Εμφύλιος στο Σουδάν: Το παρασκήνιο της αιματηρής σύγκρουσης
Οι μάχες διεξάγονται σε στρατηγικά σημεία σε όλη την πρωτεύουσα μεταξύ των μελών της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ταχεία Δύναμη Υποστήριξης και του τακτικού στρατού.
Πίσω από τη σύγκρουση
Από το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, το Σουδάν διοικείται από ένα συμβούλιο στρατηγών, εντός του οποίου υπάρχουν δύο προσωπικότητες που ξεχωρίζουν. Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, ο οποίος είναι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και ενεργεί ως πρόεδρος της χώρας.
Από την άλλη ο στρατηγός Αμπντέλ Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, επικεφαλής των παραστρατιωτικών ομάδων, γνωστότερος ως Χεμεντί. Οι δυο τους έχουν διαφωνήσει σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Για το αν δηλαδή θα πρέπει να διατηρήσει την κυβέρνηση των στρατιωτικών ή θα πρέπει να επανέλθει σε ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς.
Ένα από τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης πάντως είναι και η ένταξη των 100.000 παραστρατιωτικών της Ταχείας Δύναμης Υποστήριξης στον τακτικό στρατό αλλά και ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει έπειτα την ηγεσία του στρατεύματος.
Πώς ξεκίνησε η ένοπλη σύγκρουση
Οι βίαιες συγκρούσεις ξεκίνησαν το Σάββατο όταν μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων αναπτύχθηκαν σε περιοχές της χώρας, σε μια ενέργεια που ο τακτικός στρατός εξέλαβε σαν απειλή. Οι διαπραγματεύσεις φημολογούνταν πως θα ξεκινήσουν από ώρα σε ώρα από την έναρξη της σύγκρουσης όμως κάτι τέτοιο δεν έχει μέχρι στιγμής συμβεί.
Δεν είναι γνωστό ποια από τις δύο πλευρές τράβηξε πρώτη τη σκανδάλη το πρωί του Σαββάτου, όμως υπάρχουν φόβοι πως η σύγκρουση θα χειροτερέψει την ήδη ασταθή κατάσταση της χώρας.
Τι είναι η Δύναμη Ταχείας Υποστήριξης;
Οι παραστρατιωτικές ομάδες με τον τίτλο «Δύναμη Ταχείας Υποστήριξης» δημιουργήθηκαν το 2013 και προέρχονται από την επίσης παραστρατιωτική μιλίτσια, η οποία κατέστειλε βίαια τους εξεγερμένους στο Νταρφούρ.
Από τότε ο στρατηγός Νταγκαλό έχει δημιουργήσει μια ισχυρότατη δύναμη η οποία έχει παρέμβει κατά περιόδους τόσο στην Υεμένη όσο και στη Λιβύη, ενώ έχει στον έλεγχό της τα χρυσωρυχεία του Σουδάν.
Γιατί έχει αναλάβει ο στρατός;
Η σύγκρουση αυτή είναι το τελευταίο επεισόδιο της έντασης που επικρατεί στη χώρα από την ανατροπή του προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ το 2019. Τότε πραγματοποιούνταν τεράστιες διαδηλώσεις που τον καλούσαν να παραιτηθεί έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία. Τότε ήταν που ο στρατός αυτονομήθηκε από τον πρόεδρο και αποφάσισε να παρέμβει για να τον ανατρέψει.
Οι πολίτες ποτέ δεν σταμάτησαν να διεκδικούν μια επιστροφή στη Δημοκρατία και όχι στρατιωτική κυβέρνηση. Σχηματίστηκε κυβέρνηση από στρατιωτικούς και πολιτικούς, η οποία όμως ανατράπηκε και αυτή από πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021. Από τότε η διαμάχη μεταξύ των δύο ανδρών έχει ενταθεί.
Τον Δεκέμβριο επετεύχθη συμφωνία ώστε η εξουσία να επιστρέψει στους πολίτες., όμως οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες οδήγησαν τη διαπραγμάτευση σε ναυάγιο.
Σχετικές ειδήσεις
Σουδάν: Η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο σίγησαν
Σουδάν: Κραυγή αγωνίας μέσα από τη Μητρόπολη με τους εγκλωβισμένους - «Δεν βλέπουμε ούτε τον ήλιο»
Δραματικές ώρες για τους έγκλωβισμένους Έλληνες στο Σουδάν - Τι λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ