Σέιμουρ Χερς: Ο Ζελένσκι αγοράζει καύσιμα από τη Ρωσία - Η υπεξαίρεση και οι «μπίζνες» με τον εχθρό
Εν μέσω αχαλίνωτης διαφθοράς στο Κίεβο και καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα ουκρανικά σύνορα, έχει πράγματι η κυβέρνηση Μπάιντεν ένα τελικό σχέδιο για τη σύγκρουση, αναρωτιέται ο δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς σε άρθρο του με τίτλο «Μπίζνες με τον εχθρό». Στο στόχαστρο το διεφθαρμένο όπως λέει καθεστώς Ζελένσκι
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι χρησιμοποιεί τα κεφάλαια των Αμερικανών φορολογουμένων για να πληρώσει ακριβά το ζωτικής σημασίας καύσιμο ντίζελ που κρατά τον ουκρανικό στρατό σε κίνηση στον πόλεμο του με τη Ρωσία. Είναι άγνωστο πόσο πληρώνει η κυβέρνηση Zελένσκι το γαλόνι για τα καύσιμα, αλλά το Πεντάγωνο πλήρωνε έως και 400 δολάρια ανά γαλόνι για να μεταφέρει βενζίνη από λιμάνι στο Πακιστάν, μέσω φορτηγού ή αλεξίπτωτου, στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του δεκαετούς αμερικανικού πολέμου στη χώρα, γράφει μεταξύ άλλων ο Σέιμουρ Χερς, Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος και πολιτικός συγγραφέας.
Αυτό που είναι επίσης άγνωστο είναι ότι ο Ζελένσκι αγόραζε τα καύσιμα από τη Ρωσία, τη χώρα με την οποία, ο ίδιος και η Ουάσιγκτον, βρίσκονται σε πόλεμο, και ο Ουκρανός πρόεδρος και πολλοί από το περιβάλλον του έχουν υπεξαιρέσει εκατοντάδες εκατομμύρια από τα αμερικανικά δολάρια που προορίζονται για τις πληρωμές του πετρελαίου.
Μια εκτίμηση από αναλυτές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέφερε τα υπεξαιρεθέντα κεφάλαια σε 400 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, τουλάχιστον. Ένας άλλος εμπειρογνώμονας συνέκρινε το επίπεδο της διαφθοράς στο Κίεβο ως πλησιέστερο σε αυτό του πολέμου στο Αφγανιστάν, «αν και δεν θα προκύψουν επαγγελματικές εκθέσεις ελέγχου από την Ουκρανία».
«Ο Ζελένσκι αγόραζε ντίζελ με έκπτωση από τους Ρώσους», μου είπε ένας ενημερωμένος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. «Και ποιος πληρώνει για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο; Εμείς. Ο Πούτιν και οι ολιγάρχες του βγάζουν εκατομμύρια».
Πολλά υπουργεία στο Κίεβο κυριολεκτικά «ανταγωνίζονται», μου είπαν, για τη δημιουργία εταιρειών για εξαγωγικά συμβόλαια όπλων και πυρομαχικών με ιδιώτες εμπόρους όπλων σε όλο τον κόσμο, που όλα παρέχουν μίζες. Πολλές από αυτές τις εταιρείες βρίσκονται στην Πολωνία και την Τσεχία, αλλά άλλες πιστεύεται ότι εδρεύουν στον Περσικό Κόλπο και στο Ισραήλ. «Δεν θα εκπλαγώ αν μάθαινα ότι υπάρχουν άλλοι σε μέρη όπως τα νησιά Κέιμαν και ο Παναμάς, και υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί που εμπλέκονται», είπε στον Χερς ένας Αμερικανός ειδικός στο διεθνές εμπόριο.
Το θέμα της διαφθοράς τέθηκε απευθείας στον Ζελένσκι σε μια συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο στο Κίεβο με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς. Το μήνυμά του προς τον Ουκρανό πρόεδρο, μου είπε ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών με άμεση γνώση της συνάντησης, ειναι βγαλμένο απο ταινία με μαφιόζους του 1950. Οι ανώτεροι στρατηγοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Κίεβο ήταν θυμωμένοι με την απληστία του Ζελένσκι, είπε ο Μπερνς στον Ουκρανό πρόεδρο, επειδή «έπαιρνε μεγαλύτερο μερίδιο από τα χρήματα που πήγαιναν στους στρατηγούς».
Ο Μπερνς παρουσίασε επίσης στον Ζελένσκι μια λίστα με τριάντα πέντε στρατηγούς και ανώτερους αξιωματούχους των οποίων τη διαφθορά γνώριζε η CIA και άλλοι στην αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ζελένσκι απάντησε στις αμερικανικές πιέσεις δέκα ημέρες αργότερα, απολύοντας δημόσια δέκα από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της λίστας και δεν έκανε κάτι άλλο. «Οι δέκα που ξεφορτώθηκε παινεύονταν με αυθάδεια για τα χρήματα που είχαν – κυκλοφορώντας στο Κίεβο με τη νέα τους Mercedes», είπε ο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών» καταλήγει ο Χερς στο άρθρο του.