Σουδάν: «Είδαμε τον θάνατο» - Έλληνες εγκλωβισμένοι μιλούν για τον εφιάλτη που ζουν

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν 28 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους με τη βοήθεια Ιταλίας και Γαλλίας.
Associated Press
5'

Η έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν παραμένει προκαλώντας ανησυχία για μία νέα ανθρωπιστική κρίση, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να προσπαθούν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πολίτες τους.

Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν 28 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους με τη βοήθεια Ιταλίας και Γαλλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη περίπου 70 με 100 Έλληνες εγκλωβισμένοι. Όπως περιέγραψαν και κάποιοι από τους εγκλωβισμένους στον ΣΚΑΪ ζουν εφιαλτικές στιγμές και φοβούνται για τη ζωή τους.

«Δεν μπορεί άνθρωπος να επιβιώσει έτσι, ζητάμε βοήθεια. Σήμερα πάλι πυροβολισμοί, μετά την προσπάθεια που κάναμε το πρωί για να βγούμε από την Μητρόπολη, να πάμε στη γαλλική πρεσβεία. Είναι αδύνατον να βγει κάποιος από το κέντρο, το είδαμε σήμερα με τα μάτια μας. Είδαμε τον θάνατο. Αυτός που μας είπε "να βγείτε" έξω μας έστελνε στον θάνατο και το ξέρει πολύ καλά αυτό. Μας μίλησε ο στρατός πολύ άσχημα, πυροβόλησε λίγο το αυτοκίνητο. Σε λίγο θα μείνουμε από ρεύμα και νερό, γιατί το πετρέλαιο που έχει μείνει έχει μείνει πολύ λίγο, μας το είπε χθες, μας ειδοποίησαν. Σε λίγο δεν θα έχουμε να φορτίσουμε τα κινητά μας. Πως θα μιλήσουμε, πως θα ακούσετε τα νέα μας, θα ξέρετε ότι πεθαίνουμε», ανέφερε η Αλεξάνδρα Καλουμέτη περιγράφοντας την κόλαση που ζουν.

Παράλληλα, ένας Έλληνας που βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο του Χαρτούμ προσπάθησε να φτάσει στη γαλλική πρεσβεία περιγράφει λεπτομερώς τα όσα έζησε.

«Μας πήραν μας είπαν πηγαίνετε στη γαλλική πρεσβεία, θα σας πάνε από εκεί, στο αεροπλάνο από εκεί. Πήγαμε μέχρι εκεί κάτσαμε 3 ώρες, σφαίρες στο δρόμο, όχι μέσα στη πρεσβεία, στο δρόμο, πεταμένοι στο δρόμο, με τη γυναίκα μου και ένα κοριτσάκι 1,5 χρονών και στο τέλος μας γυρίσανε σπίτι.Έχουμε φτάσει σε σημείο να σκέφτεται ο κόσμος πως θα φύγει μόνος του για Αίγυπτο και από εκεί ο Θεός και η μοίρα μας» είπε.

Ένας Έλληνας από εκείνους που κατάφεραν να φύγουν, ο Νίκος Λημνιός, είπε: «Ανά πάσα στιγμή φεύγουμε για Ρώμη… είμαι με τους Ιταλούς .. Δόξα τω Θεώ φύγαμε. Είναι δύσκολες οι ώρες και είμαι σοκαρισμένος με όλο αυτό που συνέβη. Χθες μας ενημέρωσαν ότι μας εκκενώνουν και μαζευτήκαμε όλοι μαζί σε ένα σημείο για να φύγουμε. Μέχρι εκεί πήγαμε με τα δικά μας αυτοκίνητα».

Την ίδια ώρα, το ελληνικό ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επικοινωνία με το ιταλικό ΥΠΕΞ, ενώ συζητά για την περαιτέρω συντονισμό παροχή βοήθειας από Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, Γερμανία και Ουγγαρία εξέφρασαν την επιθυμία τους να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

«Αρκετοί έχουν εγκλωβιστεί στο Χαρτούμ - Επικρατεί πανικός»

Ο απεγκλωβισμός της πρώτης ομάδας Ελλήνων από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας και της Ιταλίας, στέφθηκε με επιτυχία.

Πτήσεις με στρατιωτικά αεροσκάφη μετέφεραν με ασφάλεια τους πολίτες που βρίσκονταν παγιδευμένοι, ωστόσο υπάρχουν ακόμη Έλληνες που δεν έχουν καταφέρει να φύγουν.

Ένας από τους Έλληνες που φυγαδεύτηκαν από το Χαρτούμ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, την ώρα της επιχείρησης διάσωσης. «Μας μετακινούν αυτή τη στιγμή από Τζιμπουτί για Ρώμη. Εγώ είμαι με το γκρουπ των Ιταλών. Όλα έχουν πάει καλά προς το παρόν, από χθες που φύγαμε από το Σουδάν. Αρκετός πανικός εδώ», είπε και πρόσθεσε: «Η εκκένωση ήταν αρκετά δύσκολη προ πάντων στα σημεία που μας σταματούσαν καθοδόν για τους ελέγχους που κάνουν».

Η αγωνία τώρα κορυφώνεται για ορισμένους Έλληνες που έχουν μείνει πίσω. «Αρκετοί έχουν εγκλωβιστεί στο Χαρτούμ και γίνονται προσπάθειες συνέχεια από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με άλλες χώρες» εξήγησε ο Γεράσιμος Παγουλάτος, επίτιμος πρόξενος στο Σουδάν.

Πότε φτάνουν από το Σουδάν οι πρώτοι Έλληνες

Στο μεταξύ, οι πρώτοι Έλληνες που απομακρύνθηκαν με γαλλική και ιταλική βοήθεια από το Σουδάν εκτιμάται ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα την Τρίτη, 25 Απριλίου, το πρωί με το αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα τους παραλάβει από το Τζιμπουτί για την Αθήνα.

Το C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τους Έλληνες που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από το Σουδάν.

Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης

Πάνω από 420 είναι οι νεκροί στο Χαρτούμ από τις σφοδρές συγκρούσεις. Τα νοσοκομεία είναι διαλυμένα και οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι σοβαρές. Παράλληλα, τα τρόφιμα και το νερό έχουν γίνει πια δυσεύρετα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα (24/4) ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν μπορεί να κατακλύσει ολόκληρη την περιοχή. Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός και είπε ότι οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να επιτραπούν και από τις δύο πλευρές, τονίζοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν εγκαταλείπουν το Σουδάν.

Σχετικές ειδήσεις