Mακρόν: «Η Ευρώπη να μην είναι ακόλουθος της Αμερικής. Να γίνει η τρίτη υπερδύναμη»

Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν «αρνείται να μπει στην λογική των μπλοκ» και ζητά από την Ευρώπη να μην είναι ακόλουθος των ΗΠΑ ή της Κίνας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν
ΑΡ
8'

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να παρασυρθεί σε μια σύγκρουση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο αεροπλάνο μετά από την τριήμερη κρατική επίσκεψη στην Κίνα.

Μιλώντας με το POLITICO και δύο Γάλλους δημοσιογράφους αφού πέρασε περίπου έξι ώρες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Μακρόν τόνισε τη θεωρία του για «στρατηγική αυτονομία» προκειμένου η Ευρώπη, πιθανώς υπό την ηγεσία της Γαλλίας, να γίνει «τρίτη υπερδύναμη».

Είπε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι «μπλέκεται σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, κάτι που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία», ενώ πετάει από το Πεκίνο στο Γκουανγκζού, στη νότια Κίνα, με το COTAM Unité, της France's Air. Force One.

Ο Σι Τζινπίνγκ και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν υποστηρίξει με ενθουσιασμό την ιδέα του Μακρόν για στρατηγική αυτονομία και οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρονται συνεχώς σε αυτήν στις συναλλαγές τους με τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ηγέτες των κομμάτων και οι θεωρητικοί στο Πεκίνο είναι πεπεισμένοι ότι η Δύση βρίσκεται σε παρακμή και η Κίνα βρίσκεται σε ανοδική πορεία και ότι η αποδυνάμωση της διατλαντικής σχέσης θα βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της τάσης.

«Το παράδοξο θα ήταν αν, νικημένοι από πανικό, πιστεύαμε ότι είμαστε απλώς οπαδοί της Αμερικής», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη. «Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι… είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταϊβάν; Όχι. Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να πάρουμε το σύνθημά μας από την ατζέντα των ΗΠΑ και την υπερβολική αντίδραση της Κίνας», είπε.

Λίγες ώρες μετά την πτήση του από την Γκουανγκζού με κατεύθυνση το Παρίσι, η Κίνα ξεκίνησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, το οποίο η Κίνα θεωρεί έδαφός της, αλλά οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να οπλίσουν και να υπερασπιστούν.

Αυτές οι ασκήσεις ήταν μια απάντηση στη δεκαήμερη διπλωματική περιοδεία της Προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής που περιελάμβανε μια συνάντηση με τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι κατά την επίσκεψή της στην Καλιφόρνια. Άτομα που γνωρίζουν τη σκέψη του Μακρόν είπαν ότι ήταν χαρούμενος που το Πεκίνο περίμενε τουλάχιστον μέχρι να βγει από τον κινεζικό εναέριο χώρο πριν ξεκινήσει την άσκηση προσομοίωσης «περικύκλωσης της Ταϊβάν».

Το Πεκίνο έχει απειλήσει επανειλημμένα με εισβολή τα τελευταία χρόνια και έχει μια πολιτική απομόνωσης του δημοκρατικού νησιού αναγκάζοντας άλλες χώρες να το αναγνωρίσουν ως μέρος της «μίας Κίνας».

Συνομιλίες για την Ταϊβάν

Ο Μακρόν και ο Σι συζήτησαν «έντονα» το θέμα της Ταϊβάν, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους που συνοδεύουν τον πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση από τις ΗΠΑ ή ακόμη και την ΕΕ.

«Η σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν είναι υψίστης σημασίας», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συνόδευε τον Μακρόν σε μέρος της επίσκεψής του στο Πεκίνο την περασμένη Πέμπτη. «Η απειλή [της] χρήσης βίας για την αλλαγή του status quo είναι απαράδεκτη».

Ο Σι απάντησε λέγοντας ότι όποιος πίστευε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει το Πεκίνο στην Ταϊβάν είχε αυταπάτες. Ο Μακρόν φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση.

«Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση στην Ουκρανία. Πώς μπορούμε να πούμε αξιόπιστα για την Ταϊβάν, «προσέξτε, αν κάνετε κάτι λάθος, θα είμαστε εκεί»; Εάν θέλετε πραγματικά να αυξήσετε τις εντάσεις, αυτός είναι ο τρόπος να το κάνετε», είπε. «Η Ευρώπη είναι πιο πρόθυμη να δεχτεί έναν κόσμο στον οποίο η Κίνα γίνεται περιφερειακός ηγεμόνας», δήλωσε ο Yanmei Xie, αναλυτής γεωπολιτικής της Gavekal Dragonomics. «Μερικοί από τους ηγέτες της πιστεύουν ακόμη και ότι μια τέτοια παγκόσμια τάξη μπορεί να είναι πιο συμφέρουσα για την Ευρώπη».

Στην τριμερή συνάντησή του με τον Μακρόν και τη φον ντερ Λάιεν, ο Σι Τζινπίνγκ έφυγε από το σενάριο μόνο σε δύο θέματα - την Ουκρανία και την Ταϊβάν - σύμφωνα με κάποιον που ήταν παρών στην αίθουσα. «Ο Σι ήταν εμφανώς ενοχλημένος επειδή θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και υποβάθμισε την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα», είπε αυτό το πρόσωπο. «Ήταν ξεκάθαρα εξοργισμένος από τις ΗΠΑ και πολύ αναστατωμένος για την Ταϊβάν, από τη διέλευση του Ταϊβανέζου προέδρου μέσω των ΗΠΑ και [το γεγονός ότι] ζητήματα εξωτερικής πολιτικής εγείρονταν από τους Ευρωπαίους».

Σε αυτή τη συνάντηση, ο Μακρόν και η φον ντερ Λάιεν τήρησαν παρόμοιες απόψεις για την Ταϊβάν, είπε η πηγή. Αλλά ο Μακρόν πέρασε στη συνέχεια περισσότερες από τέσσερις ώρες με τον Κινέζο ηγέτη, πολλές από αυτές με μόνο μεταφραστές παρόντες, και ο τόνος του ήταν πολύ πιο συμβιβαστικός από εκείνον του φον ντερ Λάιεν όταν μιλούσε με δημοσιογράφους.

Απεξάρτηση απο τις ΗΠΑ

Ο Μακρόν υποστήριξε επίσης ότι η Ευρώπη είχε αυξήσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ για όπλα και ενέργεια και τώρα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών. Πρότεινε επίσης η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο των ΗΠΑ, έναν βασικό στόχο πολιτικής τόσο της Μόσχας όσο και του Πεκίνου. «Εάν οι εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων θερμανθούν… δεν θα έχουμε το χρόνο ούτε τους πόρους να χρηματοδοτήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και θα γίνουμε υποτελείς», είπε.

Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες έχουν πληγεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια που βασίζονται στην άρνηση πρόσβασης στο κυρίαρχο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που εκφράζεται σε δολάρια. Κάποιοι στην Ευρώπη έχουν διαμαρτυρηθεί για την «οπλοποίηση» του δολαρίου από την Ουάσιγκτον, η οποία αναγκάζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους και να διακόψουν τους δεσμούς τους με τρίτες χώρες, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν εξοντωτικές δευτερεύουσες κυρώσεις.

Ο Μακρόν ισχυρίστηκε ότι είχε ήδη «κερδίσει την ιδεολογική μάχη για τη στρατηγική αυτονομία» για την Ευρώπη. Δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των συνεχιζόμενων εγγυήσεων ασφαλείας των ΗΠΑ για τη γηραιά ήπειρο, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική αμυντική βοήθεια εν μέσω του πρώτου μεγάλου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η μόνη πυρηνική δύναμη στην ΕΕ, η Γαλλία βρίσκεται σε μοναδική θέση στρατιωτικά. Ωστόσο, η χώρα έχει συμβάλει πολύ λιγότερο στην άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή από πολλές άλλες χώρες.

Συνέντευξη στη Les Echos

Ο Μακρόν «αρνείται να μπει στην λογική των μπλοκ» και ζητά από την Ευρώπη να μην είναι ακόλουθος των ΗΠΑ ή της Κίνας στο ζήτημα της Ταϊβάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.

«Προτεραιότητά μας δεν είναι η προσαρμογή μας στην ατζέντα των άλλων σε όλες τις περιοχές του κόσμου», λέει. «Για ποιον λόγο θα έπρεπε να συντονιστούμε με τον ρυθμό που έχει επιλεγεί από τους άλλους; Στην δεδομένη στιγμή οφείλουμε να θέσουμε στους εαυτούς μας το ερώτημα του δικού μας συμφέροντος, γνωρίζοντας ότι δεν θέλουμε να μπούμε στην λογική των μπλοκ».

Στην συνέντευξή του ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μάχη για την στρατηγική αυτονομία και προειδοποιεί για την όξυνση της σύγκρουσης των δύο πόλων που συνιστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα και για τον κίνδυνο «να μην υπάρχει πλέον ούτε χρόνος ούτε τα μέσα για την χρηματοδότηση αυτής της στρατηγικής αυτονομίας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προτρέπει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής και την επιτάχυνση της μάχης για την πυρηνική και την ανανεώσιμη ενέργεια στην Ευρώπη.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή