Στις φλόγες το Ισραήλ: Ο Νετανιάχου «παίρνει πίσω» τη δικαστική μεταρρύθμιση με φόντο τη λαϊκή οργή
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα στις 10:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) την αναστολή της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12. Νωρίτερα πηγή από το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, είχε επίσης επισημάνει μιλώντας στο Reuters ότι είναι πιθανό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να αναστείλει το νομοσχέδιο.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, μετά την απόφαση του Νετανιάχου να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος είχε μιλήσει πρόσφατα κατά των αμφιλεγόμενων σχεδίων για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.
Στην Ιερουσαλήμ, αστυνομία και στρατιώτες χρησιμοποίησαν αντλίες νερού εναντίον διαδηλωτών κοντά στο σπίτι του Νετανιάχου. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει «αμέσως» τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.
«Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, από τις δεξιότερες στην ιστορία της χώρας, να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως». «Τα μάτια όλων είναι στραμμένα επάνω σας τώρα» έγραψε στο Τwitter. Οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι ανησυχούν βαθιά για τις εξελίξεις και ζήτησαν συμβιβασμό. Μια εβδομάδα διαδηλώσεων έχει ήδη προγραμματιστεί σχετικά με τον νέο νόμο.
Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν σχέδια που θα έδιναν στην κυβέρνηση αποφασιστικό έλεγχο στην επιτροπή που διορίζει δικαστές. Θα καθιστούσαν επίσης δυσκολότερο για τα δικαστήρια να απομακρύνουν έναν ηγέτη που κρίνεται ακατάλληλος για το αξίωμα, γεγονός που έχει εξοργίσει τους πολίτες, Θεωρούν οτι η ρύθμιση ευνοεί τον Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη δίκη για διαφθορά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν τα δικαστήρια να υπερβαίνουν τις εξουσίες τους και ότι ψηφίστηκαν από το κοινό στις τελευταίες εκλογές.
Αφού διαμαρτυρήθηκαν έξω από το σπίτι του Νετανιάχου, οι διαδηλωτές -πολλοί κυμάτιζαν ισραηλινές σημαίες και χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια- στη συνέχεια απέφυγαν τις αστυνομικές δυνάμεις για να φτάσουν στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, την Κνεσέτ. Μια κρατική υπάλληλος είπε στο BBC ότι ο Νετανιάχου «πέρασε κάθε γραμμή που έχουμε ως δημοκρατική χώρα». «Υπερασπιζόμαστε το τελευταίο κομμάτι της δημοκρατίας που έχουμε και δεν μπορώ να κοιμηθώ με αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα μέχρι να σταματήσουμε αυτή την τρέλα», είπε.
Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές που κυματίζουν σημαίες απέκλεισαν έναν από τους κύριους αυτοκινητόδρομους για περισσότερες από δύο ώρες, προτού καθαριστούν από έφιππη αστυνομία και κανόνια νερού. Ο Γκάλαντ μίλησε κατά του νόμου το Σάββατο, λέγοντας ότι τα μέλη των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων ήταν θυμωμένα και απογοητευμένα. Πρώην στρατιώτης κι ο ίδιος εδώ και εβδομάδες ακούει από εφέδρους οτι είναι δυσαρεστημένοι με την προτεινόμενη αλλαγή νόμου.
Στις αρχές Μαρτίου, πιλότοι μαχητικών μιας επίλεκτης μοίρας της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ορκίστηκαν να μην λάβουν μέρος σε εκπαίδευση, σε μια άνευ προηγουμένου διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης. Αργότερα συμφώνησαν να παραστούν και να συνομιλήσουν με τους διοικητές τους.
Ο Νετανιάχου - ο οποίος βρισκόταν εκτός χώρας την ώρα της τηλεοπτικής εμφάνισης του, είπε ότι δεν τον πιστεύει πλέον ως υπουργό Άμυνας. Ο πρωθυπουργός θέλει να περάσει η νέα νομοθεσία από τη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι δύο πολιτικοί είναι μέλη του ίδιου κόμματος «Λικούντ» και ενώ ο υπουργός Άμυνας κέρδισε την υποστήριξη ορισμένων συναδέλφων του, άλλοι στην ακροδεξιά τον κάλεσαν να φύγει.
Μετά την αποπομπή του, έγραψε στο Twitter για να επιβεβαιώσει: «Η κατάσταση της ασφάλειας του Ισραήλ ήταν πάντα και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου». Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ περιέγραψε την απόλυση του κ. Gallant ως «νέο ιστορικό χαμηλό» για την κυβέρνηση.
«Ο Νετανιάχου μπορεί να διώξει τον Γκάλαντ, αλλά δεν μπορεί να απολύσει την πραγματικότητα ή να απολύσει τον λαό του Ισραήλ που μπαίνει μπροστά για να αντισταθεί στην τρέλα του συνασπισμού», πρόσθεσε ο Λαπίντ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατάσταση, λέγοντας: «Όπως συζήτησε πρόσφατα ο πρόεδρος με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα και πρέπει να παραμείνουν χαρακτηριστικό της σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ».
Πρόσθεσε ότι «οι θεμελιώδεις αλλαγές» σε ένα δημοκρατικό σύστημα θα πρέπει «να επιδιωχθούν με την ευρύτερη δυνατή βάση λαϊκής υποστήριξης». «Συνεχίζουμε να προτρέπουμε σθεναρά τους Ισραηλινούς ηγέτες να βρουν έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατό».