Σουδανός επιτετραμμένος στο Newsbomb.gr: «Το Χαρτούμ χρειάζεται βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα»
Ο Αμπού Ελγκασίμ Ομάρ, επιτετραμμένος της πρεσβείας του Σουδάν στην Ελλάδα μας υποδέχθηκε στο κτήριο της διπλωματικής αποστολής της αφρικανικής χώρας το πρωινό της Πέμπτης (20/4). Την ίδια ώρα η χώρα του βυθιζόταν στο χάος και τα διεθνή μέσα φιλοξενούσαν αναλύσεις για το παρασκήνιο μίας αιματηρής σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο πανίσχυρους πολέμαρχους για την κατανομή της εξουσίας.
Έκτοτε ο αριθμός των νεκρών στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής αυξάνεται διαρκώς, οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη και οι χώρες οργανώνουν ριψοκίνδυνα σχέδια για την εκκένωση των εγκλωβισμένων πολιτών τους.
«Οι δικοί μου είναι ασφαλείς στο Χαρτούμ» απαντάει στην πρώτη μας ερώτηση, προσθέτει όμως οτι η ανθρωπιστική κατάσταση είναι κρίσιμη. Τα φάρμακα λιγοστεύουν επικίνδυνα, το νοσοκομεία είναι υπερπλήρη, ενώ δεν υπάρχουν τρόφιμα.
To Σουδάν διολισθαίνει στον εμφύλιο πόλεμο. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, πολιτικοί και στρατιωτικοί φαίνονταν έτοιμοι να υπογράψουν μια τελική συμφωνία που θα άνοιγε το δρόμο για μια μεταβατική πολιτική κυβέρνηση στην πολύπαθη αφρικανική χώρα. Αλλά το ξέσπασμα των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Αμπμντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) υπό την ηγεσία του αναπληρωτή του, Mοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο -γνωστό ως Χεμετί-, διέψευσε αυτές τις ελπίδες.
Ο αγώνας για την εξουσία μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες υποστηρίζονται από διαφορετικούς περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες, «σιγοβράζει» από το 2021, εδώ και λίγες ημέρες ωστόσο οι συγκρούσεις έχουν όλα τα σημάδια μίας γενικευμένης σύρραξης. To Σουδάν δεν είναι μόνο τεράστιο - η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην Αφρική - εκτείνεται επίσης σε μια ασταθή και γεωπολιτικά ζωτικής σημασίας περιοχή.
Ό,τι συμβαίνει στρατιωτικά ή πολιτικά στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ, έχει αναπόφευκτα συνέπειες σε μερικά από τα πιο εύθραυστα μέρη της «Μαύρης Ηπείρου». Ο Νείλος διασχίζει τη χώρα, καθιστώντας τη μοίρα του έθνους σχεδόν υπαρξιακής σημασίας, τόσο για την Αίγυπτο που διψάει για νερό, μέχρι την Αιθιοπία, που τα φιλόδοξα υδροηλεκτρικά της σχέδια που επηρεάζουν πλέον τη ροή του ποταμού. Το Σουδάν συνορεύει με επτά χώρες συνολικά, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφαλείας, απόλυτα συνυφασμένες με την πολιτική του Χαρτούμ.
Ποια ήταν η σπίθα που άναψε την πυρκαγιά ρωτάμε τον κ. Ελγκασίμ Ομάρ, ο οποίος επιμένει οτι δεν μιλάμε για εμφύλιο πόλεμο, ούτε υπάρχει κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης. Μιλάμε για «σύγκρουση ανάμεσα στον εθνικό στρατό και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, κατά βάση στο Χαρτούμ και όχι σε ολόκληρη τη χώρα, με αφορμή την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας ενιαίος στρατός στο Σουδάν», λέει.
Το 2019, όταν ανατράπηκε ο Ομάρ Αλ Μπασίρ, η διεθνής κοινότητα «είδε» μία ιστορική ευκαιρία για τη μετάβαση μιας δικτατορίας σε δημοκρατία, έργο που ανέλαβε ένα ειδικό Συμβούλιο πολιτικών και στρατιωτικών με πρόεδρο τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, που σήμερα μάχεται με τον αρχηγό των παραστρατιωτικών στρατηγό «Χεμεντί».
Οι 4 παράγοντες που οδήγησαν στο χάος
Ο κ.Ομάρ κάνει λόγο για 4 παράγοντες που οδήγησαν στην παρούσα κρίση, που ειναι όπως λέει συνοπτικά η διαφωνία για το χρονοδιάγραμμα, τις μεταρρυθμίσεις στο στρατό, η ανησυχία για τις κινήσεις του RSF στη χώρα και η ανάπτυξη των πιστών του «Χαμεντί» στο αεροδρόμιο της βόρειας πόλης Merowe, περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ του Χαρτούμ και των συνόρων με την Αίγυπτο.
Η συμφωνία-πλαίσιο για την ομαλοποίηση της κατάστασης στο Σουδάν προέβλεπε την ένταξη των RSF στον τακτικό στρατό σε μια περίοδο δέκα ετών. Ωστόσο ο Μπορχάν ήθελε να θέσει υπό τον έλεγχο του στρατού πιο σύντομα τον Χεμετί αντιπροτείνοντας τα δύο χρόνια.
Ποιος είναι ο «Χαμετί» τον ρωτάμε και πώς απέκτησε τόσο μεγάλη ισχύ; «Ο αλ Μπασίρ ίδρυσε τη δύναμη RSF για να στηρίξει τον στρατό του Σουδάν στις εχθροπραξίες του Σουδάν. Μετά το διακανονισμό ανάμεσα στο Χαρτούμ και τη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών στο Νταρφούρ, η δύναμη αυτή ανέλαβε άλλες αποστολες, όπως είναι μεταξύ άλλων η φύλαξη των συνόρων ανάμεσα στο Σουδάν και τη Λιβύη για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση από την Αφρική, σε συνεργασία με την ΕΕ. Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έχουν έκτοτε τις δικές τους επιχειρήσεις στην εξόρυξη μετάλλων και τα ορυχεία χρυσού του Νταρφούρ.
Με βάση τη συμφωνία-πλαίσιο ο Χεμετί έπρεπε να παραδώσει τις περιοχές εξόρυξης στο Jebel Amer του βόρειου Νταρφούρ, το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού στη χώρα στη σουδανική κυβέρνηση.
Και οι ξένες δυνάμεις πώς εμπλέκονται στις εχθροπραξίες, τι ρόλο έχουν; Η ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner εκπαιδεύει τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), ενώ η ομάδα κάνει «μπίζνες» με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εξάγει χρυσό στο Ντουμπάι. Τόσο ο Μπουρχάν όσο και ο «Χεμετί» ανέπτυξαν στενούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία αφού έστειλαν στρατεύματα για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση υπό την ηγεσία του Ριάντ στην Υεμένη. Ο Χεμετί έχει συνάψει σχέσεις με άλλες ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και της Ρωσίας.
Οι Έλληνες του Σουδάν
Σήμερα η ελληνική κοινότητα του Σουδάν αριθμεί περί τα 150 άτομα και η συντριπτική πλειοψηφία κατοικεί στο Χαρτούμ, λέει ο κ. Ομάρ. Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Σουδάν ωστόσο είναι βαθειά και η κοινότητα ήταν πολύ μεγάλη τις δεκαετίες '60 και '70, φθάνοντας ακόμη και τα 20 με 30.000 μέλη.
Συνεισέφεραν πολλά στην αφρικανική χώρα σε πολλούς τομείς, από το εμπόριο και την εκπαίδευση μέχρι τη βιομηχανία και την ιατρική. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι μία απο τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρικών ειδών ανήκει σε Έλληνα, οπως επίσης ένα απο τα πιο γνωστά ξενοδοχεία στο Χαρτούμ, ενώ υπάρχει και ελληνικό σχολείο στη σουδανική πρωτεύουσα.
Ποιος είναι ο χειρότερος φόβος σας για τη συνέχεια τον ρωτάμε, ολοκληρώντας τη συζήτησή μας. «Η μεγάλη μου ανησυχία είναι να συνεχιστούν οι συγκρούσεις για πολύ καιρό. Θα κινδυνεύσουν οι πολίτες, ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά. Η κατάσταση είναι ήδη άσχημη με τα φάρμακα, το νερό, τα τρόφιμα, πολλά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί. Ελπίζουμε οτι οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί λύση. Μετά τη συμφωνία που θεωρώ ότι θα επιτευχθεί θα ήθελα να πω όμως ότι το Σουδάν χρειάζεται απεγνωσμένα τη διεθνή κοινότητα. Όταν τελειώσουν όλα αυτά θέλουμε υποστήριξη για να ορθοποδήσουμε».
Διαβάστε επίσης
Σουδάν: Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 413, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Σουδάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις, παρά τις εκκλήσεις για εκεχειρία
Σουδάν: Συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα εγκλωβισμένου «Πρέπει να φύγω» - Περισσότεροι από 330 νεκροί
Σουδάν: Σε ετοιμότητα οι Αμερικανοί στρατιώτες – Το σχέδιο για να εκκενωθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απευθύνει έκκληση για εκεχειρία στο Σουδάν