτι ο ίδιος πίστευε ότι ο θάνατος των οικείων του θα του εξασφάλιζε τη συμπάθεια και την εύνοια και θα εμπόδιζε τον απολογισμό των άλλων παραπτωμάτων του. Η Μάγκι πυροβολήθηκε τέσσερις ή πέντε φορές με τουφέκι και ο γιος τους πυροβολήθηκε δύο φορές με κυνηγετικό όπλο, όπως ακούστηκε στη δίκη.

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Νότιας Καρολίνας, ο γενικός εισαγγελέας Άλαν Γουίλσον, δήλωσε: «Η σημερινή ετυμηγορία αποδεικνύει ότι κανένας, ανεξάρτητα από το ποιος είσαι στην κοινωνία, δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή