Καταλονία: Αντιμέτωπη με ιστορική ξηρασία - «Αποθηκεύουμε νερό σε μπουκάλια»
Εδώ και πολλούς μήνες η Μαρία Γκονσάλες αποθηκεύει νερό για να αντιμετωπίσει τις διακοπές στην υδροδότηση στο μικρό χωριό της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, όπου ζει, μια περιοχή που είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες.
Κάθε βράδυ από τις 22:00 ως τις 07:00 το πρωί διακόπτεται η υδροδότηση στο χωριό Λ’ Εσπλούγα δε Φράνκολι, με 3.600 κατοίκους, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρκελώνης και τροφοδοτείται με νερό χάρη σε βυτιοφόρα. Αν και τα προβλήματα στην υδροδότηση είναι δομικά εδώ και χρόνια στο χωριό, η τρέχουσα ξηρασία τα έχει επιδεινώσει.
Κατά συνέπεια οι κάτοικοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν. «Αποθηκεύουμε νερό σε μπουκάλια για να πλύνουμε το πρόσωπο και τα δόντια μας», εξηγεί η 24χρονη Μαρία Γκονσάλες. «Και το βράδυ κάνουμε ντους στη δουλειά ή το γυμναστήριο» προτού επιστρέψουμε σπίτι, «όπου ζεσταίνουμε νερό σε κατσαρόλες, όπως παλιά», προσθέτει.
Η χειρότερη ξηρασία
Αλλού στην επαρχία αυτή, όπου ζουν σχεδόν 7,7 εκατ. άνθρωποι, οι κάτοικοι δεν είχαν επηρεαστεί μέχρι σήμερα από διακοπές στην υδροδότηση. Όμως στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές απαγορευόταν να ποτίζουν τους κήπους τους, ενώ γεωργία και βιομηχανίες είχαν αναγκαστεί να μειώσουν την κατανάλωση.
«Πρόκειται για μία από τις χειρότερες ξηρασίες των 50 τελευταίων ετών», υπογράμμισε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας, ο Πέρε Αραγονές. Λόγω της απουσίας βροχών, οι ταμιευτήρες – όπου συγκεντρώνεται βρόχινο νερό για τους πιο ξηρούς μήνες—είναι γεμάτοι μόλις στο 26% της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Η επαρχία της Βαρκελώνης είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από την ξηρασία που διαρκεί 32 μήνες.
Σύμβολο της ξηρασίας είναι η τεχνητή λίμνη Σάου, που βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη: λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού επανεμφανίστηκε η εκκλησία του χωριού που είχε βυθιστεί κατά την κατασκευή του ταμιευτήρα αυτού τη δεκαετία του 1960, ο οποίος είναι γεμάτος μόλις στο 6,6% της χωρητικότητάς του.
Προκειμένου να διασώσουν το νερό που έχει απομείνει, οι αρχές το μετέφεραν σε γειτονικό ταμιευτήρα και απομάκρυναν περισσότερους από δύο τόνους ψαριών για να μην πεθάνουν και μολύνουν το νερό.
Η διαχείριση του νερού
Μπορεί η Καταλονία μαζί με την Ανδαλουσία να είναι οι δύο περιφέρειες της Ισπανίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την τρέχουσα ξηρασία, όμως «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή» για όλη τη χώρα, υπογράμμισε χθες Τρίτη ο Λουίς Πλάνας υπουργός Γεωργίας της χώρας, ο οποίος έχει συγκαλέσει σήμερα στογγυλή τράπεζα για το θέμα.
«Οι ξηρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή εντείνονται» στην Ισπανία, η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί μεγαλύτερη εξάτμιση του νερού, εξήγησε ο Νάρσις Πρατ καθηγητής Οικολογίας στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), ο όγκος των βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο ήταν κατά 21% μικρότερος σε σχέση με τον κανονικό για την εποχή.
Και στην Ανδαλουσία οι ταμιευτήρες νερού βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους, με αυτούς στην κοιλάδα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ να είναι στο 25,5% της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης. Κατά μέσο όρο στην Ισπανία οι ταμιευτήρες νερού βρίσκονται γεμάτοι στο 50,7% της χωρητικότητάς τους.
«Η περιοχή της Μεσογείου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ ανησυχητική κατάσταση και κατά συνέπεια πρέπει να προσαρμοστεί σε άλλους τρόπους διαχείρισης του νερού», εκτίμησε ο Νάρσις Πρατ, περνώντας από το μοντέλο που βασίζεται στους ταμιευτήρες νερού, οι οποίοι εξαρτώνται από τις βροχοπτώσεις, σε ένα άλλο που θα εξαρτάται «από άλλους πόρους όπως οι μονάδες αφαλάτωσης» ή «η επαναχρησιμοποίηση» του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ