Γαλλία: Στους δρόμους και πάλι οι πολίτες - Φόβοι για βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στη Γαλλία συνεχίζουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο Μακρόν

Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό
Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό
ΑΡ
5'

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις και απεργίες σε όλη τη Γαλλία την Τρίτη (28/3), εν μέσω φόβων για βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την απόφαση του Μακρόν να περάσει την αντιλαϊκή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης με προεδρικό διάταγμα, χωρίς ψηφοφορία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση της ηλικίας από τα 62 στα 64 είναι η μεγαλύτερη εσωτερική κρίση της δεύτερης θητείας του Μακρόν, με τις απεργίες σήμερα να αναμένεται να επηρεάσουν διυλιστήρια, αποκομιδές απορριμμάτων, σιδηροδρομικές μεταφορές, αεροπορικά ταξίδια και σχολεία. Οι αρχές στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις προετοιμάζονται για συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Η κρίση έχει ενταθεί λόγω της αντιπαράθεσης σχετικά με τις τακτικές αστυνόμευσης, με τους δικηγόρους να παραπονούνται για αυθαίρετες συλλήψεις και τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του ελέγχου του πλήθους. Ένας 30χρονος άνδρας πάλευε για τη ζωή του τη Δευτέρα (27/3), αφού το αντικυβερνητικό αίσθημα επεκτάθηκε πέρα από το θέμα των συντάξεων σε περιβαλλοντικές διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο στη δυτική Γαλλία που υποκινήθηκε από τις επιπτώσεις των νέων εγκαταστάσεων αποθήκευσης νερού για άρδευση των καλλιεργειών.

Ο άνδρας υπέστη τραύμα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Διενεργείται έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες. Η IGPN, η μονάδα εσωτερικών υποθέσεων της γαλλικής αστυνομίας, δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει 17 έρευνες για περιστατικά και καταγγελίες κατά της αστυνομίας σε ολόκληρη τη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες.

Περισσότεροι από 30 δικηγόροι έγραψαν ανοιχτή επιστολή στη Le Monde τη Δευτέρα δηλώνοντας τη «μεγάλη ανησυχία» τους για τις αυθαίρετες συλλήψεις εκατοντάδων ανθρώπων, κατηγορώντας την αστυνομία ότι χρησιμοποιεί το δικαστικό σύστημα και συλλήψεις ως τακτική για να αποτρέψει τους ανθρώπους να διαδηλώσουν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού είπε ότι όλες οι συλλήψεις ήταν δικαιολογημένες. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν είπε ότι πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ειρηνικοί διαδηλωτές και οι δημοσιογράφοι έπρεπε να προστατεύονται από την αστυνομική βία και τις αυθαίρετες συλλήψεις.

Αυτό που ξεκίνησε ως δύο μήνες τακτικών, ειρηνικών διαδηλώσεων που οργανώθηκαν από τα συνδικάτα, μετατράπηκε σε πιο αυτοσχέδιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τις τελευταίες 10 ημέρες. Υπήρξαν θύλακες αναταραχών σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις μετά το σκοτάδι, με φωτιές να ανάβουν στους δρόμους και βανδαλισμούς περιουσιακών στοιχείων. Οι επιθέσεις στα γραφεία της εκλογικής περιφέρειας των πολιτικών έχουν αυξηθεί μετά την απόφαση του Μακρόν να προωθήσει τις αλλαγές στις συντάξεις, παρακάμπτοντας την κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Ένα προπαρασκευαστικό σημείωμα από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών ενόψει της νέας ημέρας απεργίας υπό την ηγεσία των συνδικάτων ανέφερε ότι είναι πιθανό να συμμετάσχουν πολλοί περισσότεροι νέοι, ίσως διπλάσιος ή τριπλάσιος αριθμός από ό,τι την τελευταία μεγάλη ημέρα απεργίας την περασμένη Πέμπτη , ανέφεραν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, το σημείωμα έλεγε ότι «το θέμα της καταστολής και της αστυνομικής βίας… θα μπορούσε να εστιάσει στην «οργή των νέων». Πολλοί νέοι στην αρχή «δεν ένιωθαν να επηρεάζονται» από τις συνταξιοδοτικές αλλαγές, αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν να ενταχθούν στο κίνημα «αγανακτισμένοι» από τη χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος από την κυβέρνηση, μετά από φόβους οτι η κυβέρνηση δεν θα είχε αρκετές ψήφους.

Οι αρχές αναμένουν συγκρούσεις και βίαια επεισόδια όπως την τελευταία ημέρα συντονισμένης δράσης την περασμένη Πέμπτη, όταν το Παρίσι είδε στάσεις λεωφορείων, περίπτερα και φανάρια δρόμου να συντρίβονται και εκατοντάδες φωτιές να ανάβουν στα πεζοδρόμια εν μέσω συγκρούσεων με την αστυνομία. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης δημόσια κτήρια, ανάμεσά τους το δημαρχείο του Μπορντό και ένα αστυνομικό τμήμα στη Λοριάν. Το υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε «ακροαριστερές» ομάδες.

Τα συνδικάτα έχουν κλιμακώσει τις απεργίες. Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι είχε αποκλειστεί από απεργούς και δεν μπόρεσε να ανοίξει χθες (27/3). Οι πικετοφορίες συνεχίστηκαν σε αποθήκες βενζίνης και αποτεφρωτήρες απορριμμάτων, ιδιαίτερα γύρω από το Παρίσι, όπου 8.000 τόνοι σκουπιδιών εξακολουθούν να συσσωρεύονται στους δρόμους της μισής πόλης μετά από εβδομάδες απεργιών. Το Δημαρχείο του Παρισιού δήλωσε ότι θα καθαρίσει σωρούς απορριμμάτων από τη διαδρομή της πορείας της για να αποφύγει νέες φωτιές.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες στο αεροδρόμιο Orly στο Παρίσι, καθώς και στα αεροδρόμια του Μπορντό, της Μασσαλίας και της Τουλούζης, να ακυρώσουν το 20% των πτήσεων για την Τρίτη και την Τετάρτη. Τα σωματεία λυκείων ανέφεραν ότι έως και 200 σχολεία ήταν αποκλεισμένα από μαθητές.

Ο Μακρόν κάλεσε την πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, καθώς και υπουργούς της κυβέρνησης και ανώτερους πολιτικούς για συναντήσεις κρίσης, καθώς οι εντάσεις ήταν υψηλές. Ο Γάλλος πρόεδρος επρόκειτο να φιλοξενήσει τον βασιλιά Κάρολο τη Δευτέρα (27/3), αλλά αναγκάστηκε να ακυρώσει την κρατική επίσκεψη λόγω των απεργιών και των διαδηλώσεων. Γάλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης στα αριστερά και στα δεξιά είπαν ότι η εικόνα και η διπλωματία της Γαλλίας επλήγησαν από την ακύρωση της τελευταίας στιγμής.

«Πρέπει να βρούμε τον σωστό δρόμο… πρέπει να ηρεμήσουμε», είπε η Μπορν στο Γαλλικό Πρακτορείο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τις αλλαγές στις συντάξεις. Είπε ότι είναι έτοιμη για διάλογο με τα συνδικάτα για άλλα εργασιακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων απαιτητικών θέσεων εργασίας, συνθηκών για τους ηλικιωμένους εργαζόμενους και επανεκπαίδευσης.

Ωστόσο, ο Λοράν Μπερζέ, ο επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια απροσδόκητα σκληρή γραμμή κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, είπε ότι θα δεχόταν την πρόταση συνομιλιών, αλλά μόνο εάν η μεταρρύθμιση αναβληθεί. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παραμείνει σταθερή στο σχέδιό της.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή