Σεισμός Τουρκία: Νέα ελληνική επιστημονική αποστολή στην περιοχή
Μία νέα επιστημονική αποστολή στη σεισμόπληκτη περιοχή Τουρκίας - Συρίας επιχειρούν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο αναπλ. καθηγητής Εμμανουήλ Βασιλάκης και ο Δρ Σπυρίδων Μαυρούλης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μία προσπάθεια να αποκαλύψουν τους παράγοντες της τεράστιας καταστροφής.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε δυσπρόσιτη περιοχή στο Elbistan μία από τις πιο μεγάλες παγκοσμίως εμφανίσεις του ενός εκ των δύο ρηγμάτων που έδωσαν τους σεισμούς 7.9 και 7.7 Ρίχτερ. Η ρηξιγενής επιφάνεια που αποκαλύφθηκε έχει μετατόπιση πάνω από 5 m. και αντί να βρίσκεται σε τεκτονικές τάφρους ή και βυθίσματα, εντοπίστηκε στην κορυφογραμμή μίας οροσειράς διαμορφώνοντας καθοριστικά το ανάγλυφο και μεταβάλλοντας την εικόνα της γήινης επιφάνειας, προκαλώντας μεγάλες κατολισθήσεις, μετατοπίζοντας τη ροή των ποταμών και καταστρέφοντας μεγάλες οικιστικές μονάδες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου βαθμού παραμόρφωση.
Επίσης, νότια της Μαλάτιας, στην πόλη Gölbaşı, στην απόληξη του μεγάλου ρήγματος των 300 χλμ., ένας συνδυασμός συν-σεισμικών διαρρήξεων προκάλεσε έντονη παραμόρφωση στην επιφάνεια του εδάφους, καταβύθιση σε ένα τμήμα της πόλης και εντονότατη ρευστοποίηση των γεωλογικών σχηματισμών θεμελίωσης των κατασκευών.
Αποτέλεσμα του συνδυασμού των ανωτέρω ήταν οι μεγάλες και ιδιότυπες καταστροφές στα κτίρια, με αυτά να καταρρέουν, να αποκλίνουν από την κατακόρυφο και να δημιουργούν νέες ζημιές, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο παρουσίασε εντονότατες παραμορφώσεις.
Όπως τονίζεται από τους ερευνητές, οι οποίοι θα συνεχίσουν την έρευνα στην περιοχή Τουρκίας - Συρίας για όλη την επόμενη εβδομάδα, ο αντισεισμικός σχεδιασμός με βάση τις νέες εξελίξεις, επιβάλει σε επίπεδο πρόληψης ειδικές μικροζωνικές μελέτες, οι οποίες θα βασίζονται στα τελευταία δεδομένα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ