Στο «σκαμνί» η Ελβετία για την κλιματική κρίση - Η μαζική αγωγή και η «Λέσχη Ηλικιωμένων»

Για πρώτη φορά στην ιστορία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα εκδικάσει υπόθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο «σκαμνί» η Ελβετία 
Μαζική αγωγή κατά της Ελβετίας για την κλιματική κρίση
ΑΡ
3'

Περισσότερες από 2.000 γυναίκες οδηγούν την ελβετική κυβέρνηση στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της για την κλιματική αλλαγή παραβιάζει το δικαίωμά τους στη ζωή και την υγεία. Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα εκδικάσει υπόθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακολουθεί έξι χρόνια ανεπιτυχούς μάχης στα ελβετικά δικαστήρια.

Οι θερμοκρασίες στην Ελβετία αυξάνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και καταγράφονται όλο και πιο συχνοί καύσωνες. Οι Ελβετίδες - που αυτοαποκαλούνται «Λέσχη Ηλικιωμένων για το Κλίμα» και έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 73 χρόνια- λένε ότι η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, την υγεία και ακόμη και τη ζωή τους.

Τα στοιχεία που προσκομίζουν στο δικαστήριο περιλαμβάνουν τα ιατρικά τους αρχεία. Θέλουν το ΕΔΑΔ να διατάξει την Ελβετία να εργαστεί σκληρότερα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μία από τις ακτιβίστριες, η Ελίζαμπεθ Στερν, είπε στο BBC: «Λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουμε περισσότερους καύσωνες και οι ηλικιωμένες γυναίκες υποφέρουν περισσότερο. Πεθαίνουν πιο συχνά κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Μερικοί άνθρωποι λένε, γιατί παραπονιέστε, θα πεθάνετε ούτως ή άλλως. Αλλά δεν θέλουμε να πεθάνουμε μόνο και μόνο επειδή η ελβετική κυβέρνησή μας δεν κατάφερε να αναπτύξει μια αξιοπρεπή πολιτική για το κλίμα»

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για το Κλίμα και την Υγεία λέει ότι οι προβλεπόμενες αυξήσεις στη μέση θερμοκρασία είναι πιθανό να έχουν «σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία» σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Τα τελευταία 20 χρόνια, η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%.

Η ελβετική κυβέρνηση δεν αρνείται ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την υγεία - αλλά λέει ότι δεν μπορεί να συνδεθεί ειδικά με την υγεία των ηλικιωμένων γυναικών. Εάν οι γυναίκες πετύχουνμ, η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για κάθε ένα από τα 46 κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και η κλιματική αλλαγή απειλεί πλέον κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας πρέπει να επιβραδυνθούν εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες του κλίματος. Λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει να διατηρηθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Σύμφωνα με το όργανο του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC) εάν η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας δεν μπορεί να διατηρηθεί εντός του 1,5 C, η Ευρώπη θα είναι ευάλωτη σε πλημμύρες που προκαλούνται από ακραίες βροχοπτώσεις.

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιών - όπως φάνηκε στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι. Η Γαλλία και η Γερμανία κατέγραψαν περίπου επτά φορές περισσότερη καύση γης μεταξύ Ιανουαρίου και μέσα Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο όρο.