Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας: Επεισόδιο με αντιτορπιλικό στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απορρίπτει τον ισχυρισμό της Κίνας ότι πολεμικό πλοίο εισήλθε «παράνομα» σε τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας
To αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Milus
Α.Ρ
3'

Ο στρατός της Κίνας είπε ότι το αντιτορπιλικό USS Milius με κατευθυνόμενους πυραύλους εισέβαλε στα χωρικά ύδατα της Κίνας κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Παρασέλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν τους κινεζικούς ισχυρισμούς ότι ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό εκδιώχθηκε από τα ύδατα γύρω από τα αμφισβητούμενα νησιά, αφού εισήλθε «παράνομα» στην περιοχή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ο κινεζικός στρατός ανέφερε ότι το αντιτορπιλικό USS Milius εισέβαλε παράνομα στα χωρικά ύδατα της Κίνας, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης, υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην πολυσύχναστη πλωτή οδό. Το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, δήλωσε ότι αυτό ήταν ψευδές.

«Το USS Milius διεξάγει επιχειρήσεις ρουτίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και δεν εκδιώχθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρούν οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε μια δήλωση του 7ου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Τα νησιά Παρασέλ είναι ένα αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος που απλώνεται σε περίπου 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα έχει de facto έλεγχο των νησιών και έχει κατασκευάσει εγκαταστάσεις και φυλάκια, αλλά η Ταϊβάν και το Βιετνάμ διεκδικούν επίσης την περιοχή.

Παρόμοια επεισόδια έχουν συμβεί στο παρελθόν, οπως τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο κινεζικός στρατός ισχυρίστηκε ξανά ότι «απομάκρυνε» ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό από την περιοχή. Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ είπε τότε ότι η δήλωση της Κίνας ήταν «ψευδής» και ότι το αμερικανικό πλοίο εκτελούσε επιχείρηση ελευθερίας ναυσιπλοΐας (Fonop), σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η επιχείρηση Fonop προσπάθησε να αμφισβητήσει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ταϊβάν και του Βιετνάμ, στο «αθώο πέρασμα» από την αμφισβητούμενη περιοχή και να αμφισβητήσει τον ισχυρισμό της Κίνας για ευθείες γραμμές βάσης που περικλείουν τα νησιά Παρασέλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ελευθερία ναυσιπλοΐας για όλα τα έθνη ως αρχή. Όσο ορισμένες χώρες συνεχίζουν να διεκδικούν και να βάζουν όρια σε δικαιώματα που υπερβαίνουν τις εξουσίες τους βάσει του διεθνούς δικαίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της θάλασσας που είναι εγγυημένα σε όλους», ανέφερε τότε.

Αναρτήσεις στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού επιβεβαιώνουν πολλαπλές ασκήσεις του αμερικανικού ναυτικού στην περιοχή της ανατολικής Ασίας τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, της Θάλασσας των Φιλιππίνων και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχει αυξηθεί στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στηρίξει συμμαχίες στην Ασία-Ειρηνικό επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στα στενά της Ταϊβάν, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να προωθήσει τις εδαφικές του διεκδικήσεις.