Στο «κόκκινο» η Γαλλία: Η ώρα της κρίσης σήμερα για το συνταξιοδοτικό του Μακρόν
Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας αποφασίζει σήμερα (14/4) επί της συνταγματικότητας της μεταρρύθμισης Μακρόν που «ανεβάζει» το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
Ένοπλοι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν έξω από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας εν όψει της ετυμηγορίας του για το εάν τα σχέδια της κυβέρνησης για την άρση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που έχουν πυροδοτήσει τεράστιες διαδηλώσεις, είναι σύμφωνα με τους συνταγματικούς κανόνες.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι οι Γάλλοι πρέπει να εργαστούν περισσότερο διαφορετικά ο προϋπολογισμός των συντάξεων θα ξεφύγει εντελώς μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του περίφημου μοντέλου κοινωνικής προστασίας της Γαλλίας και τα συνδικάτα λένε ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από άλλες πηγές, όπως είναι μεταξύ άλλων η φορολόγηση των πλουσίων.
Ο Μακρόν μετέτρεψε την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε μια εμβληματική μεταρρύθμιση της δεύτερης θητείας του. Για τον ίδιο το Γάλλο πρόεδρο δεν διακυβεύονται μόνο οικονομικά κέρδη αλλά και τα μεταρρυθμιστικά του διαπιστευτήρια. Οι αντίπαλοί του οδήγησαν τη μεταρρύθμιση στο Συνταγματικό Συμβούλιο με το επιχείρημα ότι ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο περιόρισε τη συζήτηση στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια «πέρασε» πραξικοπηματικά, χωρίς τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Οι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες και οι συνταγματικοί εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι το Συμβούλιο θα πει πως οι ενέργειες της κυβέρνησης ήταν σύμφωνες με το σύνταγμα και θα εγκρίνει την αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64, ίσως με κάποιες μικρές επιφυλάξεις.
Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του ελπίζουν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αποθάρρυνε περαιτέρω διαδηλώσεις υπό την ηγεσία των συνδικάτων, οι οποίες κατά καιρούς έχουν γίνει βίαιες. «Η χώρα πρέπει να συνεχίσει να προχωρά, να εργάζεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που μας περιμένουν», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Ολλανδία.
Τα σκληροπυρηνικά συνδικάτα και η αντιπολίτευση προειδοποιούν ότι δεν θα υποχωρήσουν ακόμη και αν η μεταρρύθμιση λάβει την έγκριση του Συμβουλίου. Ο Μακρόν πρέπει να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο «ειδάλλως δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτή τη χώρα», δήλωσε την Πέμπτη η νέα επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, προειδοποιώντας για νέα πανεθνική δράση.
Δαμόκλειος σπάθη
Η νομοθεσία προβλέπει ότι η αυξημένη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης θα εφαρμοστεί σταδιακά, με την άρση της ηλικίας κατά τρεις μήνες κάθε χρόνο από φέτος τον Σεπτέμβριο, έως το 2030. Από το 2027, οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης άνω των 43 ετών και όχι 42 ετών για να λάβουν πλήρη σύνταξη. Αυτό είχε ήδη προβλεφθεί σε μια μεταρρύθμιση του 2014, αλλά ο Μακρόν επιταχύνει τον ρυθμό της μετάβασης.
«Ελπίζουμε ακόμα ότι κάποιος σε υψηλό επίπεδο θα αποφασίσει να εγκαταλείψει αυτόν τον νόμο, να καθίσει γύρω από ένα τραπέζι και να δει τη χρηματοδότηση των συντάξεων διαφορετικά», δήλωσε ο 52χρονος ταχυδρομικός υπάλληλος Francis Bourget σε μια διαμαρτυρία στο Παρίσι την Πέμπτη.
Το Συνταγματικό Συμβούλιο θα αποφανθεί και για τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για τη διενέργεια λαϊκού δημοψηφίσματος. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους αντιπάλους του Μακρόν, αλλά θα μπορούσε ακόμα να κυνηγάει την κυβέρνηση για μήνες, ενώ η αντιπολίτευση προσπαθεί να συγκεντρώσει τις σχεδόν πέντε εκατομμύρια υπογραφές που θα χρειαζόταν για να προχωρήσει αυτό.
«Θα έβαζε ένα δαμόκλειο ξίφος (πάνω από τα κεφάλια μας) για εννέα μήνες. Δεν θα ήταν εύκολο, αλλά δεν θα παραλύσουμε όπως τις τελευταίες εβδομάδες», είπε μια κυβερνητική πηγή. Πηγή κοντά στον Μακρόν είπε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να θεσπίσει τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος γρήγορα, πιθανώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εάν λάβει το πράσινο φως του Συμβουλίου.
Συνταγματολόγοι λένε ότι είναι απίθανο να ακυρωθεί ολόκληρη η μεταρρύθμιση. Πιθανότερο είναι ότι ορισμένα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την τόνωση της απασχόλησης για εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας καταργούνται με το σκεπτικό ότι δεν εμπίπτουν στη νομοθεσία που ενσωματώνεται σε νομοσχέδιο προϋπολογισμού κοινωνικής ασφάλισης.
Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι η εκτεταμένη δυσαρέσκεια για τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ώθησης για την ακροδεξιά. «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξη για την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία αντιτάχθηκε στη νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό. «Μα τι θέλετε να κάνω; Να κάψω αυτοκίνητα; Θα πω απλώς στους Γάλλους: Ψηφίστε τον Εθνικό Συναγερμό».