Ρωσία: Τι είναι η ομάδα κατασκόπων «Illegals» - Από την διάσημη Άννα Τσάπμαν στην «Μαρία Τσάλλα»
Με την υπόθεση της κατασκόπου «Μαρίας Τσάλλα» έγιναν γνωστοί στην Ελλάδα οι «Illegals».
Σε άρθρο της τον Ιούνιο του 2022, η βρετανική εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη αναλυτές, έκανε λόγο για 10 έως 30 «Illegals» που βρίσκονται εν ενεργεία ανά πάσα στιγμή σε όλο τον πλανήτη.
Όπως εξηγούσε οι κατάσκοποι τις περισσότερες φορές δεν καταλαμβάνουν θέσεις επιρροής στις χώρες που τους…υποδέχονται, πετυχαίνοντας έτσι να διατηρήσουν την κάλυψή τους για αρκετά μεγάλο διάστημα.
Επίσης σύμφωνα με άρθρο του 2018 στο «Business Insider» οι illegals εκπαιδεύονται και ελέγχονται από δύο ξεχωριστές και συχνά ανταγωνιστικές ρωσικές υπηρεσίες: τη μυστηριώδη Directorate S, που βρίσκεται στους κόλπους της Υπηρεσίας Ξένων Πληροφοριών (SVR) και της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GRU), που θεωρείται η διάδοχος της σοβιετικής KGB.
Σύμφωνα με τον Βίκτορ Μαδέιρα, συνεργάτη του «Institute for Statecraft» που μίλησε στο «Business Insider», το ασυνήθιστο με το πρόγραμμα αυτό, είναι πως οι κατάσκοποί του, όταν ενεργοποιούνται, δεν μετατρέπονται αμέσως σε «χαρακτήρες από μυθιστορήματα του Τζον Λε Καρέ» και δεν διεισδύουν στον στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες ή άλλες κρατικές αρχές για να μεταδώσουν πληροφορίες στη Μόσχα, αλλά αντίθετα πρόκειται για κανονικούς πολίτες με απλές ζωές.
Αφού, «ο ρόλος ενός illegal είναι να παραμείνει αχαρτογράφητος για τις υπηρεσίες της χώρας που ζει, ενώ την ίδια ώρα ο ίδιος στρατολογεί ανθρώπους και πηγές που έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες ή εκτιμάται ότι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν» πρόσθετε ο ίδιος.
Η Άννα Τσάπμαν
Η πλέον γνωστή υπόθεση Illegal αφορούσε την Άννα Τσάπμαν την οποία... ξεσκέπασαν το 2010 οι άνδρες του FBI στις ΗΠΑ. Η Άννα Τσάπμαν, η είχε χαρακτηριστεί…κορίτσι του Τζέιμς Μποντ και «femme fatale», χάρη στην εμφάνισή της.
Σε σχετικό της άρθρο, New York Post έκανε τότε λόγο για ένα «αγγελάκι της Victoria’s Secret», που κατέληξε να κατηγορείται ότι έδινε κάθε Τετάρτη απόρρητες πληροφορίες σε Ρώσους αξιωματούχους. Η Τσάπμαν, 28 ετών την εποχή της σύλληψής της, δήλωνε διαζευγμένη, κάτοχος πτυχίων στα οικονομικά και ιδιοκτήτρια μιας διαδικτυακής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων.
Πώς προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη της -Τι δήλωσε ο λογιστής της στο Newsbomb.gr
Να κρύψει τα ίχνη της και από τις ελληνικές φορολογικές αρχές φέρεται πως επεδίωξε εξ αρχής η 35χρονη Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, η γνωστή πλέον στο πανελλήνιο ως «Μαρία Τσάλλα».
Αυτό προκύπτει από τη μεθόδευση που ακολούθησε εγγράφοντάς την ατομική της επιχείρηση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο τον Ιανουάριο του 2020. Η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα δήλωσε ως έδρα της ατομικής της επιχείρησης όχι την κατοικία της, αλλά την οδό Τζαφέρη 16 στο Γκάζι, πίσω από το μουσείο Μπενάκη.
Τι βρίσκεται στη Τζαφέρη 16; Βρίσκεται ένας χώρος φιλοξενίας εταιρειών που έχει διαμορφωθεί ως boutique office και φέρει την ονομασία «T16».
Στις υπηρεσίες που παρέχει η T16 περιλαμβάνεται και η δυνατότητα φορολογικής φιλοξενίας εταιρειών. Πως η ίδια η εταιρεία διαφημίζει αυτές τις υπηρεσίες; Αναφέρει τα εξής: «Επιλέξτε την T16 ως φορολογική έδρα της εταιρείας σας είτε για την ίδρυση μιας νέας εταιρείας είτε για τη μεταφορά τής υφιστάμενης εταιρείας σας και απολαύστε σημαντικά προνόμια. Δήλωση της δικής μας διεύθυνσης στην εφορία, για την ίδρυση (ή τη μεταφορά) την εταιρεία σας, αποφεύγοντας τις δεσμεύσεις της αγοράς ή της ενοικίασης δικού σας χώρου».
Η Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα επέλεξε την Τζαφέρη 16 ως έδρα για να αποφύγει πιθανά παρατράγουδα με φορολογικούς ελέγχους. Αυτό δείχνει πως δεν ήθελε να έρχεται σε απευθείας επαφή με τις αρχές.
Σε επικοινωνία που είχε το Newsbomb.gr με υπεύθυνο του χώρου της «Τ16» δήλωσε πως η ατομική επιχείρηση της «Μαρία Τσάλλα» δεν εμφανίζεται σήμερα στα μητρώα της.
Ακολούθως το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον λογιστή της «Μαρία Τσάλλα» τον Βασίλη Μπιτσίκο (Λογιστικό Γραφείο Ν -ΤAXIS), ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει πως η τελευταία επικοινωνία του με την πελάτισσά του έγινε πέρυσι. Δεν θέλησε να παράσχει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.
Σίγουρα τα στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς και οι τραπεζικές συναλλαγές της Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα θα βρεθούν υπό το μικροσκόπιο των Αρχών, καθώς μπορεί να αποκαλύψουν άγνωστες πληροφορίες για τις εν Ελλάδι δραστηριότητές της.
Τι δηλώνει υπάλληλος της Ρωσίδας κατασκόπου Μαρίας Τσάλλα
Η εργαζόμενη στο κατάστημα με χειροποίητα προϊόντα της ρωσίδας κατασκόπου Μαρίας Τσάλλα στο Παγκράτι, βρισκόταν εκεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ έναν μήνα αργότερα και αφού ανέλαβε το μαγαζί, ενημερώθηκε από την ίδια ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Τη χαρακτηρίζει, δε, ως πολύ καλό και ευγενικό άνθρωπο.
«Τη δουλειά στο κατάστημα τη βρήκα μέσω αγγελιών στο facebook και το instagram. Επειδή πλέκω και η ίδια, εκεί είδα ότι γίνεται φανταστική δουλειά, ενώ τα νήματα ήταν φανταστικά και τα χρειαζόμουν για τη δουλειά μου», εξηγεί στο Newsbomb.gr.
Η ίδια περιγράφει τη σχέση της μαζί της, αλλά και το μήνυμα που έλαβε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
«Είχαμε αυστηρά επαγγελματική σχέση και μόνο τον περασμένο Γενάρη μου είπε ότι θέλει να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής και μου πρότεινε να αναλάβω το κατάστημα για το διάστημα που θα έλειπε. Εγώ έπιασα δουλειά εκεί τον Δεκέμβριο του 2022.
Στη συνέχεια, μου έστειλε ένα μήνυμα που μου έγραφε πως τελικά δεν θα γυρίσει πίσω στην Ελλάδα. Το κατάστημα το έκλεισα εγώ πριν από 2 εβδομάδες. Μιλούσαμε στα αγγλικά, ωστόσο αυτή γνώριζε λίγα ελληνικά, ενώ μιλούσε και γαλλικά. Ήξερα ότι ήταν μισή Ελληνίδα, την άλλη καταγωγή της όμως δεν την ήξερα».
Τέλος, η ίδια την χαρακτηρίζει ως «πολύ καλό άνθρωπο», «πολύ ευγενικό» που «με βοήθησε επαγγελματικά».
Σημειώνεται ότι η Ρωσίδα κατάσκοπος κατάφερε να παραμείνει «αόρατη» χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία ενώ χάρη σε ένα «τέχνασμα» που εφηύρε προστάτευε πολύ καλά την επιχείρησή της, πριν την «ξεσκεπάσε»ι η ΕΥΠ.