Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Το αυταρχικό στυλ και το e-mail με τις απειλές σε υπάλληλο - «Παρακαλώ παραιτήσου»

Επιστρέφουν οι φήμες για το... δικτατορικό στυλ διαχείρισης του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Σε  ένα email που είχε στείλει στο παρελθόν ο ιδρυτής του Facebook ζητούσε από εργαζόμενο να παραιτηθεί επειδή διέρρευσε πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Α.Ρ
3'

Σε ένα e-mail του από το 2010 προς το προσωπικό του Facebook που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ αποκαλούσε τη διαρροή από μια εσωτερική συνάντηση σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του κοινωνικού δικτύου ως πράξη «προδοσίας».

«Εμπιστευτικό — Μην κοινοποιείτε», ξεκινούσε το μήνυμα, που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 3 εκατομμύρια προβολές από τότε που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό Internal Tech Emails του Twitter την Κυριακή.

«Πολλοί από εσάς είδατε την ιστορία του TechCrunch… ισχυριζόμενοι ότι κατασκευάζουμε ένα κινητό τηλέφωνο. Δεν κατασκευάζουμε τηλέφωνο και μίλησα εκτενώς… για το τι κάνουμε στην πραγματικότητα, δημιουργούμε τρόπους για να κάνουμε όλα τα τηλέφωνα και τις εφαρμογές πιο κοινωνικά». «Αυτή ήταν μια πράξη προδοσίας», εξοργίστηκε ο Ζούκερμπεργκ.

«Ζητώ λοιπόν από όποιον το διέρρευσε αυτό να παραιτηθεί αμέσως», συνέχισε. «Εάν πιστεύετε ότι είναι ποτέ σκόπιμο να διαρρέετε εσωτερικές πληροφορίες, θα πρέπει να φύγετε». Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον ισχυρό άνδρα του κολοσσού προς τους υπαλλήλους περιλάμβανε το θέμα «Παρακαλώ παραιτηθείτε».
Το παιδί-θαύμα της τεχνολογίας που ήταν 25 ετών τότε, απειλούσε μάλιστα τον δράστη. «Αν δεν παραιτηθείς, θα μάθουμε σχεδόν σίγουρα ποιος είσαι ούτως ή άλλως».

Ο Ζάκερμπεργκ, ο οποίος πρόσφατα απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους στο Meta ως μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης και μίας περικοπής δαπανών, «έβραζε» με τους υπαλλήλους του που διέρρεαν πληροφορίες στον Τύπο στο email του 2010. «Είναι απογοητευτικό και καταστροφικό το γεγονός ότι κάποιος εδώ σκέφτηκε ότι [sic] ήταν εντάξει να το πει αυτό σε οποιονδήποτε εκτός της εταιρείας», έγραψε. «Το γεγονός ότι η ιστορία ήταν ανακριβής δεν το κάνει καλύτερο».

Το email του Zάκερμπεργκ από τον Μάρτιο του 2010 συνέχισε να θρηνεί για τις συνέπειες της διαρροής. «Χρειάστηκε να περάσω προσωπικά πολύ χρόνο τις τελευταίες μέρες… για να καθαρίσω τη ζημιά από αυτό το χάος», έγραψε. «Ακόμα και τώρα, βρισκόμαστε σε πιο επισφαλή θέση με εταιρείες στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας που θα έπρεπε να είναι οι συνεργάτες μας επειδή πλέον πιστεύουν ότι είμαστε ανταγωνιστές».

Το 2016, ένας πρώην υπάλληλος του Facebook που απολύθηκε από την εκτελεστική θέση στην εταιρεά έγραψε ένα βιβλίο που ισχυριζόταν ότι ο Ζάκερμπεργκ κυβερνούσε την εταιρεία με σιδερένια γροθιά. Ο συγγραφέας, Aντόνιο Γκαρσία Μαρτίνες παρομοίασε την εταιρεία με «κάστα» και είπε ότι το στυλ ηγεσίας του Ζάκερμπεργκ ήταν παρόμοιο με αυτό του ηγεμόνα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Mαρτίνες έγραψε επίσης στο «Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley» ότι οι εργαζόμενες στο Facebook ενημερώνονταν πώς να ντύνονται και ότι έπρεπε να αποφεύγουν να φορούν φούστες που θεωρούνταν πολύ κοντές για να μην αποσπάσουν την προσοχή των άλλων.