Πώς εξηγείται ο μύθος του Μεγαλοπόδαρου - Νέα έρευνα απαντά

Πόσες πιθανότητες δίνουν οι επιστήμονες να υπάρχει στην πραγματικότητα ο γνωστός Bigfoot.
Getty
2'

Ο Μεγαλοπόδαρος είναι ένας μύθος ο οποίος υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με πολλούς να αναφέρουν ότι έχουν δει τη φιγούρα του από μακριά, αλλά κανένας δεν έχει έρθει σε κοντινή επαφή με το παράξενο πλάσμα.

Στο κατά πόσο είναι μύθος ή αληθινό πλάσμα αναφέρεται μια νέα ανάλυση επιστημόνων. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι όλες οι θεάσεις του Μεγαλοπόδαρου, αφορούν μαύρες αρκούδες οι οποίες περπατούν στα πίσω πόδια τους.

Το είδος αρκούδας Ursus americanus συνήθως περπατά στα τέσσερα, αλλά θα σηκωθεί εύκολα στα δύο πόδια για να δει καλύτερα μπροστά ή να μυρίσει καλύτερα κάτι ενδιαφέρον. Επομένως, έχει μεγάλη ομοιότητα με μία τεράστια ανθρώπινη φιγούρα με γούνα.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα από το Bigfoot Field Researchers Organization, το οποίο καταγράφει γεωγραφικά τις θεάσεις Μεγαλοπόδαρου από τις αρχές του 20ου αιώνα. Έπειτα, τα συνέκριναν με πληροφορίες σχετικές με την τοπική παρουσία μαύρων αρκούδων σε κάθε περιοχή, καθώς και με την παρουσία ανθρώπινου πληθυσμού.

Το αποτέλεσμα δείχνει πως σε περιοχές με μεγάλο αριθμό μαύρων αρκούδων και ανθρώπων, τείνουν να αυξάνονται οι αναφορές Μεγαλοπόδαρου, ειδικά στις βορειοδυτικές περιοχές του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που προκύπτουν από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο bioRxiv, για κάθε 900 μαύρες αρκούδες σε κάποια πολιτεία των ΗΠΑ ή επαρχία του Καναδά, υπάρχει και μία θέαση Μεγαλοπόδαρου.

Στα βουνά της Ασίας για παράδειγμα, το περίφημο Γιέτι μπορεί να είναι μία ασιατική μαύρη αρκούδα, μία καφέ αρκούδα των Ιμαλαΐων ή μία καφέ αρκούδα του Θιβέτ καλυμμένη με χιόνι.

Στο παρελθόν, κάθε φυσική απόδειξη αυτών των μυθικών πλασμάτων που έχει συλλεχθεί, όπως δόντια και τρίχες, έχει αποδειχθεί πως ανήκει πάντα σε κάποιο γνωστό ζώο, τις περισσότερες φορές κάποια αρκούδα.