Toυρκία: Οι «άλλοι» υποψήφιοι της κάλπης - Ο κομμουνιστής, ο πρώην φυσικός και ο γιός του «μέντορα»

H Τουρκία οδεύει στις κάλπες στις 14 Μαϊου με τον Ταγίπ Ερντογάν να «κονταροχτυπιέται» με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών. Δεν είναι ωστόσο οι μόνοι που εποφθαλμιούν το ανώτατο αξίωμα της γείτονος, σημειώνει ο ιστότοπος Al-Monitor
Η Τουρκία οδεύει στις πιο κρίσιμες κάλπες των τελευταίων ετών
Α.Ρ
5'

Καθώς η προεκλογική περίοδος για τις τουρκικές εκλογές επιταχύνεται, η κούρσα για την προεδρία φαίνεται να μετατρέπεται σε «μπρα ντε φερ» μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκτός από τα δύο «φαβορί» άλλοι 18 υποψήφιοι υπέβαλαν αιτήσεις στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο για να διεκδικήσουν την προεδρία στις 14 Μαΐου, προσφέροντας πληροφορίες για πτυχές της τουρκικής πολιτικής που συνήθως δεν βλέπουν εξωτερικοί παρατηρητές.

Μεταξύ των πιο γνωστών υποψηφίων είναι ένας πρώην μαοϊκός επαναστάτης που τα τελευταία χρόνια έχει υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τον Ερντογάν, ο γιος του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας και ένα πρώην μέλος του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου που απέτυχε θεαματικά όταν διεκδίκησε την προεδρία πριν από πέντε χρόνια.

Οι υποψήφιοι, οι οποίοι σε αντίθεση με τον Ερντογάν και τον Κιλιτσντάρογλου δεν έχουν προταθεί από κοινοβουλευτικά κόμματα, πρέπει να περάσουν από μια σειρά με διαδικασίες για να εγκριθούν οι αιτήσεις τους, όπως η συλλογή 100.000 υπογραφών υποστήριξης και η καταβολή τέλους περίπου 29.000 δολαρίων.

Ποιοι «άλλοι» διεκδικούν την προεδρία στην Τουρκία

Ο Ντογκού Περιντσέκ είναι ο 80χρονος ηγέτης του κόμματος Vatan (που μεταφράζεται ως Μητέρα Πατρίδα). Η εμπλοκή του στην πολιτική χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, όταν συμμετείχε σε πολλές αριστερές ομάδες, με αποτέλεσμα τον εγκλεισμό του μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα του 1971.

Μετά την αποφυλάκισή του το 1975, συνέχισε την κομμουνιστική του πορεία προτού φυλακιστεί ξανά μετά από ένα πραξικόπημα του 1980. Πέρασε επίσης χρόνο πίσω από τη φυλακή τις επόμενες δεκαετίες, συνολικά 15 χρόνια της ζωής του. Το κόμμα του εναντιώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση, προτάσσοντας τους δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία και συγκεντρώνει «ευρασιανιστές» πρώην στρατιωτικούς που εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ΝΑΤΟ έχουν ενταχθεί στο κόμμα.

O Nτογκού ΠεριντσέκΑΡ

Ο ίδιος ο Περιντσέκ έχει «φλερτάρει» πολλές φορές με διαμάχες. Η πιο αξιοσημείωτη υπενθύμιση είναι μια φωτογραφία του του 1991 να δέχεται ένα λουλούδι από τον νούμερο ένα δημόσιο εχθρό της Τουρκίας, τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε στρατόπεδο εκπαίδευσης μαχητών στον Λίβανο.

Αν και εκλογικά αποτυχημένος -πήρε λιγότερες ψήφους στην ψηφοφορία του 2018 από ό, τι συγκέντρωσε αρχικά για να συμμετάσχει στην κούρσα, που ανέρχεται στο 0,2% των ψήφων - ο Περιντσέκ λέγεται ότι ασκεί δυσανάλογη επιρροή, ειδικά στις εξωτερικές σχέσεις με τη Ρωσία. Το κόμμα διαθέτει συμμετοχές σε μέσα ενημέρωσης για να περάσει το μήνυμά του, όπως είναι η Ulusal TV και η εφημερίδα Aydinlik, που συχνά ακολουθούν φιλο-ερντογανική γραμμή.

Ο γιός του «μέντορα» του Ερντογάν

Ο Φατίχ Ερμπακάν είναι ο 44χρονος γιος μιας από τις πιο σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης τουρκικής πολιτικής. Ο Νετζμετίν Ερμπακάν ήταν ο ιδρυτής του κινήματος «Εθνικό Όραμα» από το οποίο προέρχεται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν. Ηγήθηκε μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα του Refah (Πρόνοια), ως πρωθυπουργός στα τέλη της δεκαετίας του 1990 προτού αναγκαστεί να παραιτηθεί από τους αρχηγούς του στρατού το 1997 σε αυτό που έγινε γνωστό ως «μεταμοντέρνο» πραξικόπημα. Ο Ερμπακάν ο πρεσβύτερος αναφέρεται συχνά ως μέντορας του Ερντογάν.

Ο Φατίχ ίδρυσε το Νέο Κόμμα Ευημερίας το 2018 για να συνεχίσει να προωθεί την ισλαμιστική γραμμή του πατέρα του. Το κόμμα δεν έχει συμμετάσχει σε εθνικές εκλογές, αλλά πέρυσι παρουσίασε υποψήφιο σε μια κούρσα για τη δημαρχία μιας μικρής πόλης και κατατροπώθηκε από τον υποψήφιο του AKP.

O Φατίχ Ερμπακάν

Ο ηγέτης του κέρδισε δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Προωθώντας μια πολιτική κατά των εμβολιών, ο Φατίχ ισχυρίστηκε ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά του κορονοϊού θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη γέννηση μωρών «μισών ανθρώπων, μισών μαϊμούδων» ή «πλασμάτων με τρία αυτιά και πέντε μάτια».

Το Κόμμα της Νέας Πρόνοιας ήταν ένα από τα πολλά μικρά κόμματα από τα οποία φέρεται να ζήτησε ο Ερντογάν να ενταχθεί στη Λαϊκή Συμμαχία του. Ο Φατίχ, ωστόσο, απέρριψε τέτοιες προκαταβολές και ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα τη Δευτέρα. Στην προθεσμία της Τρίτης για τις δηλώσεις των προεδρικών υποψηφίων, η εκλογική αρχή είπε ότι η αίτηση του Φατίχ ήταν άκυρη λόγω της έλλειψης εγγράφων, ισχυρισμός που αρνήθηκε το κόμμα του.

Ο «αντάρτης» του CHP

Ένα άλλο γνωστό πρόσωπο που διεκδικεί το αξίωμα είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος εκπροσώπησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου στην προεδρική κούρσα του 2018. Εγκατέλειψε το CHP πριν από δύο χρόνια για να σχηματίσει το Κόμμα Memleket (Πατρίδα), το οποίο λέει ότι ενσωματώνει τις κεμαλικές αρχές που αγνοήθηκαν από το CHP καθώς προσπαθεί να προσελκύσει μια ευρύτερη βάση.

O Moυχαρέμ Ιντσέ

Μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του τη Δευτέρα, ο Iντζέ, ένας 58χρονος πρώην καθηγητής φυσικής, ισχυρίστηκε ότι είχε 30% υποστήριξη από τους ψηφοφόρους και είπε ότι θα κέρδιζε τον δεύτερο γύρο των εκλογών (σσ: ο οποίος θα διεξαχθεί δύο εβδομάδες μετά τον πρώτο γύρο εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει περισσότερες από τις μισές ψήφους) με ποσοστό 60%. Ο ενθουσιασμός του μπορεί να μην αρέσει σε όσους θυμούνται τη βραδιά των εκλογών του 2018.

Το αποκορύφωμα μιας πολλά υποσχόμενης εκστρατείας οδήγησε τον Iντζέ να ορκιστεί να προστατεύσει τις κάλπες από παρεμβολές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, εάν χρειαστεί. Αλλά όταν ο Ερντογάν κέρδισε οριστικά στον πρώτο γύρο, με 52,6% έναντι 30,6% του Iντζέ, εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα, αναγνωρίζοντας την ήττα του... μέσω WhatsApp. Η εξαφάνισή του οδήγησε ακόμη και σε φήμες ότι κρατήθηκε παρά τη θέλησή του.