Φ. Ολάντ στο MEGA: Θέλω να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Στο MEGA και την Όλγα Τρέμη μίλησε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ως «φίλος της Ελλάδας που θέλει να βοηθήσει», όπως είπε χαρακτηριστικά
2'

«Αν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δώσει την εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις δεσμεύσεις τους, τότε θα υπάρξουν χώρες μέσα στην Ευρωζώνη που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», δήλωσε.

Ωστόσο είπε χαρακτηριστικά ότι «εγώ δεν στηρίζω αυτή την άποψη, θέλω να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης»

Eρωτηθείς για την ακύρωση του Μνημονίου, ο Ολάντ απάντησε με προσοχή: «Δεν θέλω να πιέσω, δεν θέλω να αρχίσω τις απειλές, δεν θα πει ο πρόεδρος της Γαλλίας τι θα κάνουν οι Έλληνες», και συμπλήρωσε ότι «η πλήρης ακύρωση του Μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη».

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα λάβουμε μέτρα για την ανάπτυξη, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα -αν η Ελλάδα επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», υπογράμμισε δίνοντας τον τόνο για μια αλλαγή πολιτικής της Ευρώπης.

Στο μήνυμά του προς τους Έλληνες είπε:

«Είμαι Γάλλος, φίλος των Ελλήνων. Τους ζητώ να μου έχουν εμπιστοσύνη. Δεν είμαι υποψήφιος, αλλά, Πρόεδρος της Γαλλίας. Δεν έχω καμία θέση να επιβάλω στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Δεν μπορώ να πω κάτι που θα τους επηρεάσει. Διότι δεν αντιλαμβάνομαι έτσι τη σχέση μου με την Ελλάδα, η οποία είναι σπουδαία και περήφανη χώρα και περιμένει να την κυβερνήσουν μόνον οι Έλληνες. Συνεπώς, αυτό που τους ζητώ είναι να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί και να είναι ειλικρινείς.

Δηλαδή, να επιλέξουν αυτό που τους φαίνεται καλύτερο. Κι αν θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη να ξέρουν ότι η Ευρώπη θα τους στηρίξει διότι είναι απαραίτητο και ταυτοχρόνως πρέπει να γίνουν προσπάθειες αλλά, δίκαια. Αυτό ήταν το πρόγραμμά μου για τη Γαλλία. Είναι αναγκαίες οι προσπάθειες, αλλά, να είναι δίκαιες. Οι έχοντες και οι πιο πλούσιοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις προσπάθειες.».