Κίνα: Μακρόν και φον ντερ Λάιεν «μαζί και χώρια» στο Πεκίνο - Το κρίσιμο ραντεβού με τον Σι

Μακρόν και φον ντερ Λάιεν επισκέπτονται την Κίνα για να συναντήσουν τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ
O Eμανουέλ Μακρόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Α.Ρ
4'

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι για να προετοιμαστούν για το ταξίδι τους στην Κίνα. Καθώς συναντούν σήμερα στο Πεκίνο τον Σι Τζινπίνγκ, αναμένεται να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας, παρά το γεγονός ότι η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πιθανές ρωγμές στις συμμαχίες της Ευρώπης.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφθασαν στο Πεκίνο την Τετάρτη και σήμερα (6/4) θα γίνουν δεκτοί από τον Κινέζο πρόεδρο. Το κοινό τους ταξίδι είναι μέρος μιας αξιοσημείωτης προσπάθειας από τους ευρωπαίους ηγέτες να εμπλακούν με την Κίνα, μετά τις επισκέψεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Όπως και οι τελευταίοι, ο Μακρόν και η κα φον ντερ Λάιεν θα πιέσουν τον Σι να λάβει περαιτέρω μέτρα για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ θα βελτιώσουν επίσης την εμπορική σχέση μεταξύ της ΕE και της Κίνας, του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου.

Οι Ευρωπαίοι παρατηρητές περιμένουν ότι θα δουλέψουν ως ομάδα. Με τις προσπάθειές του να δεσμεύσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος είναι πιθανό να υποδυθεί τον «καλό αστυνομικό». Εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Μακρόν βρήκε «σημεία σύγκλισης με τις κινεζικές προτάσεις» για τον τερματισμό του πολέμου. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι έχουν αποκαλέσει την κα φον ντερ Λάιεν «κακό αστυνομικό από τις Βρυξέλλες», δεδομένης της ισχυρής σχέσης της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την υποστήριξή της για τη θέση του ΝΑΤΟ.

Μέρες πριν από την άφιξή της, η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της επέκρινε τον Σι για τη διατήρηση της φιλίας του με τον Πούτιν. Σε μια αναφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων της Κίνας, τόνισε ότι οποιοδήποτε σχέδιο παγιώνει τις ρωσικές προσαρτήσεις «απλώς δεν είναι βιώσιμο».

Προώθησε επίσης μια πιο μετριοπαθή εκδοχή της ιδέας των ΗΠΑ για αποσύνδεση από την Κίνα, όπου η Ευρώπη θαχρησιμοποιεί πιο σκληρό τόνο στη διπλωματία, θα διαφοροποιεί τις εμπορικές πηγές της και θα προστατεύει το εμπόριο και την τεχνολογία της. Οι ηγέτες αντιπροσωπεύουν δύο «αρκετά διαφορετικά σκέλη της ευρωπαϊκής σκέψης για την Κίνα», δήλωσε ο Δρ Άντριου Σμολ, ανώτερος συνεργάτης του think-tank German Marshall Fund.

«Το ένα αφορά την εμβάθυνση της υποστήριξης της Κίνας προς τον Πούτιν στον πόλεμο, ειδικά στο θέμα της βοήθειας. Θα θέλουν να πουν τουλάχιστον ότι θα είναι επιζήμια για ολόκληρη τη σχέση με την Ευρώπη» Αλλά με τον Μακρόν να έρχεται με μια μεγάλη αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών επιχειρήσεων, «υπάρχει επίσης η εμπορική και οικονομική σχέση που συνεχίζεται ακόμη… το μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη και η Γαλλία εξακολουθούν να θέλουν να κάνουν επιχειρήσεις».

Το σημαντικότερο είναι ότι η φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στην Κίνα μετά από πρόσκληση του Μακρόν. Αυτό και μόνο παρέχει διαβεβαίωση ότι θα κρατήσουν τη γραμμή, σημείωσε ο Δρ Σμολ, όχι μόνο στα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι δύσπιστα για την προσέγγιση του Μακρόν στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και στους Αμερικανούς που θα παρακολουθούν στενά.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη συναντήσει την κινεζική ηγεσία από τη στιγμή που το πολυαναμενόμενο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο ακυρώθηκε κατά τη διάρκεια της διαμάχης για τα κατασκοπευτικά μπαλόνια. Η επίδειξη ενότητας του Μακρόν και της φον ντερ Λάιεν είναι επίσης μια προσπάθεια να πέσουν στο κενό οι κινεζικές ελπίδες να εκμεταλλευτούν τις διαφορές στην Ευρώπη. Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας στόχος του Πεκίνου καθώς προσπαθεί να προσελκύσει μέρη της Ευρώπης μακριά από την τροχιά των ΗΠΑ.

Αλλά με τα κράτη μέλη να διατηρούν σχέσεις διαφορετικού βαθμού εγγύτητας με την Κίνα, η ΕΕ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε σαφή συναίνεση για το πώς να χειριστεί το Πεκίνο. Κάποιοι, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, είναι πιο πρόθυμοι να διατηρήσουν τους εμπορικούς δεσμούς, ενώ άλλοι, ιδιαίτερα τα κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ που ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Ρωσία να θέλει να διεκδικήσει άλλα εδάφη μετά την Ουκρανία, θα θελήσουν να προχωρήσουν περισσότερο στην Κίνα.

Ο κίνδυνος είναι ότι η Κίνα μπορεί να ενθαρρυνθεί να χρησιμοποιήσει τη σχέση της με τη Ρωσία ως μοχλό επί της Ευρώπης, προειδοποιούν οι παρατηρητές. Θα είναι αναμφίβολα το πρωταρχικό θέμ στο μυαλό του Μακρόν και της φον ντερ Λάιεν, καθώς θα περπατούν στο «κόκκινο χαλί» που τους έχει στρωθεί στο Πεκίνο.