Στο «κόκκινο» η ένταση στη Μέση Ανατολή - Γνωστός Ιταλός δικηγόρος το θύμα της επίθεσης στο Τελ Αβίβ
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, στο κέντρο του Τελ Αβίβ.
Ένας Ιταλός τουρίστας σκοτώθηκε και επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε τρομοκρατική επίθεση με αυτοκίνητο στο Τελ Αβίβ η οποία σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών αδελφών σε επίθεση με πυροβολισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Οι επιθέσεις, μετά από μια νύχτα διασυνοριακών επιθέσεων στη Γάζα και τον Λίβανο, ενίσχυσαν τις εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά τις επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ αυτή την εβδομάδα.
Οι εντάσεις λίγο έλειψε να εξελιχθούν σε ευρύτερη σύγκρουση τη νύχτα καθώς το Ισραήλ απάντησε σε ένα μπαράζ ρουκετών σε στόχους που συνδέονται με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα και στο νότιο Λίβανο, αλλά η κατάσταση άρχισε να ηρεμεί την Παρασκευή (7/4).
Ωστόσο, οι δύο επιθέσεις υπογράμμισαν πόσο ασταθής παραμένει η κατάσταση μετά από διαδοχικές νύχτες ταραχών που έχουν προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και εκκλήσεις για ηρεμία. Στην τελευταία επίθεση, ένα αυτοκίνητο έπεσε σε μια ομάδα ανθρώπων σε δρόμο κοντά σε ένα δημοφιλές μονοπάτι για ποδήλατα και πεζοπορία σε έναν πεζόδρομο του Τελ Αβίβ.
«Οι εχθροί μας μάς δοκιμάζουν ξανά»
Ο οδηγός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό όταν προσπάθησε να τραβήξει όπλο, είπε η αστυνομία. Ισραηλινή πηγή ασφαλείας αναγνώρισε τον δράστη ως Άραβα υπήκοο του Ισραήλ από την πόλη Kαφρ Κασέμ. Βίντεο του Reuters λίγο μετά το περιστατικό δείχνει ένα λευκό αυτοκίνητο αναποδογυρισμένο στο γρασίδι ενός πάρκου, με την αστυνομία να αποκλείει την περιοχή.
Η υπηρεσία ασθενοφόρου Magen David Adom είπε ότι τα θύματα ήταν όλοι ξένοι τουρίστες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι επιβεβαίωσε ότι ένας Ιταλός σκοτώθηκε και οτι και άλλοι Ιταλοί πολίτες μπορεί να ήταν μεταξύ των τραυματιών.
To θύμα ήταν 35 ετών, λεγόταν Αλεσσάντρο Παρίνι και ζούσε στην Ρώμη, όπου εργαζόταν σε δικηγορικό γραφείο ενώ και στο εξωτερικό είχε συνεργαστεί με το γνωστό δικηγορικό γραφείο Clifford Chance.
Νωρίτερα την Παρασκευή, δύο Ισραηλινές αδερφές, ηλικίας 20 και 16 ετών με κοινή βρετανική υπηκοότητα σκοτώθηκαν και η μητέρα τους τραυματίστηκε σε επίθεση με πυροβολισμούς στο αυτοκίνητό τους κοντά στον εβραϊκό οικισμό Χάμρα στην κοιλάδα του Ιορδάνη. «Οι εχθροί μας μάς δοκιμάζουν ξανά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την επίσκεψη στο σημείο της επίθεσης μαζί με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.
Καθώς οι στρατιώτες κυνηγούσαν τον ένοπλο, ο Νετανιάχου διέταξε να κινητοποιηθούν οι έφεδροι της συνοριακής αστυνομίας και πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το κύμα επιθέσεων. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε τις επιθέσεις, λέγοντας ότι «η στόχευση αθώων πολιτών οποιασδήποτε εθνικότητας είναι ασυνείδητη».
Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για καμία από τις επιθέσεις της Παρασκευής, αλλά η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, τις επαίνεσε και τις συνέδεσε με τις εντάσεις γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα. Ο ηγέτης της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος επισκεπτόταν την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό, είπε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα «κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα.
Η προσευχή της Παρασκευής πέρασε χωρίς σοβαρά επεισόδια και εκτός από πετροπόλεμο, η αστυνομία είπε ότι η κατάσταση ήταν ήσυχη.
Ένταση στο τέμενος Αλ Άκσα
Δύο φορές αυτή την εβδομάδα η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στο τέμενος, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί προσεύχονταν κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού των μουσουλμάνων, για να απομακρύνουν ομάδες που έλεγαν ότι είχαν παρεισφρύσει με σκοπό να προκαλέσουν προβλήματα.
Πλάνα με αξιωματικούς να χτυπούν πιστούς που τους αντιμετώπισαν προκάλεσαν ανησυχία, ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του Ισραήλ, και προκάλεσε καταδίκη σε όλο τον αραβικό κόσμο. Η τοποθεσία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ιερή τόσο για τους Μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους, που την αποκαλούν Όρος του Ναού, αποτελεί εδώ και καιρό ένα σημείο ανάφλεξης, ιδίως για το ζήτημα των Εβραίων επισκεπτών που αψηφούν την απαγόρευση της μη μουσουλμανικής προσευχής στο τέμενος.
Οι συγκρούσεις εκεί το 2021 βοήθησαν να ξεκινήσει ένας 10ήμερος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η ανταλλαγή διασυνοριακών πυρών ξύπνησε μνήμες εκείνης της σύγκρουσης, αλλά καθώς η ηρεμία στις μάχες επεκτάθηκε την Παρασκευή, καμία πλευρά δεν φαινόταν πρόθυμη να παρατείνει τη μάχη. «Κανείς δεν θέλει μια κλιμάκωση αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Η ησυχία θα απαντηθεί με ησυχία, σε αυτή τη φάση νομίζω, τουλάχιστον τις επόμενες ώρες».
Ακόμη και πριν από την έξαρση των τελευταίων ημερών, η Δυτική Όχθη γνώρισε ένα κύμα αντιπαραθέσεων τους τελευταίους μήνες, με συχνές στρατιωτικές επιδρομές και κλιμακούμενη βία από τους εποίκους εν μέσω κύματος επιθέσεων από Παλαιστινίους.
Ο απολογισμός της βίας
Από την αρχή του έτους, τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί και ξένοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις στο Ισραήλ, γύρω από την Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη. Την ίδια περίοδο, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 80 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές σε μαχητικές ομάδες αλλά κάποιοι από αυτούς ήταν άμαχοι.
Στον απόηχο των ολονύχτιων επιθέσεων στη Γάζα, οι δρόμοι ήταν σε μεγάλο βαθμό άδειοι εκτός από ορισμένα ταξί και οχήματα έκτακτης ανάγκης. Στη συνοικία Tufah της πόλης της Γάζας, μερικά σπίτια και ένα νοσοκομείο παίδων υπέστησαν ζημιές. Ο οδηγός ταξί Muhanad Abu Neama, 23 ετών, είπε ότι η οικογένειά του μετά βίας γλίτωσε από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν κοντά στο σπίτι του, γεμίζοντας τα δωμάτια με χώμα και συντρίμμια και προκαλώντας ζημιές στο αυτοκίνητό του.
«Δύσκολα έβλεπα λόγω της σκόνης, η βρωμιά κάλυπτε τα κρεβάτια των αδελφών μου και τα έβγαλα ένα προς ένα», είπε. Καθώς η ειρηνευτική διαδικασία υπό διεθνή ηγεσία έχει παραμεληθεί επί μακρόν, οι ελπίδες των Παλαιστινίων να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, έχουν ατονήσει. Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1967 και την προσάρτησε ως πρωτεύουσά του σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.
Η νέα σκληρή δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ σκοπεύει να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και περιλαμβάνει μέλη που αποκλείουν ένα παλαιστινιακό κράτος. Η Χαμάς από την πλευρά της απορρίπτει τη συνύπαρξη με το Ισραήλ.