Politico: «Ο Μακρόν θέλει να γοητεύσει τους Κινέζους, μετά την αποτυχία του με τον Πούτιν»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει στην Κίνα, σε μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης ανάμεσα στις παγκόσμιες πολιτικές του φιλοδοξίες και του αγώνα του να περιορίσει τις μαζικές διαμαρτυρίες για το συνταξιοδοτικό στο εσωτερικό.
O Mακρόν επισκέπτεται την Κίνα
Α.Ρ
9'

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκινά μια φιλόδοξη διπλωματική αποστολή για να προσελκύσει το Πεκίνο μακριά από τη Μόσχα. Οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον του εύχονται καλή τύχη με αυτό, καθώς η Ουάσιγκτον έχει αμφιβολίες για τις προσπάθειες του Μακρόν να επικοινωνήσει με τον Σι Τζινπίνγκ, ενόψει του ταξιδιού του αυτή την εβδομάδα.

Η Γαλλία ελπίζει να αποτρέψει τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ από το να προσεγγίσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και θέλει οι Κινέζοι αντ' αυτού να διαδραματίσουν μεσολαβητικό ρόλο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι δύναμη έχει ο Μακρόν — και το φόντο του τριήμερου ταξιδιού του που ξεκινάει αύριο Τρίτη (4/4) δεν είναι εύκολο. Η Ευρώπη εξακολουθεί να νιώθει τον αντίκτυπο της διακοπής των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να παίξει ένα πιο «προσωπικό χαρτί» με τον Κινέζο ομόλογό του, αφού άσκησε σφοδρή κριτική για ώρες άκαρπων τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Πούτιν πέρυσι - μια προσπάθεια που απέτυχε να σταματήσει την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μακρόν αναμένεται να περάσει αρκετές ώρες σε συζητήσεις με τον Σι και το ταξίδι περιλαμβάνει μια επίσκεψη σε μια πόλη που έχει προσωπική αξία για τον Κινέζο πρόεδρο.

«Μπορείτε να μετρήσετε με το ένα χέρι τον αριθμό των παγκόσμιων ηγετών που θα μπορούσαν να έχουν μια εις βάθος συζήτηση με τον Σι», είπε ένας σύμβουλος των Ηλυσίων που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο. Αλλά ενώ οι προσδοκίες στη Γαλλία για μια σημαντική πρόοδο είναι μέτριες, η άποψη μεταξύ άλλων δυτικών αξιωματούχων είναι ακόμη πιο ζοφερή.

Δεδομένων των αποτυχημένων προσπαθειών του Μακρόν να παίξει κεντρικό ρόλο στην επίλυση συγκρούσεων, όπως η διακοπή του πολέμου στην Ουκρανία ή η διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, υπάρχουν αμφιβολίες στις ΗΠΑ και αλλού ότι αυτό το ταξίδι θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Eλάχιστες προσδοκίες απο τον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος έχει ελάχιστες προσδοκίες ότι ο Μακρόν θα καταφέρει κάτι, σύμφωνα με τρεις κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλούν δημόσια. Ο Σι είναι απίθανο να ενεργήσει σύμφωνα με τα αιτήματα του Μακρόν ή να περιορίσει οποιαδήποτε από τις δυναμικές κινήσεις της Κίνας στον Ειρηνικό, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι βοηθοί του Λευκού Οίκου υπενθύμισαν με θλίψη τις αποτυχημένες προσπάθειες του Μακρόν να παρουσιαστεί ως «ειρηνοποιός» με τον Πούτιν την παραμονή της εισβολής πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και αναμένουν τα ίδια αυτή τη φορά.

Υπάρχει επίσης ανησυχία στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τις σχέσεις της Γαλλίας με την Κίνα σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, παρόλο που ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει το ταξίδι, δήλωσαν οι τρεις αξιωματούχοι. Δεν υπάρχει κακή διάθεση απέναντι στις προσπάθειες του Μακρόν στο Πεκίνο, τόνισαν. Αλλά αυτό που μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες του Μακρόν είναι μια αναδυόμενη κόντρα μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ταξιδεύει με τον πρόεδρο, και των Κινέζων.

Σε μια ομιλία υψηλού προφίλ για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας την Πέμπτη, η φον ντερ Λάιεν προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να «αποβάλουν τον κίνδυνο» από την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα. Υπονόησε επίσης ότι η ΕΕ θα μπορούσε να τερματίσει την επιδίωξη μιας εμπορικής συμφωνίας ορόσημο με την Κίνα, η οποία συνάφθηκε το 2020 αλλά στη συνέχεια σταμάτησε. Τα σχόλιά της προκάλεσαν ταχεία αντίδραση από Κινέζους διπλωμάτες. Ο Φου Κονγκ, πρεσβευτής της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «λίγο απογοητευμένος».

«Αυτή η ομιλία περιείχε πολλές παραποιήσεις και παρερμηνείες των κινεζικών πολιτικών και των κινεζικών θέσεων», είπε ο Φου στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN. Η επίσκεψη των Ευρωπαίων θα εξεταστεί επίσης από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου του αυταρχικού άξονα της Κίνας και των φερόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Μαζί του και η φον ντερ Λάιεν

«Ο πρόεδρος Μακρόν και η φον ντερ Λάιεν δεν θα πρέπει να κρύψουν τον αυξανόμενο αυταρχισμό της κινεζικής κυβέρνησης κάτω από το χαλί κατά την επίσκεψή τους στο Πεκίνο», δήλωσε ο Bénédicte Jeannerod, διευθυντής του γαλλικού παραρτήματος του Human Rights Watch. «Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους με τον Σι Τζινπίνγκ για να εκφράσουν έντονες ανησυχίες για τις εκτεταμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Κίνα, την αυξημένη καταπίεση στο Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Σιντζιάνγκ».

Μιλώντας πριν από την επίσκεψη στο Πεκίνο, ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι στόχος του ήταν να «προσπαθήσει να εμπλέξει την Κίνα όσο το δυνατόν περισσότερο για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία» σε θέματα όπως τα πυρηνικά όπλα. Θα λειτουργήσει όμως η γοητεία του Μακρόν στον «καλύτερο φίλο» του Πούτιν Σι;

Η Κίνα προσπάθησε να τοποθετηθεί ως ουδέτερο μέρος στη σύγκρουση, παρόλο που έχει εξυγιάνει τους δεσμούς της με το έθνος, εισάγοντας ενέργεια από τη Ρωσία με έκπτωση. Παρά τη μαζική διεθνή πίεση στη Μόσχα, ο Σι αποφάσισε να κάνει το Κρεμλίνο τον πρώτο του προορισμό για κρατική επίσκεψη, αφού εξασφάλισε μια τρίτη θητεία ως ηγέτης της Κίνας. Εν τω μεταξύ, το POLITICO και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Κινέζοι έχουν πραγματοποιήσει αποστολές όπλων επίθεσης στη Ρωσία.

Οι δυτικοευρωπαίοι ηγέτες που ήταν θετικά διακείμενοι με τη Μόσχα λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου ζητούν τώρα εμπλοκή με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Μακρόν. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες βρέθηκε στην Κίνα λίγες μέρες πριν από την άφιξη του Μακρόν, λέγοντας ότι ο κόσμος «πρέπει να ακούσει τη φωνή του» για τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Μακρόν θα περάσει αρκετές ώρες με τον Σι στο Πεκίνο και θα τον συνοδεύσει στην πόλη Γκουανγκζού. Ο πατέρας του Κινέζου ηγέτη, Xi Zhongxun εργαζόταν εκεί ως κυβερνήτης της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ. «Συνολικά, ο πρόεδρος θα αφιερώσει έξι έως επτά ώρες σε συζητήσεις με τον Κινέζο ηγέτη. Οι Γάλλοι ελπίζουν ότι ο χρόνος που θα περάσει ο Μακρόν ιδιωτικά με τον Σι θα βοηθήσει να κερδίσει την κινεζική υποστήριξη σε θέματα όπως η διακοπή των ρωσικών επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία ή η διακοπή της παράνομης μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Αναμένεται επίσης ότι ο Μακρόν θα προσπαθήσει να δοκιμάσει την αντίδραση του Σι στην απειλή της Ρωσίας να φιλοξενήσει πυρηνικούς πυραύλους στη Λευκορωσία, μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της Κίνας για μη διάδοση, μόλις ένα μήνα αφότου το Πεκίνο αποκάλυψε το σχέδιό του 12 σημείων για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Παρά την επίδειξη καλής θέλησης, ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα καθυστερήσει να στείλει «κάποια μηνύματα» στο Πεκίνο για τη στήριξη της Ρωσίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παραδόσεις όπλων, δήλωσε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος.

Το εμπόριο θα βρίσκεται επίσης ψηλά στις προτεραιότητες του Μακρόν, καθώς φέρνει μαζί του μια μεγάλη αντιπροσωπεία ηγετών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από την EDF, την Alstom, τη Veolia και τον αεροδιαστημικό γίγαντα Airbus. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των Ηλυσίων που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, μια πιθανή συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων Airbus μπορεί να είναι στα σκαριά, η οποία θα επέλθει αφού η Κίνα παρήγγειλε 300 αεροπλάνα για 30 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.

Μαζί με τον πρόεδρο ταξιδεύουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ και η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολόνα. Με την ΕΕ να αντιμετωπίζει έναν αναδυόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, η παρουσία της φον ντερ Λάιεν θα προσθέσει ακόμη ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στο μείγμα. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε τον Μάρτιο ότι είχε «πρότεινε στη φον ντερ Λάιεν να τον συνοδεύσει στην Κίνα» ώστε να μπορούν να μιλήσουν «με ενιαία φωνή».

«Δεν έχω ευρωπαϊκή εντολή, καθώς η Γαλλία έχει την ανεξάρτητη διπλωματία της – αλλά είμαι προσκολλημένη στον ευρωπαϊκό συντονισμό», είπε. Ένα κοινό ταξίδι με την επικεφαλής της ΕΕ τον ξεχωρίζει από τον Όλαφ Σολτς, τον Γερμανό Καγκελάριο, τον οποίο οι Γάλλοι αξιωματούχοι επέκριναν κατ' ιδίαν ότι έσπευσε στην Κίνα για συνομιλίες με τον Σι πέρυσι, εστιάζοντας περισσότερο στα γερμανικά και όχι στα συμφέροντα της ΕΕ.

Με τον φον ντερ Λάιεν στο πλευρό του, ο Μακρόν μπορεί κάλλιστα να ελπίζει να θεωρηθεί ως η ηγετική φωνή της ΕΕ. Στις ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δοκιμάσει αυτή την τακτική και είχε λάβει κάποιες παραχωρήσεις σχετικά με το σχέδιο πράσινων επιδοτήσεων της Αμερικής για το μπλοκ. Στην Κίνα, αυτό το χαρτί φαίνεται πως θα είναι πιο δύσκολο να το παίξει.