Γαλλία: Παραλύει πάλι η χώρα - Η 6η απεργιακή κινητοποίηση από τις αρχές του χρόνου

Η Γαλλία προετοιμάζεται για τεράστια αναστάτωση καθώς οι εργαζόμενοι στις μεταφορές ξεκινούν απεργίες για το συνταξιοδοτικό
Διαδηλώσεις και απεργίες σαρώνουν τη Γαλλία
ΑΡ
4'

Οι οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές υπηρεσίες θα επηρεαστούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να αυξήσει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Η Γαλλία αντιμετωπίζει διαδηλώσεις στους δρόμους και έντονη αναταραχή σήμερα Τρίτη (7/3), καθώς οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και το προσωπικό στα διυλιστήρια ξεκινούν απεργίες για το σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64.

Για έκτη φορά από την αρχή του έτους, τα συνδικάτα κήρυξαν μια πανεθνική ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων, με στόχο να επαναλάβουν τη μεγάλη προσέλευση που παρατηρήθηκε στην πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία, στις 19 Ιανουαρίου, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των συνταξιοδοτικών αλλαγών.

Η αναστάτωση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και να διαρκέσει περισσότερο, καθώς τα συνδικάτα των σιδηροδρόμων ζήτησαν απεργίες αορίστου χρόνου, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν όλα τα εθνικά τρένα καθώς και τα διεθνή δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένου του Eurostar.

Τα τοπικά αστικά λεωφορεία και τα τρένα του μετρό στις μεγάλες πόλεις θα επηρεαστούν επίσης. Οι αεροπορικές εταιρείες θα πληγούν, με έως και το 30% των πτήσεων να ακυρώνονται την Τρίτη και την Τετάρτη λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Οι οδικοί μεταφορείς θα μπορούσαν να κάνουν επιβράδυνση και να εμποδίσουν τις διαδρομές προς τις μεγάλες πόλεις. Είναι πιθανό να διακοπούν οι παραδόσεις σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις.

«Η ιδέα είναι να ακινητοποιηθεί η Γαλλία», δήλωσε ο Fabrice Michaud, από το τμήμα σιδηροδρομικών εργαζομένων του συνδικάτου CGT. Ο υπουργός Μεταφορών, Κλεμάν Μπον δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 3 ότι θα είναι «μία από τις πιο δύσκολες» ημέρες για τους ταξιδιώτες από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Ορισμένοι φοιτητές, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Rennes 2 στη Βρετάνη, άρχισαν να αποκλείουν τις σχολές το βράδυ της Δευτέρας (6/3). Τα σχολεία αναμένεται να κλείσουν την Τρίτη καθώς ορισμένοι δάσκαλοι σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιούν μονοήμερη απεργία. Οι συλλογές απορριμμάτων θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν σε πολλές πόλεις καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι.

Οι προτάσεις του Μακρόν για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και αύξηση του αριθμού των ετών εργασίας που απαιτούνται για τη διεκδίκηση πλήρους σύνταξης συζητούνται στη Γαλλική Γερουσία. Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στο εσωτερικό, αφού η κεντρώα ομάδα του απέτυχε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές τον περασμένο Ιούνιο, εν μέσω κερδών της ακροδεξιάς και της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Χωρίς πλειοψηφία, η κυβέρνηση πρέπει να βασιστεί στους δεξιούς Les Républicains για να στηρίξει τις αλλαγές στις συντάξεις, αλλά οι γερουσιαστές και οι νομοθέτες τους πιέζουν για αλλαγές. Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαρτίου. Αναμένεται ότι μια επιτροπή που αποτελείται από νομοθέτες και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου θα επιδιώξει μια πιθανή συμφωνία για μια κοινή έκδοση του κειμένου, η οποία θα παρουσιαστεί τελικά για έγκριση στην Εθνοσυνέλευση και στη συνέχεια στη Γερουσία. Ωστόσο, οι εντάσεις παραμένουν.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις αλλαγές στις συντάξεις και ο εκπρόσωπός της είπε ότι υπάρχουν πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα από τις απεργίες, όπως η κρίση κόστους ζωής. Μια δημοσκόπηση του Ifpo για την κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal de Dimanche διαπίστωσε ότι μόνο το 32% των Γάλλων υποστήριξε τις συνταξιοδοτικές αλλαγές του Μακρόν.

Ο Λοράν Μπερζέρ, επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, επέκρινε τον Μακρόν επειδή δεν συναντήθηκε με τους ηγέτες των συνδικάτων. Είπε ότι ο πρόεδρος πρέπει να ακούσει τον γαλλικό λαό. «Δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός όπως τους τελευταίους δύο μήνες», είπε.