«Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ»

Η Ρωσία αναπτύσσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία - «Το ίδιο κάνουν και οι ΗΠΑ», λέει ο Πούτιν

Μια ανησυχητική εξέλιξη για την παγκόσμια ασφάλεια, καθώς η Ρωσία μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη σύμμαχό της, Λευκορωσία, ενώ οι μάχες μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία. Λίγα 24ωρα πριν, ο υπουργός Άμυνας Σοϊγκού προειδοποιούσε για «πυρηνική κλιμάκωση».
5'

Η Ρωσία έλαβε την απόφαση να επεκτείνει τις πυρηνικές της δυνατότητας, αναπτύσσοντας τα όπλα αυτά μαζικής καταστροφής και στο έδαφος της συμμάχου της, Λευκορωσία.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι και στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, έχουν αναπτυχθεί πυρηνικά όπλα σε διάφορα σημεία της υφηλίου, όπως στην Τουρκία και στην Ιταλία.

Όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε με τον ομόλογό του της συμμαχικής χώρας Αλεξάνταρ Λουκασένκο, ενώ τόνισε ότι «μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τις διεθνείς συμφωνίες που απαγορεύουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

«Συμφωνήσαμε με τον Λουκασένκο ότι θα τοποθετούσαμε τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία χωρίς να παραβιάσουμε το καθεστώς των συμφωνιών», δήλωσε επίσης ο Πούτιν σύμφωνα με το Tass.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι και οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει τέτοια οπλικά συστήματα και στο στο έδαφος ευρωπαϊκών χωρών. Όπως ανακοινώθηκε επίσης, ο Λευκορώσος πρόεδρος ήταν αυτός που ζήτησε την τοποθέτηση των τακτικών πυρηνικών όπλων στη χώρα του.

Όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, μια χώρα με πυρηνικά, η Λευκορωσία, θα συνορεύει με μια χώρα του ΝΑΤΟ, την Πολωνία.

Το επίσης ανησυχητικό είναι ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα στα εξοπλιστικά της Λευκορωσίας. Προχθές, ανακοινώθηκε ότι στην πόλη Λούνιντετς, στα σύνορα με την Ουκρανία, δημιουργήθηκε νέα μονάδα αντιαεροπορικών πυραύλων.

«Κατά τη συγκρότηση του νέου στρατιωτικού συντάγματος, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη δημιουργία σύγχρονης στρατιωτικής υποδομής και εκπαιδευτικής και υλικής βάσης, στον εξοπλισμό άνετων χώρων διαμονής του προσωπικού, σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης του στρατιωτικού προσωπικού και των οικογενειών τους», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκορωσικού Στρατού.

Ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης είναι υψηλότερος από ποτέ

Η συζήτηση περί κλιμάκωσης του πολέμου με τη χρήση πυρηνικών όπλων, έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα, όπως προκύπτει από δηλώσεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δηλώνει ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα βρίσκεται σε μια «ντε φάκτο» ανοιχτή σύγκρουση με την Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για μυστικές ή ανοικτές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την αποκατάσταση της συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον Φεβρουάριο.

Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Ένας κόσμος χωρίς START: Τι μέλλει γενέσθαι», ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα» αποκατάστασης της συνθήκης από τη Ρωσία προς το παρόν, επικρίνοντας αυτό που αποκάλεσε «εχθρική πορεία» της Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα.

«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε μια συζήτηση σχετικά με το αν η πιθανότητα μιας πυρηνικής σύγκρουσης είναι υψηλή σήμερα, αλλά είναι υψηλότερη από οτιδήποτε είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες, ας το θέσουμε έτσι», δήλωσε ο Ριαμπκόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ριαμπκόφ είπε ότι η Ρωσία δεσμεύεται να διατηρήσει τον κόσμο «ασφαλή και ελεύθερο» από την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά πρόσθεσε αργότερα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί ως συνήθως, δεδομένου η Μόσχα είναι τώρα «σε μια de facto κατάσταση ανοιχτής σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Προειδοποίηση Μεντβέντεφ για πυρηνικό όλεθρο - Η «κόκκινη γραμμή» που θέτει

Παράλληλα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «οι προσπάθειες ανακατάληψης της Κριμαίας θα θεωρηθούν από τη Ρωσία ως απειλή για την ύπαρξη του (ρωσικού) κράτους, κάτι που του δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε είδος όπλου», ανέφερε ο Μεντβέντεφ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τυχόν σύγκρουση αμερικανικού – ρωσικού στρατού, δεν θα είχε νικητή, θα προκαλούσε, πυρηνικό πόλεμο, μια ‘’εγγυημένη ήττα’’ με τρομερές συνέπειες και για τις δύο πλευρές» είπε.

«Οι προσπάθειες ανακατάληψης της Κριμαίας θα θεωρηθούν από τη Ρωσία ως απειλή για την ύπαρξη του (ρωσικού) κράτους, κάτι που του δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε είδος όπλου, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου της», ανέφερε στη συνέχεια ο Μεντβέντεφ.

Ο επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας απάντησε σε ερωτήσεις χρηστών του ρωσικού κοινωνικού δικτύου VK τονίζοντας ότι «χωρίς τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, το καθεστώς του Κιέβου σε μια εβδομάδα δε θα υπήρχε».

«Αν μιλάμε για κάποια σοβαρά πράγματα που σχετίζονται με την προσπάθεια ανακατάληψης της Κριμαίας, έχω πει και γράψει γι' αυτό, είναι προφανές ότι αυτή είναι η βάση για τη χρήση όλων των μέσων προστασίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προβλέπονται από τις θεμελιώδεις αρχές και το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής, με τη χρήση κάθε είδους όπλων όταν απειλείται η ύπαρξη του ίδιου του κράτους. Και ‘’μια προσπάθεια αποκοπής μέρους του κράτους’’ σημαίνει απειλή της ύπαρξης του ίδιου του κράτους. Είναι προφανές ότι υπάρχουν λόγοι για τη χρήση οποιουδήποτε τύπου όπλου. Ελπίζω οι φίλοι μας πέρα από τον ωκεανό να το καταλάβουν αυτό» δήλωσε για τις ΗΠΑ.

Σοϊγκού: Όλο και πιο κοντά σε «πυρηνική σύγκρουση» λόγω της προμήθειας πυρομαχικών στην Ουκρανία

Στο ίδιο κλίμα, και η αναφορά που έκανε πολύ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε την Τρίτη ότι απομένουν όλο και λιγότερα βήματα πριν από μια πιθανή «πυρηνική σύγκρουση» μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Σοϊγκού απαντούσε σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης λέγοντας ότι η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, μια κίνηση στην οποία είπε ότι η Μόσχα θα απαντήσει, όπως μετέδωσε το Interfax.

Ωστόσο, εν μέσω των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας στο Κρεμλίνο αυτή την εβδομάδα, και οι δύο χώρες προειδοποίησαν ότι δεν θα υπάρξουν νικητές σε μια πυρηνική σύγκρουση. Σε κοινή δήλωση της Ρωσίας και της Κίνας καλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υπονομεύουν την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα.

Σχετικές ειδήσεις