Βρετανία: Η «επιδημία κοκαΐνης», τα ντελίβερι θανάτου και οι συμμορίες που εκμεταλλεύονται παιδιά

Το ανθρώπινο κόστος της εμμονής των πλούσιων Βρετανών με την κοκαΐνη φέρνει στο φως η Daily Mail, αποκαλύπτοντας την εγκληματική «κουλτούρα του ντελίβερι» ναρκωτικών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες νεαρούς τα τελευταία χρόνια. 

Το λαθρεμπόριο κοκαϊνης «γονατίζει« τις ΗΠΑ
Το λαθρεμπόριο κοκαϊνης «γονατίζει« τις ΗΠΑ
6'

Οι Βρετανοί της μεσαίας τάξης που... παραγγέλνουν κοκαΐνη στα σπίτια τους χρησιμοποιώντας υπηρεσίες παράδοσης ναρκωτικών τύπου «ντελίβερι» έχουν στα χέρια τους το αίμα νεαρών και ευάλωτων ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή κακοποιήθηκαν από συμμορίες της County Lines, προειδοποίησαν βουλευτές στη MailOnline.

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έχει επικρίνει τους «αδιάντροπους» ανθρώπους που αγοράζουν ναρκωτικά για δείπνο και πάρτι με ποτά...σαν πίτσα σε πακέτο, κατηγορώντας τους ότι χρηματοδοτούν τον πλούσιο τρόπο ζωής των εγκληματιών πίσω από την «αηδιαστική εκμετάλλευση παιδιών».

H MailOnline φέρνει στο φως της δημοσιότητας 16 νέους που έχουν πεθάνει εξαιτίας του εμπορίου της County Lines (πρακτική της διακίνησης ναρκωτικών σε αγροτικές περιοχές και μικρότερες πόλεις) τα τελευταία χρόνια, σχεδόν πάντα λόγω ακραίας βίας, αλλά το ανθρώπινο κόστος της επιδημίας κοκαΐνης στη Βρετανία είναι πολύ υψηλότερο.

Η βουλευτής των Τόρις για το Devizes, Ντάνι Κρούγκερ, είπε στη MailOnline: «Αυτό είναι το τίμημα των πλούσιων ανθρώπων που παίρνουν ψυχαγωγικά ναρκωτικά. Ευάλωτοι νέοι από οποιαδήποτε οικογένεια και κάθε υπόβαθρο χρησιμοποιούνται από συμμορίες για να προμηθεύουν κοκαΐνη σε σπίτια της μεσαίας τάξης και πάρα πολλοί από αυτούς καταλήγουν νεκροί».

Ο πρόσφατος τραγικός θάνατος του Μπεν Νέλσον Ρου δείχνει ότι κανένα παιδί δεν είναι ασφαλές από τα νύχια των εγκληματιών που εκμεταλλεύονται, καταστρέφουν και αφαιρούν τις ζωές ευάλωτων παιδιών σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Μπεν, 16 ετών, που καταγόταν από ένα εύπορο σπίτι της μεσαίας τάξης στο Βόρειο Γιορκσάιρ, βρέθηκε νεκρός σε έναν άθλιο ξενώνα αστέγων στη λουτρόπολη του Χάρογκεϊτ, όπου ένας άνδρας τον πλησίασε σε ένα πάρκο και του πρόσφερε ναρκωτικά σε ηλικία 12 ετών - μόλις ένα χρόνο αφότου εγκατέλειψε το δημοτικό σχολείο.

Πριν πεθάνει τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ευάλωτος έφηβος, ο οποίος είχε ΔΕΠ-Υ, υποβλήθηκε σε πλύση εγκεφάλου και βασανίστηκε από πράκτορες της County Lines που τον έβαλαν να πουλάει ηρωίνη και κρακ στο Γιορκ και το Σέφιλντ καθώς τροφοδοτούσαν τον εθισμό του στα ναρκωτικά. Επίσης, απέσπασαν μετρητά από τη μητέρα του και τον πατέρα του που έχουν πει ότι ο θάνατος του γιου τους θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για όλους τους γονείς της μεσαίας τάξης.

«Η τρομερή ιστορία του Μπεν ρίχνει φως στην τραγωδία που βίωσαν οικογένειες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαλύονται από το εμπόριο ναρκωτικών - οι περισσότερες δεν είναι προνομιούχες όπως του Μπεν. Χρειαζόμαστε σκληρότερη δράση για να πατάξουμε τις γραμμές της κομητείας και επίσης να βοηθήσουμε τους νέους με την ψυχική τους υγεία πριν να είναι πολύ αργά» λέει η Κρούγκερ.

Οι ειδικοί λένε ότι η πανδημία βοήθησε το...μοντέλο της County Lines επειδή τώρα πωλούνται περισσότερα ναρκωτικά και αποστέλλονται απευθείας με courier σε πλούσια βρετανικά σπίτια επειδή οι άνθρωποι βγαίνουν λιγότερο έξω. «Οι νόμοι για την παράνομη χρήση ναρκωτικών και οι κυρώσεις για παραβάτες που χρησιμοποιούν παιδιά για να διακινούν αυτή τη βρωμιά στις κοινότητές μας είναι ξεκάθαροι, θα τιμωρηθείτε και θα γνωρίσετε την πλήρη ισχύ του νόμου» είπε η Πατέλ. «Τα ναρκωτικά είναι μια μάστιγα για την κοινωνία μας, τροφοδοτώντας τη βία στους δρόμους μας, την οποία οι κοινότητες σε όλη τη χώρα αναγκάζονται να υπομείνουν.»

Το «County Lines» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμμορίες που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικές τηλεφωνικές γραμμές κινητών τηλεφώνων στις οποίες οι πελάτες μπορούν να στείλουν μήνυμα για ναρκωτικά. Η χρήση δεμάτων και υπηρεσιών ταχυμεταφορών αυξήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια των lockdown της πανδημίας.

Τα γνωστά θύματα του βάναυσου εμπορίου της County Lines είναι μεταξύ άλλων ο Τζέιντεν Μούντι 14 ετών, ο οποίος χτυπήθηκε σκόπιμα από το μοτοποδήλατο του στο ανατολικό Λονδίνο και μαχαιρώθηκε εννέα φορές σε 14 δευτερόλεπτα πριν πεθάνει. Η 17χρονη Τζόντι Τσέσνεϊ θανατώθηκε με μαχαίρι σε μια απρόκλητη επίθεση «βεντέτας ναρκωτικών» σε ένα πάρκο στο Χάρολντ Χιλ, στο ανατολικό Λονδίνο τον Μάρτιο του 2019, αφού βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή σε μια υπόθεση που τρόμαξε τη Βρετανία.

Και μόλις πέρυσι ο Χαίρι ΜακΛιν μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου έξω από τις πύλες του σχολείου του. Ένα 15χρονο αγόρι ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία - αλλά ο 17χρονος συγκατηγορούμενος του αρνείται την κατηγορία και αυτή τη στιγμή δικάζεται στο δικαστήριο του Λιντς. Οι Times ανέφεραν ότι ο θάνατος του ήταν ένα από τα πολλά βίαια περιστατικά στο Δυτικό Γιορκσάιρ που αφορούσαν παιδιά σχολικής ηλικίας που δυνητικά «ετοιμάζονται» για διακίνηση ναρκωτικών και επιχειρήσεις County Lines.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη κυβερνητική έκθεση, συμμορίες έχουν παγιδεύσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά, μερικά από την ηλικία του δημοτικού σχολείου, και τώρα έχουν φτάσει σχεδόν κάθε γωνιά της Βρετανίας. Και δεκάδες νέοι άνθρωποι έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου εμπορίου ναρκωτικών στους δρόμους της Βρετανίας που τώρα κατακλύζονται από ποσότητες ρεκόρ κοκαΐνης που τροφοδοτούνται από πελάτες της μεσαίας τάξης.

Συμμορίες στρατολογούν έναν στρατό νεαρών για να αντικαταστήσουν όσους συνελήφθησαν, με την έκθεση να προειδοποιεί ότι παιδιά ηλικίας 11 ετών εκφοβίζονται να γίνουν «δρομείς». Και ο αριθμός των νέων που προοριζονται για να γίνουν «μεταφορείς χρημάτων» ώστε οι εγκληματίες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου τους – έχει αυξηθεί κατά 26% από το 2017. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος σε έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος περισσότερες από 3.000 συμμορίες αναφέρθηκαν από την αστυνομία το 2019 – διπλάσιος αριθμός από τις 1.500 του 2018.

Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος - το FBI της Βρετανίας - λέει ότι αυτές οι συμμορίες θα εκμεταλλευτούν παιδιά και ευάλωτους ενήλικες για να μετακινήσουν και να αποθηκεύσουν τα ναρκωτικά και τα χρήματα - και συχνά θα χρησιμοποιούν εξαναγκασμό, εκφοβισμό, βία και όπλα για να τους υποδουλώσουν.

Η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης έχει φτάσει πλέον σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ λόγω της αύξησης της ζήτησης μετά την πανδημία, με την καλλιέργεια κόκας να καταγράφει αύξηση κατά 35% μεταξύ 2020 και 2021. Η μελέτη του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες αγορές βρίσκονται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ακολουθούμενες από τη Νότια και Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή