Ιταλία: Φθηνότερα να αγοράζεις πίτσα παρά να τη φτιάχνεις στο σπίτι
Σύμφωνα με τον «Δείκτη Πίτσας Μαργαρίτα» προκύπτει ότι το κόστος παρασκευής της έχει ανέβει τουλάχιστον 20% από πέρυσι λόγω ανατιμήσεων από τα υλικά μέχρι το ηλεκτρικό ρεύμα.
Η γενέτειρα της πίτσας φαίνεται πως περνάει επίσης κρίση από τις ανατιμήσεις, όπως ολόκληρη η Ευρώπη. Αποδεικνύεται ότι πλέον είναι φθηνότερο να αγοράσεις πίτσα απ' έξω παρά να την φτιάξεις σπίτι σου, στην Ιταλία.
Το κόστος της αγοράς των υλικών καθώς και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανέβει τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον «Δείκτη Πίτσας Μαργαρίτα» του Bloomberg, που εξετάζει την πορεία των σχετικών τιμών, προέκυψε ότι ο πολύ υψηλός πληθωρισμός βάζει φωτιά στις τσέπες των νοικοκυριών και μάλιστα χωρίς να διαφαίνεται μείωση στο μέλλον.
Όσον αφορά τα υλικά, οι ανατιμήσεις είναι συγκεκριμένες και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.
Συγκεκριμένα:
- Οι τιμές στο ελαιόλαδο έχουν αυξηθεί κατά 27% σε σύγκριση με πέρυσι.
- Η μοτσαρέλα έχει γίνει πιο ακριβή κατά επίσης 27%.
- Το αλεύρι έχει γίνει πιο ακριβό κατά 17,5%.
- Οι αυξήσεις στις τιμές της ντομάτας υπολογίζονται σε 13%.
Σχετικά με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αν και οι τιμές έχουν πέσει σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, οι αυξήσεις σε ετήσια βάση κυμαίνονται στο 28%.
Μεγάλη ψαλίδα
Το να αγοράσει κάποιος πίτσα απ' έξω μπορεί να συνεπάγεται μικρότερη αύξηση στο κόστος σε σύγκριση με το να τη φτιάξει στο σπίτι, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των καταστημάτων ανέρχονται στο 8,5%. Επομένως, φαίνεται η μεγάλη διαφορά με τις αυξήσεις στα υλικά.
Το Bloomberg δεν αναφέρει τους λόγους που υπάρχει τέτοια ψαλίδα στις τιμές, ωστόσο μπορεί κανείς να υποθέσει, μεταξύ άλλων, ότι τα καταστήματα εστίασης που πουλάνε έτοιμες πίτσες δουλεύουν πάνω απ’ όλα για το κέρδος και ενδεχομένως να κάνουν εκείνα εκπτώσεις στα υλικά που χρησιμοποιούν προκειμένου να κρατήσουν τις τιμές ανταγωνιστικές.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών του ελαιολάδου ως βασικού συστατικού της πίτσας και όχι μόνο. Η διαρκής αύξηση της τιμής του αντανακλά τη μεγάλη ξηρασία που πλήττει χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες μαζί με την Ελλάδα είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στην Ευρώπη και από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Παράλληλα, η ξηρασία πλήττει και την υπόλοιπη Νότια Ευρώπη.
Τι λέει ο δείκτης για την Ελλάδα
Ο Δείκτης Πίτσας Μαργαρίτα δείχνει επίσης τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας παρόλο που οι επίσημοι ρυθμοί πληθωρισμού μειώνονται. Εκτός από την Ιταλία, η Ελλάδα είναι στις ευάλωτες χώρες σε ό,τι αφορά στις ανατιμήσεις.
Πολλά τρόφιμα και προϊόντα καταγράφουν αύξηση στην τιμή τους και στη χώρα μας, γεγονός που επηρεάζει γενικότερα τα νοικοκυριά.
Στην Ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% τον Φεβρουάριο και 7,4% έναν χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Σε όλη την ΕΕ ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 8,3% από 9,9% τον Φεβρουάριο. Έναν χρόνο νωρίτερα ήταν στο 7,8%. Όλα αυτά όμως λίγο ενδιαφέρουν τελικά τα νοικοκυριά που πάνε στο σουπερμάρκετ και βλέπουν τις τρέχουσες τιμές να καλπάζουν πάνω από τα επίπεδα αυτά.