Σουδάν: Σχέδιο σωτηρίας για τους εγκλωβισμένους Ελληνες
Αγώνας δρόμου για τον επαναπατρισμό περίπου 70 Ελλήνων πολιτών που βρέθηκαν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά μαζί με τις οικογένειές τους στο Σουδάν
Τα τηλέφωνα στο Χαρτούμ του Σουδάν είχαν χθες κοπεί και η επικοινωνία με τον έξω κόσμο ήταν πλέον αδύνατη. Μοναδική χαραμάδα φωτός για τους Ελληνες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε μια εμπόλεμη ζώνη χωρίς ρεύμα, δίχως νερό, με τις προμήθειες τροφίμων να εξαντλούνται, με ρουκέτες να πέφτουν στις πόρτες των σπιτιών και πτώματα στους δρόμους, ήταν η φημολογούμενη συμφωνία για 24ωρη κατάπαυση του πυρός που θα άνοιγε τον δρόμο για τον επαναπατρισμό τους σε περίπτωση εφαρμογής της.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», εκτός από τους Ελληνες που βρίσκονται στο κτίριο της Μητρόπολης μαζί με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Νουβίας Σάββα, άνθρωποι ελληνικής καταγωγής έχουν επίσης εγκλωβιστεί σε παρακείμενα διαμερίσματα της Μητρόπολης, ενώ άλλα πέντε άτομα με ελληνικό διαβατήριο είναι εγκλωβισμένα στο Διεθνές – πρώην ελληνικό – Σχολείο, στην περίφημη Κοντομιχάλειο Σχολή που ιδρύθηκε στο Χαρτούμ το 1902.
Στον κατάλογο που καταρτιζόταν χθες με τα ονόματα όσων επιθυμούσαν να εκκενώσουν το Σουδάν περιλαμβάνονταν λίγο περισσότεροι από 70 Ελληνες, ενώ υπολογίζεται ότι μπορεί να έφταναν τελικά έως και τα 150 άτομα – ανάμεσά τους σουδανοί πολίτες που έχουν συνάψει γάμους με Ελληνες ή παιδιά Ελλήνων που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα. Περίπου οι μισοί εξ αυτών βρίσκονται στο Χαρτούμ, ενώ οι υπόλοιποι είναι διάσπαρτοι σε άλλα σημεία της χώρας. Την ευθύνη για τη διαδικασία εγγραφής στον κατάλογο έχει αναλάβει η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων που ενεργοποιήθηκε άμεσα από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ κομβικό ρόλο διαδραματίζει και η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο. Υπολογίζεται ότι συνολικά στη χώρα έχουν εγκλωβιστεί περίπου 1.000 Ευρωπαίοι και για τον λόγο αυτό η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα: τον ενιαίο συντονισμό έχει αναλάβει η Γαλλία, το κράτος που διαθέτει τους περισσότερους ξένους πολίτες – πάνω από 250 – στα εδάφη του Σουδάν, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός Ιταλών και Γερμανών.
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Οπως επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, «η εκκένωση θα γίνει μόνο όταν έχει βρεθεί ασφαλής δίοδος, χωρίς να κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή». Αργά το μεσημέρι έγινε γνωστό πως οι αντικρουόμενες πλευρές συμφώνησαν για 24ωρη κατάπαυση του πυρός με σκοπό τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, έπειτα από παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Η προσωρινή εκεχειρία θα ίσχυε από χθες στις 19.00 ώρα Ελλάδος, όμως οι πρώτες ενδείξεις δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας για την τήρησή της. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά έχει εργαστεί συστηματικά ώστε να είναι απολύτως έτοιμη για την έναρξη της επιχείρησης. Οταν αυτή πραγματοποιηθεί, θα σταλεί βοήθεια σε όσους ξένους επιθυμούν να παραμείνουν στο Σουδάν και θα γίνουν ενέργειες εκκένωσης για όσους θέλουν να το εγκαταλείψουν. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο του Χαρτούμ – που μέχρι χθες το απόγευμα παρέμενε κλειστό – ή το διεθνές αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. «Η ελληνική πολιτεία και το υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή βρίσκονται δίπλα στους Ελληνες του Σουδάν», δήλωσε ο Ανδρέας Κατσανιώτης. «Σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ομάδες άλλων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τους πολίτες τους που βρίσκονται εκεί έχουμε καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο για τον απεγκλωβισμό, όμως βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίησή του είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση συνολικά με την ηγεσία της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει εκεχειρία ή τουλάχιστον να διαμορφωθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος».
Δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα
Στο μεταξύ, την αγωνία τους για την τύχη της ελληνικής παροικίας εκφράζουν στα «ΝΕΑ» και οι έλληνες επαναπατρισθέντες του Σουδάν. «Μέχρι και τη Δευτέρα είχαμε μια επικοινωνία. Από χθες τίποτε, δεν λειτουργεί κανένα τηλέφωνο. Η κατάσταση είναι δραματική, υπάρχει φόβος», λέει ο Χάρης Θεοχαρίδης, πρόεδρος της Ενωσης των εκ Σουδάν Ελλήνων. «Το 85% των 8.000 Ελλήνων έφυγε από το Σουδάν με τις εθνικοποιήσεις του 1970. Η κοινότητα είναι μικρή πλέον, όμως υπάρχουν και περίπου 25 παιδιά ελλήνων πατεράδων χωρίς ελληνικό διαβατήριο που έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια. Κάνουμε έκκληση να έρθουν και εκείνα στην Ελλάδα μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων».