Ο εκθαμβωτικός κήπος με τουλίπες του Σριναγκάρ: Πίσω από τη «λάμψη» ο κόπος των χαμηλόμισθων εργατών
Με έκρηξη χρωμάτων – και μεγάλες ουρές κόσμου – σηματοδοτήθηκε το άνοιγμα του μεγαλύτερου κήπου με τουλίπες της Ασίας στο Σριναγκάρ του Κασμίρ.
Τον επόμενο μήνα, χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να επισκεφθούν τον κήπο 300 στρεμμάτων στις όχθες της γραφικής λίμνης Dal για να δουν περισσότερες από 60 ανθισμένες ποικιλίες τουλιπών κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ, που άνοιξε τις πύλες του τη Δευτέρα (03/04).
Χρειάζεται ένας χρόνος, και ένας «στρατός» από κηπουρούς, για να προετοιμάσουν την εκδήλωση. «Υπάρχουν πάνω από 543 σειρές με τουλίπες», λέει ο επόπτης του κήπου Mushtaq Ahmad Mir, ο οποίος χαρτογραφεί σχολαστικά ποια ποικιλία και χρώμα τουλίπας εμφανίζεται σε καθεμία από τις μεγάλες σειρές.
Οι εργασίες για τους φετινούς κήπους ξεκίνησαν μόλις έκλεισαν οι πύλες του φεστιβάλ το 2022. Τα στελέχη τραβήχτηκαν προς τα πάνω και οι βολβοί ανασύρθηκαν από κάτω από το έδαφος. «Κάθε σειρά μπορεί να έχει 2.300 έως 2.500 τουλίπες», λέει ο Mohamed Yousuf Khan, ένας από τους δύο επικεφαλής κηπουρούς του φεστιβάλ.
«Πέντε άτομα εργάζονται σε κάθε σειρά, αφαιρώντας προσεκτικά τους βολβούς και τοποθετώντας τους σε ειδικό μέρος. Τους παίρνει μια ολόκληρη μέρα για να το κάνουν αυτό».
Αυτή η δουλειά συνεχίζεται μέχρι τον Ιούλιο, όταν η καλοκαιρινή περίοδος βρίσκεται στο απόγειό της στο Κασμίρ. Ο Ghulam Mohamed Moti, 56 ετών, είναι ένας από τους 60 κηπουρούς που απασχολούνται στο έργο. «Φοράμε καπέλα για να προστατευτούμε, αλλά το χρώμα των ρούχων και των καπέλων μας ξεθωριάζει από τη ζέστη. Μπορείτε μόνο να φανταστείτε τι συμβαίνει στο σώμα μας».
Η εργασία γίνεται από μόνιμο προσωπικό και άντρες που απασχολούνται ως «περιστασιακοί εργάτες», παρόλο που κάποιοι εργάζονται εκεί για δεκαετίες. «Δεν υπάρχει σειρά σε ολόκληρο τον κήπο που να μην έχω δουλέψει», λέει ο Muzaffar Ahmad Bhat, 36 ετών, ο οποίος εργάζεται στους κήπους για 22 χρόνια, κερδίζοντας μόνο 300 ρουπίες (3,34 ευρώ) την ημέρα.
Ο Ghulam Mohamed Moti αναφέρει ότι υπάλληλοι όπως ο Muzaffar Ahmad Bhat θα πρέπει να μονιμοποιηθούν και να πληρώνονται καλύτερα. «Δουλεύουν με αυτό το μεροκάματο γιατί ελπίζουν να γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι με καλύτερους και τακτικούς μισθούς, αλλιώς γιατί να δουλέψει κανείς τόσο σκληρά, όλο το χρόνο, για τέτοια ποσά;»
Μετά τη συγκομιδή, οι βολβοί μεταφέρονται σε ψυκτικούς θαλάμους στις άκρες του κήπου. Εκεί, ταξινομούνται και όσοι κρίνονται άχρηστοι (συνήθως περίπου το 30%) πετιούνται. Για να αντισταθμιστεί το απόθεμα που απορρίπτεται, οι τουλίπες εισάγονται από την Ολλανδία κάθε χρόνο από το 2007, όταν ξεκίνησε το φεστιβάλ.
Το Σριναγκάρ έχει μια σειρά από ιστορικούς κήπους, επηρεασμένους από τα σχέδια των αυτοκρατόρων Mughal, αλλά ο Indira Gandhi Memorial Tulip Garden δημιουργήθηκε ειδικά για να τονώσει τον τουρισμό. Πέρυσι, περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο το ινδικό Κασμίρ, καθώς και από το εξωτερικό, επισκέφτηκαν τον κήπο, πάνω από 2,3 εκατομμύρια το 2021, μετά την ακύρωση του 2020 λόγω της πανδημίας του Covid.
Οι κόποι των κηπουρών δεν σταματούν τώρα που άνοιξε το φεστιβάλ. Η ομάδα κηπουρικής εργάζεται σε βάρδιες, ποτίζοντας τις σειρές με τις τουλίπες και φροντίζοντας οι επισκέπτες να μην μαζεύουν τα λουλούδια, καθώς και να συλλέγουν σκουπίδια.
«Είναι σαν να φροντίζεις ένα μωρό», λέει ο Khan. «Φροντίζουμε το μωρό να μην κρυώνει, να είναι ευπαρουσίαστο, να έχει καλά ρούχα. Όλα αυτά μέχρι να είναι έτοιμος για ο κήπος τον Απρίλιο, όταν θα τον παρουσιάσουμε στον κόσμο».
Διαβάστε επίσης:
Μαρίνα Μόσχου: Η τελευταία ανθοκόμος στην Αττική που μένει όρθια παρά τις φωτιές και τα χιόνια
Τα κατακόκκινα λιβάδια της Χίου - Οι σπάνιες τουλίπες «λαλάδες» που φυτρώνουν στο νησί