Παρίσι: Μακρόν, Σούνακ αναβιώνουν τον γαλλογερμανικό άξονα - Το «ραντεβού» στα Ηλύσια
Ο Ρίσι Σούνακ έφτασε στο παλάτι των Ηλυσίων με ένα Range Rover με μια βρετανική σημαία να κυματίζει. Ο Εμανουέλ Μακρόν τον χαιρέτησε εγκάρδια με πολλές χειραψίες και ένα χτύπημα στην πλάτη πριν εγκαινιάσουν την πρώτη τους μακρά συνάντηση εργασίας, μετέδωσε ο Guardian.
Οι δύο ηγέτες – και οι δύο πρώην τραπεζίτες, γιοι γιατρών και με την ίδια ηλικία πάνω κάτω – χαρακτήρισαν αυτή την πρώτη συνάντηση ως ευκαιρία να εμβαθύνουν τη σχέση εργασίας τους αλλά και για να «επαναφέρουν» προσωπικά και να επιδιορθώσουν την προβληματική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οι γαλλο-βρετανικές σχέσεις είχαν φθάσει τα τελευταία χρόνια στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών, όπου κυριαρχούσαν οι έντονες διαμάχες για τα συμβόλαια υποβρυχίων, τα αλιευτικά δικαιώματα μετά το Brexit και ποιος ήταν υπεύθυνος για τους καταστροφικούς θανάτους ανθρώπων που προσπαθούσαν να φτάσουν στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου με μικρά σκάφη.
Το κύριο μήνυμα του Σουνάκ, όπως τονίστηκε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro σήμερα το πρωί, ήταν ότι ο Μακρόν είναι ένας «μεγάλος φίλος» και η Γαλλία είναι σύμμαχος και στενός εταίρος. Ο Σουνάκ είπε ότι ήθελε να γράψει «νέο κεφάλαιο στη σχέση» με το Παρίσι και ότι προσωπικά είχε πολύ θερμά συναισθήματα για τη Γαλλία, έχοντας συνεργαστεί με Γάλλους στον τραπεζικό τομέα. Η Γαλλία είναι επίσης ο αγαπημένος του προορισμός για διακοπές, είπε.
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων είναι η κοινή υποστήριξη για την Ουκρανία και η περαιτέρω αμυντική συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, με μια ανακοίνωση που αναμένεται σήμερα το απόγευμα για τη στενότερη βρετανική και γαλλική υποστήριξη στο Κίεβο.
Το ζήτημα της μετανάστευσης και των μικρών σκαφών που διασχίζουν τη Μάγχη αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά οι συνομιλίες στο Παρίσι θα επικεντρωθούν σε έναν συγκεκριμένο τομέα: την ενίσχυση της υφιστάμενης στενής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια και την αστυνόμευση της βόρειας γαλλικής ακτής για την αποτροπή της διέλευσης μικρών σκαφών.
Στη Σύνοδο κορυφής της Παρασκευής (10/3) δεν θα θίξουν κανένα θέμα επιστροφής μεταναστών στη Γαλλία. Αυτό είναι θέμα της ΕΕ και ο Σούνακ πρέπει να το χειριστεί σε επίπεδο ΕΕ η, σε συνομιλίες μεταξύ του ΗΒ και των «27» και όχι σε διμερή βάση με τη Γαλλία.
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «στενοί γείτονες», «καλοί φίλοι» και «ιστορικοί σύμμαχοι», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ. Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία από μια θερμή χειραψία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, πρόσθεσε: «Είναι υπέροχο που βρίσκομαι στο Παρίσι»