Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πυρηνικό ατύχημα
Συναγερμό σημαίνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ, ΔΟΑΕ) για ενδεχόμενο πυρηνικό επεισόδιο μετα και την τελευταία επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία. Ο σταθμός πλέον λειτουργεί μόνο με εφεδρικές γεννήτριες.
Ο Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας, Χρήστος Χουσιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε αν υπάρχει κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την χώρα μας, σε περίπτωση που τυχόν συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα.
Αρχικά ο κ. Χουσιάδης ανέφερε ότι: «Υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για περίπτωση σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος εκτός συνόρων. Τέτοια σχέδια υπάρχουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά εκπονήθηκαν πρακτικά και σε όλα τα μέρη του κόσμου, με αφορμή το Τσέρνομπιλ. Από τότε υπάρχει και στη χώρα μας τέτοιο σχέδιο. Έγινε με τα δεδομένα της εποχής και το είχε ενταχθεί στο γενικότερο σχέδιο του σχεδίου “Ξενοκράτης”».
Συνέχισε εξηγώντας: «Το σχέδιο αυτό αναθεωρήθηκε ριζικά, πολύ πρόσφατα και ισχύει τυπικά από περίπου ένα χρόνο πριν από τώρα. Με βάση και την γνώση που συσσωρεύτηκε στο μεταξύ, με βάση και την τεχνολογία που εξελίχτηκε, με βάση και το τι παρατηρήσεις έγιναν και τι συμπεράσματα αποκόμισε η επιστημονική κοινότητα από ατυχήματα που συνέβησαν στο μεταξύ, τα δεδομένα άλλαξαν και είμαστε σε θέση να προσδιορίζουμε και να μπορούμε να προβλέψουμε καλύτερα από την εποχή του Τσέρνομπιλ, τις επιπτώσεις των μεγάλων πυρηνικών ατυχημάτων».
Κλείνοντας είπε ότι με αυτά τα δεδομένα, το προϋπάρχον σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αναθεωρήθηκε ριζικά, είναι μοντέρνο και κυρίως… υπάρχει.