Τουρκία: Νέο δημοσκοπικό «χαστούκι» για τον Ερντογάν εν όψει των κρίσμων εκλογών του Μαΐου

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν υστερεί κατά τουλάχιστον 10 μονάδες έναντι του υποψηφίου της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εν όψει των κρίσιμων εκλογών του Μαΐου
Κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν
ΑΡ
4'

Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προηγείται έναντι του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, που θεωρούνται από πολλούς ως η πιο κρίσιμη ψηφοφορία στην ιστορία της Τουρκίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι το μπλοκ της αντιπολίτευσης, που ονομάζεται «Εθνική Συμμαχία», προηγείται του κυβερνώντος κόμματος με τουλάχιστον έξι μονάδες μπροστά από το κόμμα «Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη» (ΑKP) του Ερντογάν και τους συμμάχους του. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) παραμένει άνετα πάνω από το 10%.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση για την 20ετή διακυβέρνησή του μετά την πτώση της δημοτικότητάς του κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής. Τα θύματα του σεισμού του περασμένου μήνα αναθεωρούν επίσης την πίστη τους σε προηγούμενα περιοχες προπύργια του ΑΚΡ.

Οι εκλογές θα αποφασίσουν όχι μόνο ποιος ηγείται της Τουρκίας, αλλά και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, πού κατευθύνεται η οικονομία της και ποιο ρόλο μπορεί να παίξει για να αμβλύνει τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ο Βολφάνγκο Πικολι, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo, είπε ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης πρέπει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο και να «πουλήσει» στους ψηφοφόρους ένα νέο σχέδιο για να διατηρήσει τη δυναμική της εν όψει των εκλογών.

«Το να κατηγορείς απλώς τον Ερντογάν για οτιδήποτε πάει λάθος στην Τουρκία δεν θα πάει καλά. Οι προηγούμενες εκλογές έδειξαν ότι ο Ερντογάν είναι ένας εκπληκτικός αγωνιστής, αλλά οι πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι έχει χάσει την επαφή του με τον λαό και την ικανότητά του να συνδέεται με τους ψηφοφόρους», είπε στο Reuters. .

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Aksoy Research το Σάββατο και διεξήχθη στις 8 Μαρτίου έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ονομάστηκε υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στις 6 Μαρτίου, προηγείται έναντι του Ερντογάν με ποσοστο 55,6% έναντι 44,4%, αντίστοιχα.

Έδειξε το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 44,1% των ψήφων και το HDP το 10,3%. Το AKP και οι εθνικιστές σύμμαχοί του (MHP) κέρδισαν μαζί 38,2%. Δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 6-7 Μαρτίου από την Alf Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει το 55,1% και ο Ερντογάν 44,9%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου ήταν το δημοφιλέστερο με 31,8%, ενώ το Κόμμα ΑΚΡ υστερούσε με 31%.

Το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε να κερδίζει το 43,5% των ψήφων, ενώ το HDP έλαβε το 11,3%, όπως έδειξε η δημοσκόπηση. Το ΑΚΡ και το MHP μαζί είχαν 37,5% υποστήριξη. Έρευνα της Piar έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου προπορεύεται με 57,1%, με τον Ερντογάν να ακολουθεί με 42,9%. Το CHP εξασφάλισε 32,3%, το AKP 30,8% και το HDP 11,6%. Το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 46,4%, ενώ το AKP και το MHP κέρδισαν 37,8%, έδειξε η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου.

Οι σεισμοί πάντως φάνηκε πως είχαν μικρό αντίκτυπο στη δημοτικότητα του AKP. Σε δημοσκόπηση της Metropoll, το 34,4% των πολιτών κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις απώλειες κατά τη διάρκεια του σεισμού, ενώ το 26,9% κατηγόρησε τους εργολάβους. Τρίτοι στη λίστα των ευθυνών ήταν οι δήμοι, με το 15,4% των πολιτών να δηλώνουν ότι φταίνε, ενώ το 12,9% απάντησε «όλοι».

Η Merve Tahiroglu, διευθύντρια προγράμματος για την Τουρκία στο Project on Middle East Democracy, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης ήταν «διαφορετική» και κάθε εξέχουσα προσωπικότητα εντός της συμμαχίας θα μπορούσε να απευθύνεται σε διαφορετικό τμήμα της Τουρκίας.

«Σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή έχουμε περισσότερους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για τις εκλογές στην Τουρκία που θα φέρουν μια νίκη της αντιπολίτευσης από ό,τι είχαμε ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια», είπε, μιλώντας σε πάνελ που φιλοξενήθηκε από το Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών.