Ρατάν και όχι συνθετικά τοξικά πλαστικά για το εσωτερικό γκαλερί στην Ταϊλάνδη
Στη νοτιοανατολική Ασία, όπου οι φοίνικες εκτείνονται σε τεράστιες εκτάσεις, το ρατάν, παραδοσιακά, είναι πηγή βιώσιμου, οικονομικά ανεκτού και προσαρμοζόμενου υλικού στα πάντα: Από οικιακά είδη και έπιπλα μέχρι αθλητικό εξοπλισμό και τεχνουργήματα.
Λογικό ήταν να χρησιμοποιήσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Enter Projects Asia ρατάν για να μεταμορφώσει μια αίθουσα τέχνης στο δημοφιλές και στους Έλληνες θέρετρο Chiang Mai στην Ταϊλάνδη, υφαίνοντας ένα συνεχές, κυματιστό σχήμα σε όλον τον χώρο.
Καθώς ελίσσεται από αίθουσα σε αίθουσα, η δομή επιτρέπει την είσοδο του φυσικού φωτός σε όλη την οροφή και πέφτει προς το δάπεδο σχηματίζοντας τρία κουκούλια.
Δείτε την gallery:
Γνωστό για τη χρήση ρατάν, το αρχιτεκτονικό γραφείο άδραξε την ευκαιρία να επανερμηνεύσει το εσωτερικό της γκαλερί με ζεστούς τόνους και καμπυλωτές γραμμές. «Επιδιώξαμε τη δημιουργία εμβυθιστικής εμπειρίας, δίνοντας στον χώρο ζεστασιά και βάθος που δεν είναι το χαρακτηριστικό των συμβατικών αιθουσών τέχνης» εξήγησε ο αρχιτέκτονας και διευθυντής του Enter Projects Asia, Patrick Keane.
Σημαντική παράμετρος του πρότζεκτ ήταν να αγκαλιάσουν την παραδοσιακή ταϊλανδέζικη τεχνουργία, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα. «Αν προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον μας, δεν είναι δύσκολο να είμαστε βιώσιμοι στην κατασκευή. Για ποιον λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιούμε συνθετικά τοξικά πλαστικά όταν έχουμε όλα τα ευγενή υλικά ακριβώς στα χέρια μας;», διερωτήθηκε ο Keane.